Fructoza - mituri și adevăruri incomode ( partea 1)

“Eu mănânc sănătos, mănânc multe fructe!” “Mierea este mult mai sănătoasă decât zahărul!” “Când am poftă de ceva dulce, mănânc dulciuri pentru diabetici. Ele nu

“Eu mănânc sănătos, mănânc multe fructe!”
“Mierea este mult mai sănătoasă decât zahărul!”
“Când am poftă de ceva dulce, mănânc dulciuri pentru diabetici. Ele nu îngrașă.”
“Batoanele de slăbit nu au zahăr, ele au fructoză.”
“Siropul de amidon de porumb bogat în fructoză este doar un îndulcitor folosit în alimente.”

Sunt afirmații pe care publicitarii din industria alimentară ni le inoculează atent și care au făcut parte consistentă din politica de promovare a alimentelor procesate în ultimii 50 de ani.

“ Fructele sunt naturale și sănătoase. Fructele conțin fructoză. Fructoza este naturală și sănătoasă” este silogismul care a alterat în asemenea măsură obiceiurile alimentare ale omului modern încât se pare că stă de fapt la baza pandemiei de obezitate și boli metabolice care răvășește planeta în ultimii ani.

De ce ridică totuși fructoza atâtea probleme?

În primul rând, pentru că este mult mai dulce decât glucoza sau sucoza.

În natură, se găsește într-adevăr în fructe. Se găsește însă în cantități mari în zahărul din sfeclă, în miere, în siropul de fructoză din amidonul de porumb și în mai toate produsele alimentare dulci din comerț, de la “cereale integrale” la “suc”. Dacă acum câteva sute de ani fructoza era virtual absentă din alimentația umană, acum a devenit principala sursă de calorii din meniul nostru. Deși are aceeași formulă chimică cu glucoza (C6H12O6), căile metabolice prin care ea se digeră și se absoarbe sunt complet diferite, datorită procesării sale aproape integral hepatice, precum și transformarea rapidă la nivel hepatic în glucoză, glicogen, grăsime și acid lactic.

Un studiu American din 2006 (Nakagawa T, Hu H, Zharikov S, et al.

A causal role for uric acid in fructose-induced metabolic syndrome. Am J Physiol (Renal Physiol) 2006;290:F625–31) și unul publicat in 2007 (George A. Bray, în American Journal of Clinical nutrition la Universitatea din California) au făcut primele corelații între efectele metabolice ale fructozei și hormonii responsabili cu reglarea ponderală, clarificând legatura dintre epidemia de obezitate și consumul excesiv de fructoză din ultimii ani. Mai mult, cele două studii leagă consumul de fructoză de bolile cardiovasculare și complicațiile cauzate de creșterea nivelului de acid uric în organism.

Cum a evoluat consumul de zahăr în ultimele 300 de ani?

•    În 1700, în Europa și SUA se consumau în medie 2.3 kg de zahăr pe an.
•    În 1800, în aceeași regiune se consumau în medie 8 kg de zahăr pe an.
•    În 1900, media a ajuns la 43 de kg de zahăr pe an.
•    În 2009, mai mult de 50% dintre americani consumau peste 90 de kg de zahăr pe an!
•    Între 1970 și 2000, consumul de zahăr adăugat a crescut cu 25%
•    În 1996, majoritatea indivizilor consumau 79 de g de zahăr adăugat pe zi, din care jumătate era reprezentată de fructoză.

Primele 30% din topul consumatorilor de zahăr ating un prag de 178 de g de zahăr, din care 60% este fructoza.

Cu drag!
Cori Grămescu

Lady Fit: Str. Baratiei nr. 35, parter, sector 3, Bucuresti (langa magazinul Cocor)
Tel: 021-311.10.95, 0726 438 348

www.ladyfit.ro

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod