5 efecte negative ale uleiului de rapiță

Când a fost creat pentru prima dată în Canada la începutul anilor ‘70 uleiul de rapiță a devenit foarte popular. Deși inițial era sănătos, majoritatea variantelor disponibile astăzi sunt obținute din plante modificate genetic.
Imediat după ce a fost lansat în Canada uleiul de rapiță era o opțiune utilă și sănătoasă pentru a găti o varietate de rețete, dar cu numai câteva decenii mai târziu deja se caută un substitut care să nu aibă aceleași efecte negative. Prin intermediul tehnicilor de cultivare și amestecare a semințelor, cercetătorii de la Universitatea Manitoba din Canada au reușit să creeze o variantă de ulei de rapiță cu un gust mai plăcut. Înainte de această descoperire, uleiul conținea o cantitate ridicată de acid erucic, cu efecte nocive asupra organismului. 
Uleiul a început să fie folosit tot mai des și lucrurile au decurs în mod pozitiv până în 1995, când firma Monsanto a creat prima variantă modificată genetic de rapiță, din care a obținut un nou ulei. În prezent, aproape toate variantele disponibile de ulei de rapiță au la bază plantele modificate genetic.
Când este folosit pe linie industrială uleiul de rapiță este foarte util, dar dacă vrei să gătești cu el, specialiștii te sfătuiesc să te gândești mai bine. În primul rând 90% dintre uleiurile de rapiță pe care le poți cumpăra au fost modificate genetic, iar în al doilea rând este un ulei rafinat și parțial hidrogenat pentru a menține stabilitatea moleculelor.

 
Iată care sunt principalele efecte adverse ale consumului de ulei de rapiță:

 
1. Crește riscul de depresie

În cadrul studiilor realizate s-a constatat că nu deficiența de serotonină, ci mai degrabă inflamațiile de la nivelul creierului cauzează apariția depresiei.
Uleiul de rapiță este parțial hidrogenat și are un potențial inflamator foarte ridicat. În aceste condiții un consum frecvent poate crește riscul de depresie cu până la 60%, așa că ar fi bine să te orientezi spre alternative mai utile. Înlocuirea uleiului de rapiță cu ulei de măsline va înjumătăți riscul de depresie și previne modificările bruște ale stării de dispoziție.

 
2. Cauzează disfuncții ale ficatului și rinichilor

Numeroase studii au demonstrat efectele secundare ale organismelor modificate genetic asupra ficatului și rinichilor. O alimentație bazată pe asemenea substanțe provoacă reducerea funcționalității ficatului cu 30% și  a rinichilor cu 43%. În momentul în care ficatul și rinichii nu pot acționa optim, toxinele nu se vor elimina în ritmul necesar și se vor acumula în organism, favorizând îmbolnăvirea și afecțiunile dermatologice.

 
3. Predispune la boli coronariene

Uleiul de rapiță conține acid erucic, un acid gras care poate provoca leziuni ale inimii și favorizează bolile coronariene. Potrivit specialiștilor, multe persoane care suferă de aceste afecțiuni prezintă un nivel prea ridicat de seleniu, combinat cu acidul erucic din sânge.
Uleiul de rapiță este parțial hidrogenat și, din acest motiv, te predispune la inflamații și la întărirea arterelor. Această combinație nocivă va declanșa boli coronariene pe termen lung.

 
4.
Poate cauza pierderea memoriei

Studiile realizate pe șoarecii care au consumat ulei de rapiță au avut rezultate alarmante. S-a putut observa aglomerarea plăcilor de amiloid la nivelul creierului, apărând probleme de memorare și dificultăți de învățare. În schimb, studiile asupra uleiului de măsline au relevat că introducerea lui în meniul zilnic reduce numărul de plăci de amiloid, îmbunătățește memoria și poate încetini declinul funcțiilor cognitive.

 
5. Poate provoca hipertensiune arterială sau un accident vascular cerebral

Studiile desfășurate au arătat că animalele cu o dietă bogată în ulei de rapiță și care erau predispuse la hipertensiune și accident vascular cerebral au avut o durată de viață mult mai scurtă. De asemenea, s-a observat că ritmul de formare a cheagurilor de sânge este accelerat în prezența uleiului de rapiță și crește fragilitatea membranelor care înconjoară globulele roșii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod

5 legume pe care le poți crește în interior, indiferent de vreme

Cum reacționează corpul tău la un atac de anxietate

De ce e bine să-ți faci patul în fiecare zi

6 probleme fizice pe care ți le cauzează stresul

Intoxicație alimentară sau gripă - Care sunt diferențele?

6 semne care arată că suferi de astm sever

5 moduri în care să-ți stimulezi metabolismul imediat după ce te trezești

De ce răcești mai des decât alții

De ce ar trebui să poarte boxeri bărbații

4 pași ca să reduci petele și ridurile provocate de soare

„Explozie“ de cancer în toată lumea: Extinderea bolii este alarmantă

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Magicianul din spital: Doctorul care dansează, prietenul copiilor bolnavi

Dureri ciudate în timpul sarcinii care sunt total normale

Asta înseamnă curaj: O familie cu patru copii și-a vândut casa și străbat țara cu o rulotă

Chinul din spatele cortinei: Lady Gaga are dureri cronice în fiecare zi

Greșeli pe care le faci la cumpărături și care îți distrug dieta

5 alimente care pot creşte riscul de cancer

Laptele de cocos - Ce beneficii are pentru sănătate?

Cum să rămâi energică dacă ești o mamă care lucrează

Mâncarea franțuzească: 7 sfaturi ca să gătești sănătos

Efectele unei sarcini cu tripleți asupra corpului. Imaginile incredibile postate de o mamă din Danemarca

Studiu. Lipsa somnului îți afectează sănătatea mai mult decât crezi

Adio insomnie! Metoda secretă folosită de militarii americani care te ajută să adormi în două minute

Cum să folosești ce ți-a rămas dintr-un pui - Economie în bucătărie

Modalități de ars calorii pentru leneși

7 sfaturi pentru a găti mai sănătos mâncarea thailandeză

Quinoa - Ce beneficii are pentru sănătate

Ce trebuie să mănânci pentru articulații sănătoase

Cum să faci un smoothie sănătos și delicios de fiecare dată