Calciul

Element indispensabil structurii si rezistentei osoase, calciul se gaseste aproape in totalitate (99%) in schelet. Restul serveste activitatii celulelor musculare, nervoase si cardiace.
Doza zilnica recomandata: 850-1500 mg.


Surse
Lactatele contin cel mai mult calciu. Spanacul, broccoli, varza creata si varza de Bruxelles, somonul si sardinele conservate cu oase sunt de asemenea bogate in calciu.


Roluri si caracteristici ale calciului
  • Asigura rezistenta tesutului osos si a dintilor;
  • Actioneaza, la mai multe niveluri, in coagularea sangelui;
  • Intervine in activarea musculara, in principal cea a miocardului;
  • Participa la activitatea enzimatica.


Note utile
  • Asociat cu magneziul, calciul induce somnul;
  • Marii consumatori de bauturi gazoase pot avea afectate rezervele de calciu din cauza acidului fosforic pe care acestea il contin; fosforul este un "distrugator" de calciu;
  • Pe langa prevenirea osteoporozei, suplimentele de calciu pot atenua durerile menstruale, precum si starile de rau asociate pubertatii;
  • Efectele anumitor antibiotice(tetraciclina) pot fi alterate de o doza simultana de calciu; se recomanda ca aceste doua substante sa se administreze la o distanta de minimum 3 ore.


Informatiile au fost preluate din cartea "Terapia prin vitamine", Maude Bouchard, Editura Niculescu, Bucuresti, 2003, www.niculescu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod