Cum sa-ti mentii forma fizica in timpul sarcinii

Daca faci miscare de cand te stii, probabil ca te intrebi ce exercitii sunt recomandate femeilor insarcinate. Daca nu ai acest obicei... acum ar fi momentul sa incepi. Studiile confirma faptul ca sportul in timpul sarcinii este benefic atat pentru tine cat si pentru copil si iti asigura si o recuperare fizica rapida dupa nastere.

Siguranta inainte de toate

Consulta-te cu doctorul inainte sa te apuci sa continui sportul pe care il practici sau daca te apuci de ceva nou. Modifica-ti programul de miscare in fiecare luna, pentru ca este necesar sa te adaptezi schimbarilor care se petrec in organismul tau. Aminteste-ti ca sarcina este perioada in care trebuie sa te lupti pentru a te mentine, nu pentru a obtine o forma fizica de invidiat.
Nu te suprasolicita fizic in incercarea de a atinge cine stie ce standard. Bea apa (preferabil la temperatura camerei) inainte, in timpul si dupa fiecare efort depus. Inceteaza imediat activitatea fizica daca te simti ametita sau daca ai sangerari. Nu face miscare in aer liber in zilele foarte calduroase. Alege orele mai racoroase ale zilei, sau ramai in casa.

Mers

Beneficii: Mersul este un gen de miscare lejer, care poate fi practicat de-a lungul intregii sarcini. Iti intareste inima si plamanii si iti tonifica partea interioara a corpului.
Precautii: In timpul mersului iti poti suprasolicita incheieturile mai ales in stadiile mai avensate ale sarcinii. De asemenea, evita drumurile proaste, cu gropi, pentru a putea preveni eventulalele accidente.
Micsoreaza-ti "portia" de mers, mai ales daca simti presiune in zona pelviana.

Alergat

Beneficii: Alergatul are aceleasi beneficii precum si mersul, insa constituie o provocare mai mare pentru muschi si pentru sistemul cardio-vascular. De asemenea este un mod excelent de a-ti mentine tonusul picioarelor.
Precautii: Nu este cazul sa te apuci de jogging daca nu alergai inainte de a ramane insarcinata. Daca acest sport facea parte din rutina ta zilnica, iti poti continua programul, insa cu modificarile de rigoare, in functie de stadiul sarcinii.

Activitati sportive in apa

Beneficii: Inotul, aerobicul in apa si alergatul in apa iti ofera beneficii cardio-vasculare, fara sa-ti solicite incheieturile. De asemenea, nu exisa un mare risc sa faci febra musculara, deoarece presiunea apei retine fluidele.
Precautii: Temperatura apei nu trebuie sa fie mai mare de 30 de grade.
Cand inoti, evita stilurile bras si fluture cel putin in al treilea trimestru, deoarece iti solicita prea mult inima. Trebuie sa fii foarte atenta sa nu aluneci atunci cand intri si cand iesi din piscina.

Antrenamentul cu greutati

Beneficii: Antrenamentul cu greutati te ajuta sa-ti mentii tonusul muscular si te intareste. De asemenea, te va ajuta sa suporti starile de disconfort din timpul sarcinii si te pregateste pentru nastere si recuparare.
Precautii: Nu face nici un exercitiu culcata pe spate dupa primul trimestru. Foloseste aparatele in locul greutatilor, daca aceste exercitii devin dificile. Pe masura ce progreseaza sarcina trebuie sa reduci din greutatile cu care exersai de obicei.

Yoga

Beneficii: Yoga pre-natala poate fi practicata pe tot parcursul sarcinii.
Conexiunea minte-corp te va ajuta sa te bucuri si sa-ti accepti corpul in schimbare. Vei invata sa respiri in timpul nasterii, folosind tehnici de relaxare care te vor ajuta sa-ti deschizi sectorul pelvian.
Precautii: Nu practica yoga intr-o camera cu temperatura ridicata si nu incerca posturi care iti solicita foarte prea mult echilibrul. Nu sunt recomandate nici posturile care se executa pe spate, mai ales dupa primul trimestru. Chiar daca nu ai mai participat la nici o ora de yoga inainte, incearca sa te limitezi la ceea ce stii sigur ca poti face.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod