8 carbohidraţi pe care ar fi bine să-i consumi

Dovleacul este în plin sezon, fiind o sursă bună de nutrienţi. Este sărac în zahăr şi cu un conţinut ridicat de fibre care reglează digestia.
Carbohidraţii sunt esenţiali pentru creier şi digestie, deoarece ne îmbunătăţesc starea de spirit şi tranzitul intestinal. Însă, trebuie să ştii că nu toţi carbohidraţii sunt la fel. Cei buni trebuie să aibă un conţinut ridicat de fibre. De exemplu, făina albă şi orice produs preparat din ea nu va conţine fibre, iar tu vei avea fluctuaţii ale glicemiei, care îţi vor intensifica pofta de diverse alimente nesănătoase.

Iată câţiva dintre cei mai buni carbohidraţi pe care trebuie să-i consumi:


1. Dovleacul


O cană cu dovleac gătit conţine aproape 22 de grame de carbohidraţi şi o cantitate mare de fibre. Pe lângă aceşti nutrienţi se adaugă şi betacarotenul, un antioxidant cu rol benefic pentru sănătatea ochilor şi previne îmbătrânirea prematură.



Îl poţi folosi la smoothie-uri, prăjituri, plăcinte, ciorbe dar şi pentru tocăniţe, piureuri sau la cuptor cu ulei, sare şi mirodenii (rozmarin, oregano, cimbru).

 

2. Leguminoasele


Fasolea boabe, năutul, lintea şi mazărea asigură o doză importantă de fibre şi au un conţinut foarte scăzut de zahăr. De aceea este recomandat să le consumi cât mai des. În doar 28 de grame de fasole neagră se găsesc 7 grame de carbohidraţi din care 2 grame sunt fibrele. De asemenea, leguminoasele sunt recomandate şi pentru conţinutul lor bogat în proteine.

Studiile arată că persoanele care consumă cu regularitate leguminoase în cadrul unei diete sănătoase nu au probleme cu kilogramele în plus în comparaţie cu cei care le evită.

3. Popcornul


Este sănătos atunci când îl prepari simplu şi fără să adaugi multă sare şi unt/ulei. O cană cu popcorn conţine 6 grame de carbohidraţi şi doar 31 de calorii.

4. Quinoa


Este una dintre cele mai bune surse de carbohidraţi cu un conţinut ridicat de fibre. O cană cu quinoa conţine 5 grame de fibre şi este o proteină completă, adică ea conţine toţi cei 9 aminoacizi esenţiali pentru corp.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod