Cum trebuie sa respiri atunci cand alergi

Corpul uman functioneaza cu oxigen, in acelasi mod in care un automobil utilizeaza carburanti. Respiratia este o activitate extrem de naturala. Totusi, la fel de natural se intampla si sa ramai fara aer atunci cand alergi.

Atunci cand alergi, se intampla ca la un moment dat sa ai impresia ca nu mai ai aer. Acesta este un fenomen normal si natural. Atunci cand faci un exercitiu fizic - fie ca este vorba despre alergare, mers sau orice alt tip de miscare - muschii tai au nevoie de un plus de oxigen. Corpul intampina aceasta nevoie si pompeaza sange cu oxigen in muschi. De asemenea, plamanii muncesc mai greu pentru a putea absorbi acest oxigen din aer. Iar tu simti ca ramai fara suflare.

Cum respiri cand alergi 

 

Fara a se gandi prea mult la acest subiect, majoritatea alergatorilor respira intr-un raport ritmic de 2/2.

Inhaleaza in doi pasi; iar apoi expira in alti doi pasi. Atunci cand alearga foarte incet, raportul este de 3/3. Iar atunci cand alearga foarte repede, pot respira cu 2/1 sau 1/1, dar raportul de 2/2 este cel mai des intalnit. Daca atunci cand numeri de cate ori inspiri si expiri observi ca folosesti un alt ritm, nu iti face griji; schimband stilul de respiratie nu vei deveni un alergator mai bun. In acelasi fel trebuie sa iti pui si problema respiratiei pe gura sau pe nas. Arthur Lydiard, un antrenor celebru din Noua zeelanda, intrebat cum trebuie sa respire un alergator, a spus: "Respira pe gura.
Respira pe nas. Trage aer si prin urechi, daca este posibil".

Nu uita ca atunci cand respiri sa tii maxilarele relaxate si gura intredeschisa. Oxigenul va patrunde prin nas si gura in plamani, apoi in sange si in muschi, fara ca tu sa trebuiasca sa te ocupi de acest lucru in mod constient. Respiratia este o activitate foarte naturala. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti ritmul care ti se potriveste tie cel mai bine.

 
Crosul Petrom va avea loc duminica, 27 Septembrie.
Inscrierile se fac intre orele 8.30-10.30, iar startul se va da la ora 11.00 in Piata Chaerles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si cuprinde Bd-ul Prezan – Arcul de triumf – Bd-ul Kiseleff – Piata Victoriei si Bd-ul Aviatorilor. Pe langa beneficiile pentru sanatatea nostra, Crosul Petrom vine cu numeroase premii: 4800 de litri de combustibil pentru alergătorii de la categoriile Seniori şi Veterani (locul I: 300 de litri, locul II: 200 de litri, locul III: 100 de litri) si premii speciale pentru Juniori (locul I: un dvd player portabil, locul II: un Ipod Shuffle si locul III: o rama foto digitala).
Petrom mai ofera alergatorilor si 100 de premii surpriza in cadrul unei tombole.
 

Comentarii (35)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ale pe 30 Iul 2014, 10:38
    cros

    buna sunt ale as vrea sa stiu cum ma pot antrena mai repede la rezistenta pt ca la viteza si sarituri ma pricep anul asta profu vrea sa organizeze iar o competitie si vreau sa ma calific pe scoala

    1
    0

  • Gaga pe 23 Ian 2014, 21:01
    cum sa ezist mai mult

    Sall sunt Denis am 13 ani si practi fotbalul as vrea sa stiu cum fac ca s a fiu mai bun la rezistenta si viteza ca sa-l fac mandru pe prof

    2
    3

  • dragos pe 26 Iul 2013, 13:48
    AJUTOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BUNA>>>>sunt a VII A si am un prof de sport cam exigent ma pune sa alerg 20 de ture in jurul terenului iar cand termin gafai si cad pe banca da rezerve unde imi petrec toata ora si asta imi cam afecteaza notele >>>>>>>>>deci daca ma puteti ajuta cu ceva voi fi recunoscator!!

    4
    1

  • serbanescu maryus pe 2 Iul 2013, 19:15
    alergare pe km

    Salut ma numesc Marius si am 14 ani si practic un sport foarte greu fotbal-ul si alergatul(crosul) eu alerg vro 5 km pe zi. (: (:

    3
    2

  • Nichol_Edward pe 23 Mai 2013, 12:17
    Cros

    hm...eu am 11 ani si alerg in vreo 10 min,pe stadion de 500m alerg 5000 de m...Mie mi se pare bine pt varsta asta,dar as vrea sa-mi intrec limitele si pana la 12-13 ani sa fac 20 ture a 500m.

    0
    3

  • Andrey pe 10 Aug 2012, 08:45
    Performanta

    Salut sunt Andrei si am 17 ani si ma pregatesc pt crosul national. Daca iti doresti sa ajungi la un concurs trebuie sa te antrenezi din greu. Eu de exemplu alerg cu ham de 30kg cate 6 km si antrenorul imi cere sa dau 4/4 din tot ce pot.Dar mai conteaza si ambitia si daca tu te crezi pregatit iar antrenorul spune ca nu spunei ca vrei sa ii dovedesti aratai ce poti. Am fost accidentat si nu am putut alerga 1 an de accea trag din greu dar antrenorul spune ca e mult prea slab desi scot 15min pe 5km. Ce spuneti sa fac? Am incercat totul.

    0
    5

  • parepa pe 21 Iun 2012, 23:40
    alergat

    BA eu sun campion national la 600m si in primu rand trebuie sa ai ambitie si sa faci 2 sau 3 antrenamente pe zi daca vrei sa ajungi tare si pentru a fugi pe distante scurte tare cum ar fii 200 50 100 etc pana la 400m trebuie sa pui pasu mare si sa ridici genuciu sus si mai am o parere ce ie mult strica cateodata:))

    1
    6

  • Ada pe 4 Aug 2011, 15:52
    suflu sistoric nu exista

    Se numeste suflu sistolic.Ar putea fi facuta facuta o echocardiografie daca se observa si alte simptome ingrijoratoare: oboseala pronuntata, palpitatii etc.. Suflul sistolic este un simptom al unei alte afectiuni a inimii, nu este o boala in sine. Si nu este ceva grav, neaparat. De cele mai multe ori, dispare de la sine.

    1
    3

  • Aduducai Florin pe 28 Apr 2011, 15:08
    alergat

    Pentru inceput vreau sa mentionez ca alergatul excesiv..nu e prea bun! daca alergi timp de o saptamana zi de zii,un numar constant de ture de teren sau o anumita distanta,ai sa observi ca a 8 zi performantele scad! Incercati ca inainte de alergare cu o ora sa nu mancati nimic, si mai ales ceapa. vorbesc la modul cel mai serios, cepa oboseste, iar in timpul alergarii provoaca niste arsuri urate la stomac. Cum ati putea sa va mariti performantele? foarte simplu. Faceti exercitii la picioare, in special la gambe. In timpul alergarii incercati sa alergati cat mai mult pe varfuri pentru ca gambele vor actiona precum niste picioroance iar asta o sa va ajute. O sa aveti o propulsare mult mai buna! Iar cel mai si cel mai important.. dati jos kilograme in timp ce faceti exercitii la picioare. Muschii picioarelor suporta greutatea a unui corp.Ex:75 kg. Daca un atlet de 75 de kg are muschii de asa natura incat suporta greutatea lui, imaginativa cum ar reactiona muschii daca ar avea 65 de kg! CUM SA SLABITI! Pentru inceput faceti rost de un brau elastic pe care sa il puteti strange in jurul taliei foarte bine. Imbracati cat mai multe haine ( eu alergam cu 8 bluzoane pe mine si 3 perechi de pantaloni ) dupa care puneti braul cat mai strans iar daca aveti o geaca de fas cu gluga ar fi cazul sa profitati! Incercati sa mancati de 3 - 5 ori pe zii , dar foarte putin, apa in permanenta, si somn 1 h dupa pranz, asa va veti ordona metabolismul. Alergati o zi da una nu, pentru ca muschii nu cresc prin exercitii de zii cu zii, ei cresc in perioada de repaos, au o perioada de refacere. V-a garantez ca daca slabiti 10 kilograme iar muschii picioarelor sunt antrenati o sa aveti parte de performante! Nu sunt antrenor , nu sunt nici profesor de sport, am fost boxior un an de zile si am slabit intr-o luna si jumate 31 de kg! A fost un risc pentru ca simteam cum imunitatea mea scadea. sfaturile astea sunt doar pentru cei care vor sa urmeze o cariera militara sau politie, ori ceva de genu , unde probele sportive sunt eliminatorii. Cu 101 kg nu aveam nici o sansa sa iau probele pentru agenti de paza la penitenciar! Acum am 68 de kg dar muschii picioarelor tot au rezistenta pentru a duce 101 kg!

    6
    1

  • Marco pe 22 Oct 2009, 19:34
    ajutor

    Cum pot sa scot sub 15 sec la sport? Am scos 15,95 si am nevoie sa scot sub 15. Va rog, ajutati-ma!

    3
    3

  • monik pe 22 Sep 2009, 13:29
    cum sa fac sa alerg mai mult?

    buna, ma numesc Monik si vreau sa dau la politie anul acesta dar nu prea ma descurc la alergare...obosesc foarte repede, cam pe la 3-400 de m!!!ce sa fac?la celelalte probe ma descurc f bine! ce sfaturi imi dati, fetelor?mercy mult!!!

    0
    5

  • ANONIM pe 4 Aug 2009, 18:04
    ALERGAT

    TU POATE MANANCI CA VACA SI DE-ASTA NU SLABESTI.

    7
    3

  • ELENA pe 31 Iul 2009, 00:09
    ALERGAT

    eu alerg de 5 luni cate 20 de ture de stadion si nu am slabit deloc.asa ca va dau un sfat care trebuie luat in calcul;lasati-va de alergat ca nu slabiti mai bine face-ti sex !multa bafta

    6
    4

  • elena pe 31 Iul 2009, 00:07
    alergare........

    eu alerg 25 de ture de stadion pe fiecare zi timp de 5 luni si nu am slabit deloc asa ca fratilor lasati-va de alergat ca nu merge asa sa slabiti.mai bine face-ti sex ca slabiti!bafta

    5
    3

  • did pe 11 Iul 2009, 11:07
    rezistenta ..multa :)

    buna..am 16 ani si vreau sa ma antrenez din timp pt scoala de politie ..dar cand alerg obosesc foarte repede ..ce e de facut ??

    1
    3

  • boss_dany pe 27 Mai 2009, 13:01

    daca alerg 4 ori pe saptamani e bine?eu vreau sa slabesc

    0
    2

  • dany _boss pe 27 Mai 2009, 12:59
    salut

    cat trebuie sa alerg prima data?

    0
    2

  • raluca pe 7 Mai 2009, 19:19
    ajutati-ma va rog

    Salut intr-o saptamana tre sa dau o proba sportiva la care trebuie sa alerg 2 KM in mai putin de 10 min ,preferabil ar fi sa alerg in 7 min.,imi puteti da niste sfaturi?Cum sa respir si sa pot alerga mai mult de 1 KM cu viteza la maxim si sa obosesc.Astept raspuns!va rog sa imi raspundeti pe adresa mea de e.mail iurian_raluca@yahoo.com

    0
    3

  • Cristi pe 9 Apr 2009, 23:03
    Fac flotari de mult timp

    Eu fac flotari de mult timp. De pe la 13-14 ani, acum am 17. Cam 100 zilnic(prima serie de 10 si 3 serii de 30), 5 zile pe saptamana, si prima data incerci cat poti, si usor usor maresti, tot cate 1, 2 ...5.

    0
    4

  • ADE pe 8 Apr 2009, 16:10
    DESPRE FLOTARI

    va rog sa-mi dati si mie, niste sfaturi despre flotari,peste 20 de zile trebuie sa fac 50,in prezent nu trec de 25,mi-ar prinde bine daca mi-ati da sfatul, cat mai repede

    0
    3

  • Ronnie pe 7 Mar 2009, 20:06
    cum sa fac?

    Salut intr-o saptamana tre sa dau o proba sportiva la care trebuie sa alerg 2 KM in mai putin de 10 min ,preferabil ar fi sa alerg in 7 min.,imi puteti da niste sfaturi?Cum sa respir si sa pot alerga mai mult de 1 KM cu viteza la maxim si sa obosesc.Astept raspuns!

    0
    2

  • Stephan pe 8 Oct 2008, 17:09
    Alergare

    Eu alerg in fiecare seara (7/7zile) alerg cam 1h20min in fiecare seara, fara oprire. La inceput cea mai mare problema a fost respiratia dar s-a rezolvat. Daca respiri cum trebuie poti alerga si mai mult!

    1
    4

  • alin pe 29 Iul 2008, 13:59
    Rezistenta si viteza

    Sfatuiti-ma va rog cum sa imi cresc rezistenta la alergare... in curand am de trecut niste probe sportive viteza, saritura in lungime, flotari si rezistenta pe 1 km! Cum ar trebui sa ma pregatesc cum sa ma antrenez? Astept un raspuns va rog.

    0
    3

  • flo pe 3 Iul 2008, 21:18
    woh?

    Doresc sa scot 3'30 la 1 km, iar in prezint scot 4'. ajuta cu ceva sa alerg cu saculeti de nisip la picioare???

    0
    3

  • mihai pe 9 Mar 2008, 18:33

    Eu is obisnuit sa inspir si sa expir pe nas e bine ... asa atuncea cand alerg??? VA ROG SA-MI RASPUNDETi PE ADRESA DE MAIL smart21booy@yaooo.com

    0
    2

  • cristi pe 19 Sep 2007, 12:57
    suflu sistoric

    am un baiat in varsta de 2 ani si are suflu sistoric.cum pot afla mai multe despre aceasta boala si cum se poate trata?

    0
    2

  • Maris pe 20 Iun 2007, 14:06
    fara titlu

    As vrea tare mult sa alerg, asa cum fac multi dintre cei care au postat parerile lor, aici, dar cum s-o fac?! Am 53 de ani, 93 de kg si 1,70 m.; cum sa devin deliciul cartierului zgaltaindu-mi suncile alergand de una singura?! stati prin Bucuresti-Drumul Taberei, zona Valea Ialomitei? Luati-ma si pe mine sport, dar eu fiind si incepatoare... Spor la alergat tuturor!

    1
    2

  • reztea@gmail.com pe 1 Iun 2007, 10:04
    Bun...

    Respiratia este foarte importanata, un om fara un ritm regulat de respiratie nu poate alerga dincolo de primele 15 minute. Marea majoritate in max. 15 minute cedeaza...insa cu atrenament si determinare poti alerga km intregi (9 km in numai 1h si 30). Nu practic nici un sport insa am dorit sa imi cresc rezistenta la efort...si am reusit. Alergati in jurul lacurilor si va veti simti super si in forta poate chiar un pic mai tanar(a). Mihai

    0
    2

  • Larisa pe 13 Apr 2007, 11:31
    despre cum respiram in alergare

    Desi practic atletism de 3 ani ,pot spune ca si eu am probleme cu respiratia uneori si cred ca e foarte bine ca afisati pe internet astfel de informatii

    0
    1

  • TIVIG RAMONA pe 1 Feb 2007, 19:39
    SUFLU SISTORIC

    MI SA SPUS CA FIL MEU ARE SUFLU SISTORIC,AMI PUTETI SPUNE SI MIE CE SE POATE FACE.SI CE TRATAMENT SE POATE ADMINISTRA.

    1
    2

  • iuliana ,cea care are un frati pe 25 Sep 2006, 20:13
    FRATIORUL MEU

    deci imi pare bene ca in lume exista astfel de site-uri ajuta omul in mai multe feluri de exemplu dak are un copil bolnav poate sa se uite in acest site.fratiorul meu are probleme are suflu sistoric dar el a facut operatie la inima la varsta de patru luni iar acuma la un an si o luna va necesita o alta operatie mai usoara..sper ...nu ca nu sper sunt sigura ca totul va fi bine..cam atat despre povestea mea..pe mene ma cheama iuliana apintiliesei sunt din tg-frumos jud.iasi bye

    1
    1

  • Laura pe 8 Mar 2006, 20:52
    Am o problema

    Am o problema:am suflu sistoric,ceea c inseamna k obosesc destul d rpd si nu reusesc nici s dau rezistenta,desi am doar 19 ani... Plus k am senzatia k m sufoc atunci cand alerg. Cum s fac s reusesc s fac jogging?

    0
    5

  • Patricia pe 7 Mar 2006, 07:41
    alergare in parc

    Buna...alerg de foarte multi ani nu am mai avut probleme nici cu kilogramele nici cu sanatatea,alerg aproape zilnic,fie dimineata fie seara.Am facut si aerobic dar...nu se compara cu alergarea in parc.Numai bine!

    1
    2

  • alina pe 24 Ian 2006, 14:29
    alergare...pe loc

    Ce miscari sunt recomandate la inceputul unui asemenea exercitiu (de alergare pe loc)? de intindere ?

    0
    1

  • Monica pe 19 Ian 2006, 17:48
    jogging

    Buna...Ma numesc Monica, am 25 de ani si sunt din Bistrita. Doi ani de zile am mers la sala de aerobic....la inceputul verii am renuntat si m-am apucat de alergat....am inceput cu 5 ture de stadion si am ajuns la zece.....ideea e ca alergatul ma ajuta mai mult in pierderea kg decat sala ..Toate cele bune!

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod