Alimente care iti imbunatatesc starea generala

Psihologii spun ca aproape toate alimentele placute la gust itiinfluenteaza starea prin cresterea de suplimenti endocrini care te facsa te simti bine. Urmatoarele alimente prezentate nu numai ca au un gustbun dar multe dintre ele au compusi care te vor ajuta sa te simti bine,sa-ti limpezesti mintea si sa previi starile depresive.

Incearca sa mananci o cat mai mare varietate din aceste alimente; estenesanatos sa mananci o cantitate foarte mare doar dintr-unul singur.

- avocado este unul dintre cele mai bogate plante in vitaminele B,inclusiv vitamina B6. O jumatate de avocado iti asigura o treime dinnecesarul tau zilnic. Se pare ca vitamina B6 iti imbunatateste foartemult starea, iar persoanele care sufera de depresii au nevoie de ea. Celmai potrivit este sa iei un avocado copt bine si sa-l storci usor.
Dacaeste inca crud, el se va coace in cateva zile la temperatura camerei.

- bananele contin magneziu si te ajuta sa-ti relaxezi tensiunileinter-musculare. O singura banana iti poate oferi necesarul zilnic devitamina B6 care te ajuta sa lupti impotriva starilor depresive.

- ceaiul de musetel are un usor efect impotriva anxietatii si actioneazaca un sedativ foarte usor. Toarna o cana de apa fierbinte, dar nuclocotita, peste doua lingurite de flori uscate de musetel sau peste unpliculet de ceai. Asteapta cinci minute, strecoara si bea.

- ciocolata. Semintele de cacao contin feniletilamine, un compus careajuta cresterea adrenalinei si dopaminei, care iti imbunatatesc stareagenerala. Un studiu facut in anul 1996, a demonstrat faptul ca ciocolatacontine mici cantitati de anandamina, o substanta asemanatoare cu aceeacontinuta de marijuana, dar multi specialisti spun ca aceste cantitatisunt mult prea mici pentru a avea vreun efect.
Acestia spun ca ciocolatate face sa te simti bine numai datorita gustului extraordinar pe careil are aceasta. Ciocolata neagra de calitate este cea mai sanatoasa sieste bine sa nu mananci mai mult de una pe zi.

- semintele de in. Un studiu din anul 2000 facut de Universitatea dinArizona, Colegiul pentru sanatate publica din Tucson, a aratat faptul capersoanele al caror sange are un continut scazut de acizi grasi omega-3sunt predispuse la stari depresive. Alte studii au demonstrat faptul ca unaport de acizi grasi omega-3 iti poate imbunatati starea. Pentru a faceca nutrientii benefici sa fie bine absorbiti de organism, poti rasnisemintele de in intr-o rasnita de cafea si sa presari doua linguritedin praful obtinut peste salate sau cereale. Pastreaza semintele de inin congelator.

- faina de ovaz este bogata in vitamina B1.
Chiar si cea mai micadeficienta din aceasta vitamina poate impiedica buna functionare acreierului. Spre deosebire de alte surse pentru aceasta vitamina, cumar fi carnea de porc si ficatul, faina de ovaz este foarte saraca ingrasimi saturate si foarte bogata in fibre solubile, cu un efect foartebun asupra inimii.

- sucul de portocale. Un pahar cu suc de portocale iti poate asigura 18%din necesarul tau zilnic de acid folic, una din vitaminele B care previnestarile de depresie. Mai multe studii au demonstrat faptul ca persoanelecu un nivel scazut de acid folic sunt cu mult mai predispuse la depresiedecat cele cu un nivel normal.

- cartofii au un efect calmant deoarece curata fluxul sangvin de aminoacizi care lupta impotriva altor amino acizi, tryptophan. Cand acestaajunge la creier, ajuta la producerea serotoninei, cea care inducecalmul.
Daca intr-adevar simti nevoia sa te relaxezi, mananca o farfuriecu cartofi copti; daca ii vei manca impreuna cu alte alimente bogate inproteine, s-ar putea ca acestea sa neutralizeze efectul.

- hamburgeri vegetarieni. Este bine sa mananci proteine atunci cand vreisa-ti limpezesti mintea. Proteinele contin amino acidul tyrosine, carestimuleaza sinteza dopaminei si a norepinephrinei, cele care contribuiela agerimea intregului organism. Hamburgerii vegetarieni bazati pe soiasunt o sursa sanatoasa de proteine vegetale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ALEXANDRA pe 15 Mai 2008, 20:06
    ALIMENTE

    FOARTE FAIN ce la mai frumoasa descriere

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod