Cum poate fi prevenita anemia prin alimentatie

Anemia este o conditie in care sangele este de o calitate mai slaba decat de obicei, deoarece contine mai putina hemoglobina decat este necesar pentru o stare buna de sanatate. Hemoglobina transporta oxigenul, absorbit din aer in plamani, catre toate tesuturile si organele din organism. Cand hemoglobina este in cantitate mai mica decat normalul, tesuturile functioneaza prost si acest lucru este foarte important cand e vorba de sistemul muscular si de creier.

Nivelele adecvate de hemoglobina sunt in mod deosebit necesare in timpul sarcinii asa incat fatul sa se poata dezvolta cum trebuie; altfel, noul nascut va avea o greutate scazuta la nastere si devine usor malnutrit. Anemia in cursul sarcinii favorizeaza totodata multe complicatii precum sangerarea excesiva inainte, in timpul si dupa nastere. Femeile anemice sunt de 5-10 ori mai mult expuse pericolului de a deceda la nastere comparativ cu cele care nu sunt anemice. Pentru nou nascuti, chiar si o anemie medie poate duce la o dereglare permanenta in dezvoltarea creierului si a capacitatii de invatare. Astfel ca, efectele anemiei sunt dezastruoase pentru individ. Ele afecteaza de asemenea dezvoltarea socio-economica datorita performantelor scolare si a capacitatii de munca (fizica si intelectuala) reduse.

Cele mai importante cauze ale anemiei

Anemia datorata lipsei de fier - este cea mai raspandita forma a anemiei in lumea intreaga. Ea cauzeaza o reducere a concentratiei de hemoglobina si a numarului si formei hematiilor. Acest tip de anemie este produsa de un consum deficitar de fier, o absorbtie digestiva insuficienta a fierului sau o nevoie crescuta de fier (de exemplu cresterea, menstruatia si sarcina). Deoarece numai 10% sau mai putin din fierul continut in alimente este absorbit la nivelul intestinului, aproximativ 10 mg. de fier administrat zilnic asigura nevoile fiziologice. De exemplu, este recomandat ca femeile gravide sa beneficieze de 10-20 mg de fier din alimente (depinzand de varsta) pentru a mentine nivelul normal al hemoglobinei.

Anemia datorata deficientei de vitamina B12 - hematiile de la nivelul maduvei osoase nu pot sa se maturizeze corespunzator. Se datoreaza in majoritatea cazurilor unui deficit de absorbtie a vitaminei B12.

Modalitati de prevenire a anemiei

Simptome comune ale anemiei sunt: oboseala generala si letargia, dispneea, ameteli, slabirea vederii, dureri de cap, insomnii, palpitatii sau anorexie. Semnele fizice includ paloarea pielii si ale conjunctivei, paloarea mucoaselor si a unghiilor.

De asemenea, datorita faptului ca riscul anemiei este atat de mare in unele grupuri cum ar fi femeile gravide, profilaxia tratarii in masa (cu suplimente de fier) se recomanda fara a fi necesar vreun diagnostic. Atentie! Daca esti insarcinata, nu lua medicamente fara a consulta in prealabil un medic.

Pentru a preveni anemia este necesara consumarea de alimente bogate in fier precum carnea, pestele ficatul, carnea de pasare, ouale, legumele cu frunze verzi, dovleac, spanac, cartofii dulci, fasolea uscata, cereale sau fructe proaspete. Se recomanda adaugarea unei cantitati mari de frunze verzi la supe si gatitul in vase de fier (o par din fierul din compozitia vasului va trece in alimente).

In plus este importanta prezenta substantelor care intensifica absorbtia de fier. O astfel de absorbtie poate varia de la 2% la 40% depinzand de prezenta sau absenta intensificatorilor sau inhibitorilor absorbtiei fierului la mese. Efectul inhibitor sau intensificator al acestor substante apare atunci cand ele sunt consumate impreuna cu alimentele care contin fier. De exemplu, daca sucul de portocale este baut cu o ora sau doua dupa masa, are un impact minim asupra absorbtiei de fier. Acelasi lucru este valabil si pentru inhibitori.

Factori care intensifica absorbtia de fier
Carnea, carnea de pasare, pestele sau fructele de mare;
Vitamina C (acid asorbic) prezenta in fructe, sucuri, cartofi si alte legume (cu frunze verzi: varza, salata, etc);
Alimente fermentate sau germinate si condimentate (de exemplu sosul de soia). Fermentatia, gatitul sau germinatia are avantajul de a reduce cantitatea de fitati, substante inhibitoare a absorbtiei de fier.

Factori care inhiba absorbtia de fier
Fitatii prezenti in cereale, faina alba, legume, nuci si seminte. Pentru a depasi aceasta problema cerealele pot fi procesate prin fermentatie iar painea poate fi facuta din aluat cu drojdie;
Compusi fenolici care leaga fierul (tanin), cei mai puternici inhibitori ai absorbtiei continuti in ceai, cafea, cacao, infuzii de plante si anumite mirodenii;
Calciul sub diferite forme, laptele si produsele lactate.

Femeile pierd sange in timpul menstruatiei si al nasterii. Femeile gravide pierd fier pentru ca il transfera fatului. Femeile care nasc la intervale scurte nu au timpul necesar pentru refacerea rezervelor de fier. Aceasta face ca ele sa fie predispuse mai degraba la anemie decat cele care nasc la intervale mai mari. Din aceste motive, anemia apare mai ales la femei.
Acestea, in special cele care pierd sange la nastere, au nevoie de surse de alimente bogate in acid folic (ex.: ficat, legume cu frunze verzi si seminte de leguminoase).

Nou-nascutii la termen au o rezerva de fier care acopera nevoile pana la varsta de sase luni. Fierul din laptele matern este foarte bine absorbit. Asadar, anemia prin de deficienta de fier este foarte rara la copiii sugari alaptati la san. Laptele matern continua sa reprezinte o sursa buna de fier pana in al doilea an de viata. Dupa aceasta varsta, copiii au nevoie de o alimentatie bogata in fier pentru a-si crea o rezerva de fier si un nivel adecvat de hemoglobina. Mancarea pe care o consuma copiii care sunt inca alaptati sau cei care nu mai sunt, trebuie sa contina legume cu frunze verzi, fructe, fasole, mazare, ficat, carne si oua.
 

Comentariile 1-50 din 103

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • popescu ica pe 13 Mai 2014, 15:42
    numar scazut de hematii

    buna ziua am 65 ani si la ultimele analize de acum 3 luni am aflat ca am 3700 000 hematii. as dori sa stiu cum poate fi vrescut numarul prin tratament naturist[]. va multumesc

    0
    0

  • elena gorceag pe 19 Mar 2014, 12:50
    un sfat

    cum as pute sa ridic anemia astept un raspuns de la enghin

    0
    0

  • elena gorceag pe 19 Mar 2014, 12:49
    un sfat

    cum as pute sa scad anemia astept un raspuns de la enghin

    0
    0

  • Jose pe 3 Mar 2014, 16:00
    i-am sărbători bucurie pentru că de ajutor am primit de la Doctor Zaza

    Aceasta este o zi foarte plină de bucurie din viața mea, din cauza ajutorul Doctor Zaza a făcut pentru mine, ajutându-mă să ex-mi înapoi cu vraja lui magic. Am fost căsătorit de șase ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu a fost într-adevăr inseala pe mine și a fost în căutarea pentru un divorț, dar, atunci când am dat peste Doctor Zaza e-mail pe internet, i-am explicat situația mea să-l și apoi să caute ajutorul lui, ci a mea cea mai mare surpriză el mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată-mă acum sărbători pentru că soțul meu a schimba total pentru totdeauna. El întotdeauna vrea să fie cu mine și nu pot face nimic fara prezenta mea. eu sunt într-adevăr se bucură de căsătoria mea, ceea ce o sărbătoare mare. i se va menține pe depune mărturie pe internet, deoarece Doctor Zaza este cu adevărat o rolă vraja adevărat. Ai nevoie de ajutor, apoi Contactati DOCTOR ZAZA INTREPRINDEREA prin e-mail: indiaspellcaster@hotmail.com

    0
    1

  • cristina pe 5 Feb 2014, 17:35
    anemie sau nu ?

    Buna ziua . Sunt Cristina . Am 14 ani si 8 luni . Sunt destul de mica ca si inaltime ( 1.50 ) , iar greutatea este de asemenea foarte mica ( 30-35 kg ) . Orice as face nu iau in greutate . Uneori am ameteli , dureri de cap , stare de voma si simt cum incep sa uit . Ar putea fi anemie ? Cateva sfaturi : ce as putea manca , am voie sa fac eforturi , sport ?

    0
    2

  • Oana pe 17 Sep 2013, 12:30
    ?

    buna! de cate zile am parte de voma... sunt foarte sensibila... racesc foarte repede... nu pot spune ca am un sistem imunitar foarte bun deoarece am luat foarte multe antibiotice de cativa ani... acum ma simt slabita de multe ori ametesc... ce mananc dau afara... sa nu mai spun ca imi cade parul destul de mult.... se poate sa fiu anemica?

    0
    0

  • toma dan pe 6 Iul 2013, 13:32
    himoglobina crescuta

    Buna ziua. Am fost sa donez sange si doctorul nu ma lasat pt. ca am avut hemoglobina 19 ce anseamna asta sa-mi spuna cineva va rog

    3
    2

  • georgiana pe 24 Feb 2013, 23:11
    hemoglobina

    buna , in urma cu cativa ani tatal meu a avut o problema si a trebuit sa mearga la spital unde a aflat ca are hemoglobina foarte mica ,, adica 2 .... face transfuzie de 5 ani din 4 in 4 luni ,,, as vrea sa stiu dc diagnosticul dat tatalui meu a fost anemie foarte puternica ?? o problema ar trebui sa existe pierderea sangelui ar trebui sa se depisteze lucru care nici pana in ziua de astazi medici din orasul nostru nu l-au facut ,,, puteti sa imi da-ti un sfat ??

    15
    0

  • Dan pe 25 Ian 2013, 16:36
    Pentru Gabriela

    Buna seara, Gabriela. Acum am intrat prima data pe acest forum si regret, sncer, ca prietena ta s-a stins mult, mult, mult, mult prea devreme. Aceeasi tragedie s-a intamplat de curand, cand o foarte buna prietena, tot dupa nastere, ne-a parasit si a lasat in urma doi copii, o fetita si un bebe de doua zile!!!!!!!!!! Si avea doar 34 de ani!!!!!!!!!!!!!! As dori sa stiu, daca se poate, de ce s-a intamplat, totusi, aceasta drama. Anemia creste, intr-adevar, riscurile in timpul nasterii, dar suntem, totusi, in sec. XXI! In cazul in care poti sa te contactez, astept un raspuns pe acest forum din partea ta. Iti multumesc anticipat.

    5
    4

  • enghin pe 29 Nov 2012, 14:41
    hemoglobina scazuta

    buna ziua...revin cu alt comentariu referitor la hemoglobina scazuta(anemia feripriva).vreau sa va informez ca am trecut prin asa ceva iar in urma unor analize compexe (electroforeza hemoglobinei,diferite ecografe,colonoscopie,endoscopie etc) mi au spus ca sunt suspect de leucemie (mi a cazut cerul pe mine)Am fost trimis la Spitalul Militar Bucuresti (lucrez in cadrul armatei) ,acolo mi au facut extragerea de os iliac penru a efectua biopsia osoasa.Biopsia a fost facuta la Centrul de Cercetare VICTOR BABES.Cei de acolo mi au dat o veste °°buna°° diagnostic final Anemie Feripriva,anemie cu care voi trage toata viatza (multumesc lui DUMNEZEU ca nu a fost LEUCEMIE)As putea sa le multumesc si domnilor doctori dar numai la o parte dintre ei (de ce?????)daca nu ai bani nu se uita la tine.Dar ce importanta mai au banii daca nu ai sanatate.mentionez ca am avut hemoglobina 6,7....am urcat o cu regim.sucul de sfecla rosie face minuni,consumati cu incredere.Pentru info detaliate ma puteti contacta pe adresa de email enghin_vuap@yahoo.com.

    1
    3

  • siminandreeastefania@yahoo.com pe 16 Aug 2012, 17:03
    anemie severa

    ce sa fac sa scap de anemie ca nu stiu cum sa mai fac

    5
    0

  • crina pe 18 Mai 2012, 15:47
    hemoglobina scazuta

    buna.mi-am facut si eu niste analize si mi-a iesit ca am hemoglobina scazuta.scrie ca hemoglobina normala trebuie sa fie de 0,20 mg/dl si eu o a am de

    17
    2

  • raul pe 1 Mar 2012, 09:46
    remedii

    toti ar trebui sa incercati sa luati maca incas ,pentru ca natura este data de dumnezeu .Accesati pe internet 'gogle \maca peru si veti vedea ce minuni face aceasta planta crescuta in peru sunt si ce remedii gasiti .mult curaj si multa crdinta in dumnezeu .sanatate

    17
    4

  • Mădă pe 29 Feb 2012, 08:01
    Anemie

    Bună. sunt anemică de la vârsta de 13 ani. am luat un tratament când aveam 14 ani, dar nu l-am putut continua. lipsa hemoglobinei poate duce la lipsa menstruației ?

    9
    3

  • CRISS EDRI pe 22 Feb 2012, 15:58
    hemoglobina foarte scazuta,

    BUNA,MA NUMESC CRII,AM 42 DE ANI...AM ANEMIE DE LA O VIRSTA FRAGEDA,N-AM REUSIT SA MA VINDEC CU TOATE CA AM FOST LA FOARTE MULTE SPITALE...ACUM O SAPTAMINA,AM FACUT ANALIZELE SI MI-A ARATAT CA AM HEMOGLOBINA 7,00....CE TREBUIE SA FAC,DOCTORUL DE FAMILIE MA TRIMITE TOT TIMPUL IN SPITAL,DAR NU POT SA STAU TOATA VIATA NUMAI IN SPITAL...EXISTA SI O ALTA SOLUTIE???

    19
    8

  • andreea13 pe 24 Ian 2012, 17:13
    anemie

    Buna,am si eu hemoglobina foarte mica,7aveti idee ce ceaiuri asi putea bea pt.cresterea hb/?fac si injectii pt.hb,mestec si fier si hb tot mica este,de aceea mam gandit si la un tratament naturist(ceai de preferat)va multumesc!

    35
    12

  • Stanciu Mihaela Georgeta pe 2 Ian 2012, 12:04
    ce pot face pentru mama mea.

    Mama mea are 83 de ani si are anemie datorita hemoglobinei 9 mg/ la100ml si sideremia 48. In afara de fier pastile si din alimentatie, stiind ce sa manince ce sa mai ia sa se mai fortifice. Ia de ani de zile antiinflamatoare( oral si rectal). Cred ca asta mentine anemia ce tebuie sa fac. Va multumesc. 2-01 2012.

    17
    10

  • mariuca pe 27 Dec 2011, 22:34
    anemia

    pentru anemie am folosit pt mama de 87 ani dupa o operatie grea si hemoglobina 6cu rezultate uimitoare laptisorul de matca liofilizat. se ia dimineata si la prinz. nu se foloseste seara pt ca energizeaza organismul si da insomnie

    14
    6

  • carla pe 25 Nov 2011, 16:03
    pt Ana.....

    Buna! Cautam si eu informatii despre anemie, pentru ca am depistat ca sunt anemica si dau peste un comentariu postat de Ana pe 1 dec 2008. Doamne fereste! Oare dar cat poti sa fii de incult si sa intrebi daca anemia se ia prin contact sexual? Doamne fereste, cand sunt atatea mijloace de informare!!! Sanatate multa tuturor.

    3
    4

  • carla pe 25 Nov 2011, 16:02
    pt Ana.....

    Buna! Cautam si eu informatii despre anemie, pentru ca am depistat ca sunt anemica si dau peste un comentariu postat de Ana pe 1 dec 2008. Doamne fereste! Oare dar cat poti sa fii de incult si sa intrebi daca anemia se ia prin contact sexual? Doamne fereste, cand sunt atatea mijloace de informare!!!

    4
    4

  • diana pe 1 Nov 2011, 10:25
    trombocite

    buna ziua,am o mica pb...sunt insarcinata in 5 luni si la analizele de sange mi sa spus ca am trombocitele scazute si imi scad mai mult de la luna la luna.Ce pot face pt a-mi creste nivelul trombocitelor?Va multumesc si astept un raspuns.

    18
    8

  • catalina pe 19 Sep 2011, 15:18
    cu hemoglobina la limita

    sunt insarcinata in 3luni jumatate si la analize mi-au gasit hemoglobina la limita inferioara. as dori sa stiu daca e ceva foarte grav si daca e nevoie de tratament sau doar o schimbare de alimentatie.

    40
    12

  • gabriela pe 7 Sep 2011, 17:55
    anemia galopanta

    buna ziua tuturor.sunt f suparata pt ca astazi am pierdut o buna prietena care a murit la doar 33 de ani de anemie galopanta.a dat nastere unui copil,s-a sacrificat dar cred ca nimeni nu i-a spus care sunt riscurile unei nasteri.ce sistem de sanatate se fol.in romania,cand te duci l-a doctor si nu ti se explica cu lux de amanunte ce ti se poate intampla tie cat si copilului tau?a trebuit sa moara o persoana ca cineva sa isi dea seama daca si-o da seama???????????eu cred ca in situatia asta ar fi mai bine ca cine sufera de aceasta boala sa nu mai faca copii pt ca e ffffffffffffffffff periculos.odihneste-te in paceD.A 78.

    10
    5

  • georgiana pe 23 Aug 2011, 17:40
    sideremie mica

    Buna ziua, am facut un set de analize si mi-a iesit sideremia 32.5ug/dl,in conditiile in care valorile normale sunt 50-170ug/dl...hemoglobina este buna,14.41g/dl...ce inseamna?

    21
    7

  • m.corina pe 31 Mai 2011, 14:14
    hemoglobina sau anemie

    am omis sa va spun ca face febra si ca prima data i-au spus ca e o anemie mai maricica

    17
    11

  • m.corina pe 31 Mai 2011, 14:02
    hemoglobina

    buna!sora mea mai mare a fost vineri dusa la spital la urgenta ca se simtea rau la servici acolo i-au facut analize repetate la care ia zis ca ferul il are bun dar doctori o suspecta de leucemie ca are hemoglobina scazuta apoi a fost anuntata ca o va muta la alt spital specializat in acel caz,astazi dimineata a fost mutata la spitatal si au ramas sa-i repete analizele si sa-i faco o injecti in coloana pentru dat raspunsul sigur dumneavoastra domnilor ce parere aveti si va rog din suflet sa imi ziceti ce trebuie sa manance pentru a nu mai avea anemia asta sau hemoglobina ea este intr-un spital in italia multumesc mult si multa sanatate la toata lumea

    21
    0

  • mirela pe 8 Apr 2011, 09:44
    anemie

    am fost diagnosticata cu anemie severa si mi-a dat ferogradumed insa ma simt f rau de la el.am dureri de cap,ameteli,dureri de stomac.si ce ar trebui sa mananc?

    23
    19

  • moises ramona pe 9 Mar 2011, 12:51
    Hemoglobina

    Buna .Fratele meu a fost sa doneze sange si a spus ca nu poate dona ptr ca are hemoglobina 18 sunt motive de ingrijorare?

    29
    7

  • florentina pe 11 Feb 2011, 18:44
    buna seara

    ce inseamna sa aiba un copil de 12 ani hemoglobina 14,8 si hematrocrit 43,7 ? Multumesc

    43
    10

  • gabriela pe 21 Aug 2010, 16:04
    anemie in sarcina

    buna ziua, am facut analize ieri si am hem 10, sunt insarcinata in 7 saptamani, de vreo 4 sapt iau supliment de fier recomandat de doctor Ma simt f rau si am stari de ameteala si o puternica durere de cap de cateva zile eu am facut acum 2 ani o operatie de micsorare a stomacului, mananc cantitati f mici si acum..nu pot deloc sa mananc carne. mi se intoarce stmoacul pe dos numai cand pronunt cuvantul..ce pot face?mi-e tare frica sa nu fie un pericol pt dezvoltarea normala a bebelusului. un sfat va rog

    35
    15

  • DUMITRU DOINITA pe 27 Iul 2010, 09:53
    anemia

    Sotul meu are diabet zaharat cu complicatii multiple,neurologice,renale,oculare,dismetabolice.Are HEMOGLOBINA 8,7 g/dl. Are un eritem plantar la piciorul drept, s-au facut mai multe interventii chirurgicale cu bisturiul fara anestezie(are neuropatie)insa s-a ajuns la concluzia ca ar trebui o interventie in sala de operatii sub anestezie. Din nefericire avand hemoglobina mica aceasta interventie nu mai poate fi facuta. Ce este de facut?

    21
    12

  • cristina pe 22 Iun 2010, 10:48
    anemia

    valoarea hemoglobinei trebuie sa fie intre 11.5 si16.5

    11
    8

  • Eva Farcas pe 7 Iun 2010, 14:54
    Vemma pt. anemie

    Buna! am o prietena asistenta care a folosit Vemma si i a crescut hemoglobina cu 4 unitati in 2 saptamani ! Vemma este un produs Din fructe de mangostan inclusiv si coaja este folosita, aloe vera si ceai verde fara cofeina+ alte fructe si vitamine Merita sa l incercati ! www.evafarcas.vemmaeurope.com

    7
    3

  • mimi martinas pe 10 Mai 2010, 20:20
    anemie

    Am varsta de 43 ani, on ultimul timp m-am simtit f rau si am ajuns la urgenta .O asistenta mi-a facut hemoglobina si o am 6 ce pot face ?

    27
    10

  • gabriela pe 15 Apr 2010, 18:13
    anemia feripriva

    baietelul meu in varsta de 7 luni si jumatate are hemoglobina 6,8 s a mai confruntat cineva cu asemenea problema cu copilul?

    54
    15

  • Maria pe 11 Mar 2010, 14:17
    cadere de par severa

    imi cade parul km de 2 sapt si am fost la farmacie de unde mi s-a recomandat un sampon si vitamine pt caderea parului, insa momentan nu am vazut nici un rezultat.am urmat o dieta mai drastica in ianuarie, ar putea fi efectul dietei aceasta cadere severa de par? lipsa fierului din organism ar putea fi cauza principala pentru aceasta cadere?...asta am inteles de la o prietena care si-a facut analize pt k avea si ea probleme cu parul, iar problema a fost lipsa de fier.

    12
    5

  • enghin pe 3 Feb 2010, 12:00
    anemie feripriva

    intradevar,anemia netratata la timp poate duce printre altele si la leucemie.dar mai intai de toate trebuie sa faceti electroforeza hemoglobinei iar in cazul cel mai rau.........o biopsie osoasa la institutul de cercetare VICTOR BABES [ bucuresti].Nu vorbesc din lipsa de cauza ci prin simlplul ca eu personal am trecut prin aceste faze...acum am hemoglobina 15,7 de la 7,6 cat am avut inainte

    10
    3

  • enghin pe 3 Feb 2010, 11:53
    homoglobina scazuta

    se datoreaza celulelor rosii scazute din sange,celule care ''transporta'' aerul la organele vitale in special la creier.acesta din urma ne fiind aerisit indeajuns provoaca simtomele de oboseala ,ameteli,respiratie ingreunata,transpiratie excesiva etc.Asadar nu intarziati sa va adresati medicului de familie,care va va indruma catre un medic specialist hematolog...insanatosire grabnica

    14
    7

  • enghin pe 3 Feb 2010, 11:40
    anemie feripriva

    intradevar,anemia netratata la timp poate duce printre altele si la leucemie.dar mai intai de toate trebuie sa faceti electroforeza hemoglobinei iar in cazul cel mai rau.........o biopsie osoasa la institutul de cercetare VICTOR BABES [ bucuresti].Nu vorbesc din lipsa de cauza ci prin simlplul ca eu personal am trecut prin aceste faze...acum am hemoglobina 15,7 de la 7,6 cat am avut inainte

    9
    4

  • marcela pe 30 Ian 2010, 12:09
    despre fructe legume care contin fier si putin potasiu

    buna as avea si eu nevoie de ajutor am o sora care e bonlava de rinichi si are nevoie de o lista cu legume fructe care sa contina mult fier si potasiu foarte putin ma poate ajuta cineva?

    29
    2

  • laura pe 22 Dec 2009, 19:58
    buna

    am facut analize si am hemoglobina 7,1 iau pstile.....dar la ce s-ar putea ajunge?daca mai scade:(....

    24
    7

  • alina pe 17 Nov 2009, 10:54
    anemie

    buna! sunt alina. de curand mi-am facut analizele si am lipsa mare de fier in organism. medicul mi-a dat sa urmez 2 luni cu pastile ce contin fier si apoi sa imi fac analizele din nou. cand am primit rezultatul nu era schimbat. am anemie in continuare. ce pot sa fac?

    8
    6

  • lucia pe 12 Nov 2009, 08:46
    hemoglobina mica

    buna ziua. Fratele meu are 21 de ani si din noiembrie 2008 face dializa. saptamana asta 09.11.2009 era 9, ieri 11.11.09 era 6. cum sa se alimenteze pentru a asimila ceva?

    15
    12

  • myryamm pe 11 Nov 2009, 22:30
    speriata

    va rog sa-mi spuneti cineva daca din cauza hemoglobinei scazute(10)se poate ajunge la leucemie,VA ROG SA RASPUNDA CINEVA LA INTREBAREA ASTA.la medic ajung abia peste 2sapt si nu mai imi gasesc linistea din cauza acestei intrebari care ma chinuie,

    14
    13

  • bianca pe 7 Nov 2009, 23:04
    anemie

    buna,eu sunt bianca alimentele bogate in fier pe care mi le-a recomandat doctorul sunt: ficatul de pui,portocale si miere de albine va recomand si eu la randul meu sa consumati zilnic aceste alimente!

    30
    7

  • Laura pe 21 Oct 2009, 18:13
    anemie

    Pentru toti cei care aveti probleme cu anemie, este foarte periculoasa am citit mai sus despre o persoana cu hemoglobina 4 este caz de urgenta mai mult ca sigur este o problema a sangelui poate chiar leucemie. Nu neglijati este extrem de important ca hemoglobina sa fie de minim 11 la varsta tineretii. Tot ce este sub trebuie urgent tratat. Sfatuiesc a se consuma sfecla rosie, spanac, urzici, peste. Medicul va poate indruma spre teste mai amanuntite si va poate spune despre ce este vorba. Va doresc sanatate multa

    5
    4

  • mariana pe 27 Sep 2009, 22:06
    anemie

    buna ,ma numesc mariana si am fierul foarte crecut,nu styu ce sa mananc,am ameteli la fata sunt palida,nu am deloc putere,stari de lesin.ce anume pot manca si kum se trateaza?

    9
    5

  • Cristain pe 15 Aug 2009, 13:55
    Calciu

    Pentru cei care au studiat cat de cat regimurile si dietele alimentare stiu ca laptele si derivatele din lactate nu contin calciu.Calciul din lapte persista cel mult 30 de min. de la recoltare.El se poate obtine din consumul de fructe si legume, concentratia cea mai mare de calciu gasindu-se in ciuperci si migdale.Consumul de lapte duce la:cancer de sân, de prostată şi de testicule din cauza hormonilor prezenţi în lapte, boala Crohn şi listerioză, hormonii şi grăsimile saturate duc la osteoporoză, obezitate, diabet şi boli de inima etc.boli,de inimă.

    6
    0

  • Luminita pe 5 Aug 2009, 11:30
    mai mare

    Valorile hemoglobinei sunt intre 12 - 14 g/dl. Valoarea la mine este de 14,35, deci mai mare. Ce inseamna asta?

    9
    3

  • simona pe 4 Aug 2009, 18:23
    anemie

    buna ziua ! referitor la anemie, daca starea dvs persista chiar daca ati urmat un tratament pe baza de fier, sugestia este sa faceti o analiza : ELECTROFOREZA HEMOGLOBINEI, la Institutul de Hematologie - Bucuresti. este posibil sa suferiti de TALASEMIE MINORA care ATENTIE : NU SE TRATEAZA CU FIER !!!

    3
    6
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod