Exercitii fizice in anotimpul calduros: sfaturi practice pentru tine si micutul tau

Dupa un an de scoala epuizant, in care s-au achitat de obligatiile scolare si au avut, in cea mai mare parte un program strict, copiii au nevoie de relaxare si cat mai multe activitati in aer liber. Problema este ca, de regula, ei prefera sa se destinda la televizor sau in fata computerului. Cum i-ai putea pune in miscare? Dar tu stii, oare, care sunt regulile de care este bine sa tii cont cand faci sport in anotimpul calduros?

Cinci idei pentru activitatile in aer liber ale copiilor...

Inot. Sunt extrem de putini copii care, aflati la strand sau pe malul marii, vor rezista tentatiei de a inota sau de a se juca in apa. In cazul in care sunteti la piscina, ai grija ca cel mic sa intre numai in bazinul special pentru cei mici si sa aiba colac. Un volei in apa, inotul sau pur si simplu "zbenguiala" in apa vor face minuni pentru organismul si starea generala de sanatate a micutilor.


Carui copil nu ii place sa se dea in leagan? Sub supravegherea ta, pentru a evita producerea unor accidente, micutul se poate legana dupa pofta inimii, inspirand aer curat intr-un parc. Mai mult ca sigur, la intoarcerea acasa va fi plin de energie!

Ciclism. Ce ar putea fi mai agreabil decat o iesire in familie cu bicicletele? Ati putea face impreuna o excursie in imprejurimile orasului. Fii atenta insa ca cei mici sa fie dotati cu echipament special (inclusiv casca de protectie) si ar fi indicat ca, inainte de plecare, sa le prezinti cateva reguli de circulatie elementare. De asemenea, asigura-te ca pe drum copiii ii urmeaza pe adulti si nu se abat din cale. Cel mai bine este ca cei mici sa mearga inainte, pentru a putea fi supravegheati in permanenta.

Drumetii pe munte. Aceasta reprezinta o metoda foarte buna pentru tonifierea musculaturii. Nu inseamna ca tu si cei mici sa va suprasolicitati organismul.
Excursiile la munte sunt avantajoase si pentru ca, in afara de exercitiul fizic, aerul este mai putin poluat.

Fotbal. Daca ai un baietel, nu va fi nevoie sa-i sugerezi tu acest lucru... cand te vei gandi sa o faci, el va fi deja pe teren! Daca face parte dintr-o echipa, este bine sa te duci si tu la meci - ii vei da astfel sentimentul ca este important pentru tine si ii va conferi o motivatie suplimentara.

Indiferent pentru care dintre aceste activitati v-ati decis (este bine sa-i ceri si lui parerea in prealabil), asigura-te ca epiderma lui este protejata de actiunea razelor solare, aplicandu-i un strat de crema de fotoprotectie.

... Si cateva sugestii pentru tine

Incepe cu o plimbare, exercitiu care nu numai ca este benefic pentru activitatea cardiovasculara, insa reprezinta si un inceput usor pentru organismul tau, care se va adapta treptat efortului. Este recomandabil sa te plimbi zilnic aproximativ 30-45 de minute, indiferent de intervalul orar, si, progresiv, prelungeste intervalul de plimbare pana la 60 de minute.
Mentine spatele dreapta, cu umerii trasi inapoi. Nu te extenua - daca simti ca ai obosit, poti lua pauze de cate cinci minute, apoi reia plimbarea.

Bea apa. In anotimpul calduros, este important sa te hidratezi corespunzator - asa incat bea cel putin doi litri de apa zilnic. Specialistii au ajuns la concluzia ca, pentru a te mentine in forma, consumul de apa este unul dintre cele mai importante aspecte.

Nu-ti schimba radical regimul alimentar. Fireste, vara iti doresti parca mai mult decat oricand sa fii in forma, insa aceasta nu inseamna sa-ti supui organismul la diete "draconice", care vor avea un efect negativ asupra metabolismului tau. Daca vei reduce in mod dramatic numarul de calorii, vei avea tot mai putina energie, iar de aici si pana la starea de epuizare completa nu mai este decat un pas. Si nu cred ca asta este ceea ce iti doresti...

Cel mai bine este sa ai un regim alimentar echilibrat, bogat in fibre, si sa faci cat mai multa miscare (independent sau la sala de fitness).
Elimina obiceiurile proaste - cum ar fi cina tarzie sau a nu-ti lua micul dejun si, la nevoie, redu portiile. In felul acesta, silueta ta isi va recapata treptat dimensiunile pe care ti le doresti, fara ca metabolismul - si, implicit, starea generala de sanatate - sa aiba de suferit.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca, o data ce ai inceput sa practici cu regularitate exercitii fizice, obiceiurile alimentare se vor imbunatati de la sine, fara ca tu sa faci neaparat un efort constient in acest sens.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod