Ce ştiu românii despre mousse-uri şi sucuri 100%?

Care este diferenţa dintre suc şi mousse? Se adaugă zahăr în suc? De ce au aceste produse un termen de valabilitate atât de mare? Când şi ce fel de suc ar trebui să alegem? Sunt făcute mousse-urile din fructe şi legume naturale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun românii preocupaţi de un stil de viaţă sănătos. Conform unui studiu realizat de Institutul Millward Brown[1], românii întâmpină dificultăţi în citirea compoziţiei de pe etichetele sucurilor.
Studiul arată că locuitorii României sunt de părere că sucurile şi mousse-urile conţin conservanţi, coloranţi, arome artificiale şi adaos de zahăr. Majoritatea (79,4%) crede că în sucuri se găseşte adaos de zahăr şi alţi îndulcitori, în timp ce un procent de 82,1%  consideră că pentru a face sucuri sunt folosiţi conservanţi. 51,5% dintre români cred că mousse-urile conţin zahăr, 49,8% sunt de părere că în ele se regăsesc conservanţi şi îndulcitori, iar 46,5% spun că în sucuri sunt arome artificiale.

94,4% dintre respondenţi cred că numai sucurile proaspăt stoarse sunt naturale. Opinia unei pătrimi dintre respondenţi (23,9%) este că sucurile pasteurizate pot fi, de asemenea, naturale.
Iar o şeptime (14,3%) consideră că nectarul şi sucurile din concentrat sunt naturale, potrivit sondajului. 42,5% din locuitorii ţării cred că mousse-urile se fac numai din ingrediente naturale.

“Cei mai mulţi oameni cred că produsele naturale conţin conservanţi, coloranţi sau alţi aditivi care ar putea influenţa culoarea sau consistenţa. Mulţi consumatori nu ştiu că, în conformitate cu directiva UE, nu se pot adăuga conservanţi, coloranţi, arome artificiale, zahăr sau alţi îndulcitori în sucurile 100%. Nu este permis, de asemenea, să se adauge zahăr nici în sucurile de fructe sau de roşii. Este interzisă adăugarea acestor ingrediente în sucurile care se regăsesc în cutii de carton, în sticle sau în recipiente de plastic.
Culoarea, gustul şi mirosul sucurilor trebuie să fie exact aceleaşi cu al fructelor din care este produs sucul.
- declară nutriţionistul Damian Şerban într-o discuţie despre miturile din alimentație.

Perioada mai lungă de valabilitate a unui suc nu depinde de conservanţi, ci este un rezultat al pasteurizării sau al unui tratament termic din timpul procesului de producţie. “Conform legii, conservanţii nu pot fi adăugaţi la sucurile naturale ambalate în cutii de carton şi sticle. Pasteurizarea distruge microorganismele şi enzimele responsabile pentru deteriorarea produsului. Sticlele ermetic sigilate protejează împotriva unei poluări secundare” – afirmă Şerban Damian.
Mai mult, pasteurizarea este un proces de tratare naturală a sucului, care este similar cu cel pe care toată lumea îl foloseşte acasă atunci când pregăteşte dulceaţa pentru iarnă. Datorită procesului scurt şi a tehnologiei moderne de pasteurizare, nu sunt distruşi nutrienţii necesari şi vitaminele care se regăsesc în sucuri şi mousse-uri.

Potrivit nutriţionistului Damian Şerban, sucurile pot fi o gustare perfectă chiar şi pentru cei care sunt la dietă. Sucurile 100% şi mousse-urile conţin zahăr natural din fructe şi nu adăugat. Prin urmare, valoarea calorică a acestora este similară cu cea a fructelor şi legumelor din care sunt făcute.
“De exemplu, 100 de grame de portocale are 45 kcal, iar 100 ml de suc de portocale are, de asemenea, aproape 45 kcal. Valoarea nutritivă a altor sucuri este, de obicei, între 40 şi 50 de calorii” – afirmă Şerban Damian.

[1] Studiu realizat de Institutul Millward Brown în martie-aprilie 2015 pe un eşantion de 300 de femei
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod