Cum sa-ti transformi antrenamentul fizic intr-un stil de viata

Ai mai auzit acest lucru: practicarea cu regularitate a exercitiului fizic stimuleaza metabolismul, tonifiaza musculatura si o face mai flexibila, reduce stresul si te ajuta sa previi unele afectiuni organice. Sunt atat de multe avantaje - de ce ai neglija antrenamentul? Da, stiu, esti foarte ocupata si iti faci tot mai greu timp pentru tine insati. Dar cum procedezi atunci cand trebuie sa finalizezi un proiect important la birou? Iti faci un plan! Este ceea ce ar trebui sa faci si in privinta programului de fitness care, nu peste mult timp, va deveni pentru tine a doua natura.

Convinge un prieten sa ti se alature

Daca lucrezi impreuna cu cineva, probabil iti va fi mai dificil sa-ti gasesti scuze de genul "Nu am timp astazi", "Trebuie sa lucrez in week-end" sau "Chiar nu ma simt in stare...". Ideal ar fi sa-ti alegi un prieten mai constiincios si mai motivat decat tine, pentru ca in felul acesta vei fi tu insati mai stimulata. Exercitiile vor fi mult mai eficiente, pentru ca va puteti corecta reciproc, face schimb de sfaturi si de experienta.
Puteti stabili si o regula a competitiei: cine lucreaza cel mai corect, va primi un suc de la celalalt la incheierea antrenamentului.

Cuvantul de ordine: variatie

Oricat de motivata si de entuziasmata ai fi la inceput, peste cateva luni se va instala, inevitabil, rutina. Acest lucru va constitui o adevarata "piatra de incercare" pentru tine: daca abandonezi, este putin probabil ca vei reusi sa te mobilizezi in viitorul apropiat pentru a-ti relua programul obisnuit. Prin urmare, cel mai bine este sa eviti sa aluneci in rutina. Si cum ai putea face acest lucru?

Incearca sa introduci in permanenta exercitii noi, inlocuindu-le pe unele de care te-ai plictisit, dar ai grija ca programul sa fie la fel de intens si noile exercitii sa fie destinate acelorasi grupe musculare ca si cele la care ai decis sa renunti. De asemenea, ar fi recomandabil ca, lunar, sa soliciti sfatul unui instructor de fitness, care iti poate da mai multe explicatii si iti va schimba programul.

Pauzele dese... nu sunt "cheia marilor succese"!

Pentru a transforma programul de exercitii fizice intr-un ritual si un adevarat mod de viata, evita (macar la inceput) sa faci pauza doua zile consecutiv.
Persoanele care efectueaza exercitii numai de doua-trei ori pe saptamana risca cel mai mult sa abandoneze - inca nu te-ai acomodat cu ceea ce faci si, in aceasta perioada, frecventa este mai importanta decat durata antrenamentului. Daca, totusi, nu ai timp sa exersezi in fiecare zi, straduieste-te sa lucrezi macar de trei-patru ori pe saptamana.

"Planul de contingenta"

Din moment ce iti concepi o adevarata "strategie de atac", ar fi recomandabil sa procedezi ca un adevarat general: altfel spus, sa ai si un plan de rezerva. Gandeste-te care ar fi acele situatii in care ai fi nevoita sa renunti, temporar, la programul tau de antrenament: vacante, plecari in week-end, necesitatea de a lucra in plus la serviciu... Noteaza-le si gaseste cate o solutie pentru fiecare. Daca este imposibil, nu te simti vinovata fata de tine insati - pur si simplu, reia-ti exercitiile in mod normal, ca si cum nu ar fi existat nici o intrerupere.

Obiective ambitioase, dar realiste

Cel mai bine ar fi sa-ti stabilesti obiective pe termen scurt (de exemplu, propune-ti sa iti imbunatatesti rezistenta organismului in timpul exercitiilor aerobice, sau sa efectuezi cate 25 de abdomene fara pauza).
Este mult mai probabil ca vei reusi sa realizezi ce ti-ai propus daca, in timp ce lucrezi, stii ca nu peste mult timp vei vedea rezultatele.

Monitorizeaza-ti progresele

Daca vei tine o evidenta stricta a programului de fitness si a progreselor pe care le faci, vei reusi atat sa pierzi kilogramele in plus, cat si sa te obisnuiesti mult mai repede cu antrenamentul. Intr-o zi in care te simti fara chef si obosita, arunci o privire spre echipamentul sportiv, dar nu iti vine sa il imbraci, ce alt stimulent ar functiona mai bine decat sa revezi agenda unde scrie "negru pe alb" ca, pana acum, ai reusit sa slabesti doua kilograme si te simti mult mai bine din punct de vedere fizic si mai relaxata?

Antrenamente scurte si frecvente

In cazul in care timpul te preseaza, este indicat sa efectuezi programe scurte, de maximum 10-15 minute - insa de doua ori pe zi. Aceasta nu ar trebui sa fie imposibil! Dimineata si seara, aloca putin timp si acestui lucru. Este, cu siguranta, mult mai bine decat deloc - si exista sansa ca, in timp, sa obtii rezultate mai bune decat daca ai lucra 45 de minute - dar numai de trei ori pe saptamana.


Recompenseaza-te! Meriti, nu?

Singura conditie este sa nu trisezi: daca nu ai reusit, din diverse motive, sa slabesti luna aceasta doua kilograme, nu are sens sa te rasfeti la cumparaturi, asa cum ai planuit initial. In aceeasi nota, poti institui sistemul cauza-efect: "Ma uit la serialul meu preferat numai dupa ce efectuez 15 abdomene si 30 de genuflexiuni". Fii cinstita cu tine insati - esti singura care are atat de castigat, dar si de pierdut.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod