Calendar de fitness - ce exercitii ar trebui sa faci si la ce varsta?

Ai in jur de 30 de ani si esti, cum se spune, "pe creasta valului" din toate punctele de vedere. Oare ce ti-ai mai putea dori acum? Ai toata viata inainte... Insa nu trebuie sa te bazezi numai pe tineretea ta si pe resursele organismului pentru a te mentine in forma. Tine cont de faptul ca, de ceea ce faci acum si de stilul de viata pe care il adopti, poate depinde evolutia ta ulterioara - si nu toate greselile sau neglijentele din aceasta perioada mai pot fi indreptate.

Intervalul cuprins intre 20 si 30 de ani

Arati bine si elimini relativ usor kilogramele acumulate, iar masa musculara este satisfacatoare si tonifiata. Cum ar trebui sa arate programul tau de fitness? Ideal, spun specialistii americani, ar fi ca acesta sa includa urmatoarele sectiuni: cate 30 - 60 de minute de exercitiu aerobic, doua sau trei antrenamente de forta saptamanal, si stretching regulat.
In felul acesta, vei contribui la prevenirea deteriorarii sistemelor muscular si osos, pe masura inaintarii in varsta.

Exercitiul aerobic implica, in general, orice activitate care inseamna miscare, cum ar fi plimbarile, alergatul usor sau ciclismul. Acestea stimuleaza activitatea cardiaca, cresc aportul de oxigen si contribuie la prevenirea unor afectiuni cronice.

Frecventa antrenamentelor, durata si intensitatea acestora depind de experienta pe care o ai si de obiectivele pe care ti le-ai propus. Nu inseamna insa ca, daca ai ajuns la greutatea dorita, ar trebui sa neglijezi antrenamentul fizic - ceea ce ai obtinut este usor de pierdut si atat de greu de recuperat!

La 40 de ani...

Lucrurile decurg asa cum planuiai: cariera ta este in ascensiune, obtii satisfactii la serviciu si ai o familie frumoasa.
Aceste lucruri iti confera incredere in tine, dar este important sa iti mentii silueta si tonusul muscular, pentru a te simti sexy.

Acum, cand in organismul tau incep sa aiba loc unele modificari hormonale, antrenamentul de forta este esential, pentru a combate astfel scaderea graduala a masei musculare (si, concomitent, acumularea de tesut adipos). Da, iti voi spune ca trebuie sa te epuizezi in cadrul programului de exercitii! Lucreaza cu ganterele (din ce in ce mai mari) si nu neglija exercitiile aerobice.

Dupa implinirea varstei de 50 de ani...

Este adevarat, timpul nu asteapta pe nimeni... dar, mentinand un stil de viata sanatos si activ, poti intarzia considerabil aparitia efectelor acestuia si sa te bucuri de fiecare clipa! Ideal ar fi sa iti pastrezi bunele obiceiuri pe care, sper, le-ai capatat in tinerete.


Daca in urma cu ceva vreme, era suficient sa exersezi de cateva ori pe saptamana, in prezent ar fi indicat sa o faci zilnic. Ar trebui sa ai ceva mai mult timp la dispozitie pentru asta, oricum... Zilnic, efectueaza cate 30 - 60 de minute de exercitii aerobice si, de doua trei ori pe saptamana, cate un antrenament de forta. Poate nu la fel de intens asa cum era la 20 de ani... nimeni nu-ti pretinde sa ai aceeasi energie, insa poti folosi gantere mai mici, de exemplu.

Exercitiul aerobic este deosebit de important pentru persoanele care apartin acestei grupe de varsta. Reduce riscul aparitiei bolilor coronariene, al hipertensiunii arteriale sau atacului vascular, imbunatateste proportia de grasimi din sange si echilibreaza nivelul colesterolului.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod