Slăbeşti mult mai uşor 30 de kg decât 5!

Slăbeşti mult mai uşor 30 de kg decât 5! „Poftim???!!! Cum vine asta?“, sunt sigur că aşa se vor întreba unii dintre voi. De-a lungul timpului am fost întrebat de foarte multe

Slăbeşti mult mai uşor 30 de kg decât 5!

„Poftim???!!! Cum vine asta?“, sunt sigur că aşa se vor întreba unii dintre voi.

De-a lungul timpului am fost întrebat de foarte multe persoane CE anume am făcut ca să slăbesc. Unele dintre aceste persoane aveau foarte multe kilograme în plus faţă de masa lor corporală normală, altele aveau mai puţine kilograme în plus.

Din discuţiile avute cu aceste două categorii de persoane, am putut constata două linii de gândire, care împreună deţin majoritatea în rândul opiniilor exprimate de cei care sunt preocupaţi să slăbească şi nu reuşesc.

Astfel cei care au foarte multe kilograme în plus (peste 10-15 kg) gândesc că le va fi foarte greu, poate chiar imposibil să ajungă la o siluetă aproape de cea la care visează, iar cei care au puţine kilograme în plus (între 3 şi 10 kg), se gândesc tot timpul că pentru ei, când se vor hotărî să acţioneze, ar trebui să fie uşor să dea jos cele 3, 5 sau 7 kilograme pe care le au în plus, atât timp cât unul gras ca mine, care a avut 110 kilograme, a reuşit să dea jos 35.

Cu alte cuvinte şi unii şi alţii gândesc că este mai greu să slăbeşti un număr mare de kilograme decăt un număr mai mic.

Din experienţa mea directă şi din ce am constat la alţii, dar mai ales studiind şi informându-mă destul de mult despre metabolismul corpului uman, despre nutriţie şi despre exerciţiile fizice şi modul în care ne pot ajuta acestea să slăbim, am ajuns să constat că în realitate lucrurile nu stau aşa.

Dar cum stau?

Când eşti foarte gras, eşti ca un burete îmbibat cu apă.

Ai observat probabil că efortul pe care trebuie să-l depui pentru a stoarce buretele de utimele picături de apă rămase în el, este mult mai mare decât efortul pe care trebuie să-l depui pentru a stoarce buretele de cea mai mare parte a cantităţii de apă cu care era îmbibat iniţial.

Poate că exemplul nu este cel mai potrivit, dar respectând analogia, în mare cam aşa se întâmplă şi cu grăsimea din corpul nostru. Într-un proces de slăbire sunt mult mai greu de eliminat ultimele kilograme de grăsime rămase, spre deosebire de faza iniţială a procesului de slăbire.

Pe măsură ce te apropii de masa corporală normală, grăsimea devine din ce în ce mai dificil de înlăturat dintr-un singur motiv. Corpul nostru este în mod natural predispus la a crea un anumit stoc de energie. Acest stoc energie este grăsimea şi ea are ca sursă principală de constituire carbohidraţii din alimente.

În condiţii normale, stocul de energie, adică cantitatea de energie stocată este în funcţie de tipul somatic în care se încadrează corpul tău. Dar indiferent de tipul somatic, corpul omenesc este normal să stocheze un anumit procent de grăsime şi pe măsură ce ne apropiem de procentul ideal de grăsime ne vom confrunta cu o rezistenţă mult mai mare la eliminarea ei, chiar din partea propriului nostru corp.

Vă daţi seama în acest moment, că pe lângă clasicele probleme generate de sedentarism şi de obişnuinţa noastră de a consuma alimente bogate în carbohidraţi, apar şi obstacole de ordin fiziologic care ne vor pune la încercare capacitatea noastră volitivă şi care trebuie tratate cu maximă atenţie şi seriozitate, pentru a nu risca apariţia unor dezechilibre majore.

Pentru a mă explica şi mai bine vreau să vă dau ca exemplu chiar cazul meu.

În perioada în care m-am îngrăşat până la 110 kg mâncam toate prostiile, mâncam la ore nepotrivite şi nu făceam deloc sport.

Deci făceam erori pe toate planurile.

Când am început să aplic schimbări stilului meu de viaţă, adică am început să îmbunătăţesc modul meu de alimentare şi să fac mişcare, am constatat, nu după foarte mult timp, că şi cele mai mici schimbări adoptate produc rezultate spectaculoase atât timp cât eşti consecvent în a le aplica.

Astfel eu, adoptând câteva schimbări importante, în 3 luni am slăbit 14 kg, ceea ce înseamnă o medie de 4,6 kg pe lună, adică 150 grame pe zi. Dar am avut o evoluţie a randamentului care a scăzut pe măsură ce m-am apropiat de masa corporală normală şi după cele 3 luni la care am făcut referire mai sus, am ajuns la un randament de 1-1,5 kg pe lună, randament care a scăzut şi mai mult pe masură ce m-am apropiat de actuala masă corporală.

Dacă trebuie să analizez în mare ce se întâmplă atât în cazul unei persoane care a slăbit deja 30 de kilograme şi mai are 5 până la normal şi o persoană care nu a fost grasă niciodată dar are de dat jos un surplus de grăsime de 5 kilograme, eu consider ca ambii se vor confrunta cu acelaşi nivel de dificultate. Dar aş considera chiar că persoana care se află deja în procesul de slăbire şi are în spate experienţa acumulată cu slăbirea celor 30 de kilograme de grăsime iniţiale, are un ascendent psihologic redutabil faţă de cealaltă persoană.

Fie că ai de dat jos 30 kilograme, fie că ai de dat jos doar 5, singura condiţie este să fii consecvent şi hotărât să duci la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus, iar această stare de determinare, dacă n-o ai, o poţi dobândi doar pregătindu-te psihologic în prealabil.

Lipsa Pregătirii Psihologice face ca dificultatea de a aplica schimbări cu scopul de a slăbi, să fie foarte mare pentru oricine se confruntă cu lipsa de voinţă, drept pentru care vă invit pe cei care nu aţi citit încă cele 7 capitole publicate de mine anterior să o faceţi (Capitolul 1 - Cum am fost şi cum sunt acum!), pentru a reuşi să vă schimbaţi în bine stilul de viaţă şi pentru a dobândi corpul mult visat.

Facebook:
http://www.facebook.com/andreicatalin.stefanescu.5

andrei-catalin
andrei-catalin
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod