10 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa in weekend

Inca din a doua jumatate a lunii noiembrie si pana la Anul Nou, toti suntem invitati cu diverse ocazii sa luam masa la cineva in weekend. Asta inseamna ca sunt cinci sau chiar sase saptamani la rand in care greutatea corporala ne este pusa in pericol. Iar pentru cei care s-au hotarat sa nu posteasca si sa se bucure in continuare de varietatea de mancaruri, atunci lupta cu numarul de calorii va fi foarte dificila.

Cu doar cateva mici pregatiri putem reusi sa depasim cu succes toata aceasta perioada a sarbatorilor; sa reusim sa onoram invitatiile pe care le primim fara sa ne fie afectat regimul normal de alimentatie. Expertii in mentinerea greutatii corporale au formulat 10 sfaturi utile de care trebuie sa tinem seama in timpul weekend-urilor si perioadei de sarbatori.

1. Nu incerca sa tii regim in aceasta perioada

Singurul scop pe care trebuie sa ti-l propui este sa incerci sa-ti mentii greutatea actuala.
In acest fel, vei avea un scop cat se poate de realist. Iti vei permite sa te delectezi cu o specialitate sau alta, dar fara sa depasesti o anumita limita.

2. Calmeaza-te! Nu te lua la intrecere!

Acorda mare atentie ritmului in care mananci si alege exact ceea ce iti doresti sa mananci si sa bei. Savureaza aroma unui anumit fel de mancare incercand sa-l consumi cat se poate de incet si ai mare grija la combinatiile pe care le faci in timpul mesei. Nu te simti presata de timp sau de varietatea preparatelor si nu-ti propune sa gusti din toate cate un pic.

3. Nu uita ca si alcoolul contine multe calorii

Incearca sa alegi bauturile light sau vin si fereste-te cat mai mult de cocktail-uri. Unele combinatii de bauturi pot ajunge sa contina chiar si 500 de calorii, asa ca va trebui sa fii tot timpul atenta la ceea ce bei.

4. Vino tu cu un preparat convenabil

Daca tot este vorba de o petrecere intre prieteni, ofera-te sa aduci un platou pregatit de tine cu alimente cu un continut scazut de calorii, astfel incat sa poti fi sigura ca exista cel putin o un preparat potrivit pentru nevoia ta de a nu lua kilograme in plus la astfel de intalniri.
Evita sa stai prea aproape de platourile cu crocantele si sa fii tentata sa rontai in permanenta cate ceva.

5. Fa tot posibilul sa-ti continui exercitiile de mentinere

Exercitiile fizice regulate te vor ajuta sa controlezi depunerea caloriilor in plus pe care le consumi la mesele festive si sa-ti mentii o cat mai buna forma fizica. In acelasi timp, activitatea fizica te va ajuta sa reduci starea de stres datorata evenimentelor sociale la care esti nevoita sa participi si intalnirilor cu familia.

6. Nu pleca la petrecere cu stomacul gol

Inainte sa pleci la o petrecere sau la un eveniment, incearca sa rontai ceva bogat in proteine - cum ar fi putina carne de pui sau branza de vaci. Proteinele iti vor da senzatia de satietate si te vor face sa mananci mai putin. Majoritatea oamenilor considera ca este o buna idee sa sara peste masa de pranz sau sa nu manance nimic pana seara, insa evitarea meselor din timpul zilei inseamna ca se infometeaza peste masura si astfel isi maresc sansele de a exagera cu alimentele la masa de seara.


7. Fii atenta la marimea portiilor de mancare

Ca de fiecare data cand sarbatorim ceva, ne place ca totul sa fie din abundenta. Ai grija la marimea portiilor de mancare; decat sa incerci sa mananci foarte mult dintr-un singur preparat, prefera varietatea acestora.

8. Evita mancarea de tip fast-food

Ai grija in zilele in care ai un program de lucru foarte incarcat si incearca sa eviti alimentele de tip fast-food. Este mult mai sanatos sa-ti prepari singura sandwich-uri pe care sa le iei cu tine la birou. In acest fel, iti vei mentine un regim sanatos de alimentatie si vei evita preparatele bogate in calorii de la fast-food.

9. La petrecerile tale, alege salate si sosuri fara calorii

Daca se intampla ca una din petreceri sa aiba loc la tine acasa, atunci vei avea toata libertatea de a alege alimente sanatoase care sa nu-ti puna in pericol greutatea corporala. Inlocuieste preparatele traditionale ale familiei tale cu alimente cu un continut mai scazut de calorii si propune garnituri din legume gustoase si pline de vitamine.


10. Alege tu ceea ce vei manca

In ultima instanta, singura persoana care va decide ce anume sa mananci si ce nu esti chiar tu. Ia decizii intelepte si hotaraste de la bun inceput din ce va fi format meniul tau. Mentinerea greutatii corporale tine doar de moderatie si alegerile sanatoase pe care le facem noi insine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod