Cofeina - inofensiva sau nu?

In zilele noastre, cofeina este o substanta extrem de utilizata, atat de adulti, cat si de copii. Cei mari nu se pot trezi dimineata fara sa bea o ceasca de cafea, iar copiii consuma in mod obisnuit Cola sau alte bauturi cofeinizate.
Cofeina si creierul uman 

Marea intrebare legata de cofeina vrea sa ofere un raspuns privind actiunea acestei substante. Deci : este cofeina buna sau nu ? Din pacate, nu exista un raspuns universal-valabil. Totul depinde in principal de cum reactioneaza fiecare organism la cofeina. Unele persoane se simt mai vesele, mai vioaie si mai sociabile, incercand chiar o stare de euforie. 

Alte persoane devin insa iritabile si anxioase, capata dureri de cap sau risca atacuri de panica dupa ce consuma cofeina.
Trebuie retinut si faptul ca majoritatea celor ce consuma foarte des cofeina risca sa devina dependenti, lucru valabil si in cazul copiilor.
Totusi, desi cofeina prezinta unele insusiri ale drogurilor, implicatiile acestei dependente nu sunt grave, arata doctorii.
In creier, cofeina actioneaza ca un stimulent indirect. Ea blocheaza actiunea neurotransmitatorului adenozina, care comanda in general creierului sa se linisteasca si sa adoarma. Molecula cofeinei se aseamana cu adenozina si poate "pacali" creierul, substituind-o pe aceasta. Ca urmare, adenozina este incapabila sa inabuse neurotransmitatorii "insufletitori", ca dopamina, iar creierul ramane intr-o stare permanenta de excitabilitate. 


De cata cofeina avem nevoie si in ce produse o gasim? 

Efectele benefice ale cofeinei sunt sporirea atentiei si a concentrarii, inlaturarea oboselii si micsorarea timpilor de reactie.
Totusi, studiile au aratat ca si dozele mici de cofeina au aceste efecte, nefiind necesara ingurgitarea unor cantitati uriase.
Doza optima de cofeina este de 100 pana la 200 mg - una pana la doua cesti de 140 g. Le poti distribui in doua segmente orare: dimineata si la sfarsitul dupa-amiezii, cand efectul cofeinei dispare. Dozele mai mari nu dau rezultate mai bune, uneori fiind chiar contraproductive. 

Pe langa cafea, si ceaiul este un depozitar util de cofeina. Desi contine doar 60 mg de cofeina (cam la jumatate fata de cafea), o ceasca de ceai te poate ajuta sa iti inviorezi pe loc creierul si sa iti imbunatatesti performantele.
Cercetatorii britanici au aratat intr-un studiu recent ca subiectii care au baut doar apa in decursul unei zile au avut performante slabe, pe cand cei care au baut ceai sau cafea si-au mentinut atentia si activitatea cognitiva optima pe tot parcursul zilei. Cel mai important, insa, impactul benefic asupra creierului a putut fi observat extrem de rapid - dupa numai zece minute de la inghitirea bauturilor cofeinizate. Totusi, cercetatorii nu pun aceasta inviorare exclusiv pe seama cofeinei, luand in calcul si alti compusi activi din ceai sau cafea. 


Cele trei mari surse de cofeina 
 
  • Cafeaua - in jur de 70 mg la 100 ml de cafea preparata
  • Ceaiul - in jur de 18 mg de cofeina la 100 ml de ceai preparat
  • Cola - in jur de 14 mg la 100 ml
     


  • Informatii preluate din cartea "Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului", de Jean Carper, Editura Curtea Veche   

     

    Comentarii (24)

    POSTEAZA COMENTARIU
    Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

    • ddd pe 26 Mai 2009, 14:53

      cofeina e buna in cantitati mici

      0
      0

    • jiji pe 20 Ian 2009, 13:12
      cofeina

      Se poate cumpara ca praf?

      0
      0

    • sanella pe 14 Oct 2008, 01:09
      Cafeina cofeina

      Care e diferenta trebuie sa fie una cat de mica pentru ca altfel nu s-ar scrie pe suc cofeina si pe medicamente cafeina!!!!!!!!

      0
      0

    • ella pe 23 Apr 2008, 07:24
      Cafeaua

      Pe de o parte este buna cafeaua pe cealalta mamanca calciu si devine o dependenta, acum fiecare priveste cum vrea.

      0
      0

    • Airin pe 17 Dec 2006, 19:41
      deliciu

      Cafeaua este pentru fiecare un gust,care nu se potriveste fiecaruia.Eu nu beau cafea in fiecare zi dar,un expreso la un desert,e un deliciu.Mirosul cafelei este tare placut,si gustul savuros,avand in vedere cate sortimente de cafea sunt.Iar cafeaua este un miracol pentru frumusete.Eu sunt de partea celor care iubesc cafeaua,si stiu de a o folosi,si de a se bucura de savoarea unui gust rafinat!!

      0
      0

    • Gina pe 16 Dec 2006, 21:31

      O cafea,la o ora sau doua dupa micul, dejun este ca o ploaie de vara.

      0
      0

    • paula pe 15 Dec 2006, 22:24
      fara cafea e mai bine

      mie cafeaua imi face rau atunci cand o beau.la fel si cappucino.tin sa zic ca ma simt excelent fara.nu e un necesar.

      0
      0

    • anonim pe 15 Dec 2006, 12:52
      long live coffe

      nu stiu ce m-as face fara cafea.sunt constienta ca nu face bine prea multa cofeina (beau cate 2/3 cafele/zi)dar nu as reusi sa fac fata altfel la programul incarcat pe care il am.

      0
      0

    • FLO pe 13 Dec 2006, 23:13
      FARA CAFEA

      Eu nu beau cafea si ma simt f. bine. Am mai gustat cateodata, dar nu i-am simtit efectul. Mai bine beau o ceasca de lapte, decat cafea.

      0
      0

    • monika pe 12 Dec 2006, 21:46
      ceasca de cafea

      fara cafea as adormi la munk. nu e zi in care sa nu beau cafea. exceptie fac zilele libere:)

      0
      0

    • ela pe 12 Dec 2006, 11:47
      cafeaua si sarcina

      Eu beau cafea de mica, cam 2cescute pe zi. Cand am ramas insarcinata nimic nu-mi facea mai rau decat cafeaua, asa ca vreo 7 luni n-am pus gura pe cafea. Dupa ce am nascut am inceput sa beau cate putina, ca sa nu-i fac rau fetitei, dar dupa aceea eram ca drogatii asi fi baut din ce in ce mai multa. Abia asteptam sa nu mai alaptez ca sa pot bea iar cafea. Acum dupa 3 ani mi-am mai revenit dar tot nu pot sta fara cafea.

      0
      0

    • Sorina H pe 11 Dec 2006, 22:10
      cofeina de zi cu zi

      fara cafea ma simt o bleaga si parca nici nu pot judeca. Asta nu inseamna ca sant dependenta.Daca un medic m_ar speria cred ca nici nu a-si mai pune pe limba nici o picatura.Din fire sunt putin ipohondra...asta e.

      0
      0

    • elena pe 24 Mar 2006, 14:15
      cola

      in fiecare zi beau cam 1litru cola si pe timpul veri 2 litri credeti ca este nesanatos

      1
      0

    • florentina_moga pe 6 Feb 2006, 19:07
      Cafeaua

      Doctorul mi-a spus sa renunt la cafea. Spunea ca unele persoane devin alergice la cafea. Ideea este ca acum beau ceai verde iar cafea doar cand mi-e pofta, adica o data pe saptamana sau la doua saptamani. Ma simt mult mai bine fara cafeaua de dimineata, ceaiul verde cu ierburi exotice ma face sa ma simt mult mai bine.

      0
      0

    • elena madalina pe 23 Ian 2006, 13:49
      cafeaua

      dintre cele mai recomandate bauturi de catre medicii naturisti sunt cafeaua si ceaiul daca se poate consumate cu miere au un efect energizant si sunt indicate la ori ce ore, iar fata de cola si pepsi sau alte bauturi racoritoare care contin cofeina acestea nu fac rau

      0
      0

    • Maria pe 20 Ian 2006, 09:25
      dintre toate bauturile cafeaua o prefer cel mai mult

      Beau cafea de aproximativ 20 de ani,fiecare dimineata incepe cu o ceasca de cafea.Nu stiu daca e daunatoare cofeina,eu ma simt mult mai bine dupa ce beau cafeaua,altfel sunt adomita.

      0
      0

    • Andreea Marinescu pe 19 Ian 2006, 17:48

      Interesant articol,insa mi se pare putin cam scurt..parca simteam nevoia sa citesc in continuare..

      0
      0

    • didinuska pe 19 Ian 2006, 17:48
      iubesc cafeaua

      Nu stiu altii cum sunt, dar eu sunt fan coffee. Indiferent de ce se intampla, tabietul de dimineata ce consta in savurarea unei cesti de cafea nu este sarit niciodata. Intotdeauna in compania cafelei imi place se depan povestiri sau sa vorbesc pe diferite teme. Nu conteaza ca e zi sau noapte cand ies prin oras cu prietenii. Printre bauturile pe care le comand cafeaua nu lipseste. Cand beau cafeaua am senzatia ca mi se limpezeste mintea si ma pot concentra asupra activitatilor pe care trebuie sa le indeplinesc zilnic. Cu toate acestea daca am in program o noapte alba optez pentru cola sau pepsi; cafeaua ma adoarme si nu-mi prieste decat pe timpul zilei. Si by the way, eu daca as avea un club/un bar/o terasa, la cafea as oferi lapte condensat din partea casei si zahar din belsug.

      0
      0

    • sisters pe 19 Ian 2006, 17:48

      Faptul ca ai mai fi citit din articolul despre cafea nu dovedeste decat faptul ca este scris bine. Cafeaua chiar este recomandata de medici persoanelor cu tensiunea prea mica. Totusi foarte multi oameni abuzeaza de ea, fara a-si face un control medical. Pentru multi a devenit un tabiet, si le-a intrat in cap ca nu pot incepe o zi fara ea. Nimic mai gresit. Nu fac decat sa-si creeze o dependenta psihica la inceput, dupa care lipsa cafelei incepe sa-i afecteze chiar si fizic. Daca vrei cu adevarat, poti la fel de bine sa "depeni povestiri" si la o zeama de urzici. Sau la o bere. Sau tuica. Cum scrie si in articol, nu e bine sa depasesti cantiate moderata de cafea, si asta numai in cazul in care nu ai probleme de sanatate care ar putea fi agravate de consumarea cofeinei.

      0
      0

    • didinuska pe 19 Ian 2006, 17:48
      de ce nu?!

      Eu sunt cu analizele la zi, si, din fericire, cafeaua nu-mi dauneaza in nici un fel. In privinta depanarii povestirilor la o tuica sau o halba de bere nu ma dau in laturi, numai ca nu mi-ar rezista organismul la cat de mult imi place sa povestesc. Asa ca din mai multe vicii prefer sa-l aleg pe acela care-mi face "bine".:P

      0
      0

    • roxix pe 19 Ian 2006, 17:48
      cafeaua creeaza dependenta

      Eu am o tensiune mai scazuta si cafeaua de dimineata avea un efect benefic asupra mea. Dar nu numai pentru asta beam cafea.. beam cafea pentru ca imi placea la nebunie cu laptic :D. La un moment dat am observat ca daca pana la pranz nu beau cafea incepe sa ma doare capul si daca pana seara nu imi iau portia de cafea imi este rau tare - cu stari de voma si dureri insuportabile de cap. Urmeaza sa plec in concediu si am inceput sa ma intreb: daca intr-o zi nu o sa imi pot bea cafeaua dimineata? Imi stric ziua? Si a inceput sa ma deranjeze aceasta dependenta si am hotatrat frumos sa ma las. Am inceput de luni si pana vineri am baut cafea din ce in ce mai slaba. Chestia cu "si cantitatile mai mici au acelasi efect" este perfect adevarata, testata pe mine. Nu am avut nimic cat timp am baut cafea, chiar daca era o iluzie de cafea la un moment dat. Vine sambata. Nu beau deloc cafea. Fac ceva curatenie prin casa, ma uit la un film si pe la 3 plec la cumparaturi la supermarket. La 5 scap. Trebuia sa trec sa ii las cate ceva mamei si apoi bunicii. Bun.. Deja ma durea capul si simteam ca trebuie sa ajung acasa sa dorm - tot timpul asta este solutia cea mai buna pentru mine cand ma simt rau. La bunica m-am aplecat sa ma joc cu pisica si cand m-am ridicat am ametit de a trebuit sa ma sprijin de perete.. Am plecat si la semafor mi-a venit instant sa vomit.. eram singura in masina .. panica.. ce fac?!!?.. in fine m-am controlat cat am putut de bine si am ajuns shontac shontac acasa. Si aici a inceput chinul.. Vreau sa va spun ca am vomitat pana la 2,30 noaptea.. Nu puteam sa intorc capul de pe o parte pe alta fara sa imi vina sa vomit. Capul si ochii ma dureau de imi venea sa mi scot. Si ba imi era cald de nu mai puteam, ba frig de ma apuca tremuratu'. Stiu ca pare incredibil, si mie mi s-a parut la fel... Dar asa a fost. Nu cred ca la toata lumea se manifesta la fel, dar .. Duminica am baut cola si o saptamana dupa.. Dar dupa o saptamana m-am hotarat sa nu mai beau nici cola. Nu am sa mai pun pic de cafea in gura! Nu mai vreau sa trec inca o data prin ce am trecut...

      0
      0

    • carmen pe 19 Ian 2006, 17:48
      doamne fere

      roxix eu daca as fi in locul tau mi as face urgent analize.poate ca problemele tale nu se trag toate numai de la cafea. si doamne fereste sa stii ca nu incerc sa iau apararea cafelei. din contra, eu nu suport cafeaua imi face tare rau. ma gandeam numai ca nu ti-ar strica sa te programezi si la un laborator pt ceva analize. stii si tu cum e mai bine prevenitul decat confruntatul cu cine stie ce.

      0
      0

    • MAGDALENA pe 19 Ian 2006, 17:48
      Of, Cafeaua.

      Cafeaua E Precum Un Cutit Cu Doua Taisuri.invigorarea Ce O Da Pe O Perioada Determinata Organismului,este De Fapt Anularea Dreptului La Odihna.deacea E Bine Sa Fie Bauta Cu Masura,si Numai Daca E Nevoie.

      0
      0

    • asardelean pe 19 Ian 2006, 17:48
      sevraj

      Dependen

      0
      0

    Posteaza comentariu

    Greu de citit? Regenerare cod