Cum sa faci mai eficient un program de fitness

Multor persoane li se intampla sa constate ca programul de exercitii fizice pe care il urmeaza cu regularitate nu da rezultatele scontate si, dupa o vreme, se plictisesc si abandoneaza. Acest lucru se intampla fie pentru ca, fara sa stie acest lucru, fac niste greseli, fie pentru ca au intrat deja intr-o anumita rutina si nu se mai simt motivate sa continue. Ce ai putea face pentru a preveni o astfel de situatie? Iata o serie de sfaturi care fac un program de fitness mai eficient, precum si greselile cel mai frecvent intalnite, insa mai putin cunoscute.

Prea mult si prea repede

Din dorinta de a scadea brusc in greutate sau de a ne tonifia mai repede muschii, exersam prea frecvent exercitii noi sau incercam programe de exercitii care sunt prea dificile pentru nivelul nostru actual de pregatire.
Recomandari
Programul trebuie inceput cu exercitii adresate nivelului tau de pregatire. Programele diferite sunt recomandabile doar atunci cand ai progresat in abilitatile tale de fitness, acestea putandu-se potrivi cu nivelul tau actual. Monitorizarea progresului tau o poti realiza facandu-ti o contabilitate.

Urmarirea unor scopuri ireale

In ciuda numeroaselor reclame care te fac sa crezi ca este posibil sa slabesti 15 kilograme in 30 de zile sau ca poti avea un abdomen ca actritele de la Hollywood daca faci 10 minute de abdomene pe zi, totusi acest lucru este ireal.
Recomandari
Cand ai de gand sa participi la un program de fitness, este bine sa ii spui instructorului ce scopuri ai, iar acesta iti va spune daca acestea sunt realiste.

Rutina antrenamentului

Odata ce ai gasit un exercitiu de care sa te bucuri (acesta fiind de obicei unul mai putin dificil), e usor sa cazi in rutina de a repeta acest exercitiu din ce in ce mai mult. Aceasta este cauza obtinerii unui platou in pregatirea ta.
Recomandari
In fiecare saptamana, include noi exercitii in programul tau de antrenament. Acestea previn aparitia rutinei si instalarea plictiselii, iar tu vei lucra cu placere de fiecare data, multumita elementului de noutate.

Incercarea unui program radical

Incercarea unor pastile "magice" sau diete bizare pentru a ajunge in forma, nu numai ca nu functioneaza, dar poate fi chiar periculoasa.
Recomandari
Este indicata atat planificarea meselor, cat si o alimentatie echilibrata.

Antrenamentul de forta incorect executat

Programul de forta poate fi usor confundat. Novicii de obicei ridica prea mult sau prea putin, executa prea putine sau prea multe repetitii si nu cunosc cat timp ar trebui sa se odihneasca intre doua seturi de exercitii.
Recomandari
Instructorul de fitness trebuie sa alcatuiasca un program foarte detaliat al antrenamentului de forta, care sa includa: tipul, greutatea, numarul repetarilor, numarul seturilor si durata pauzei.

Alegerea gresita a exercitiilor

Unul dintre principalele motive din cauza carora oamenii renunta la programul de exercitii este pentru ca ei devin plictisiti sau nu se bucura de activitatea pe care o fac.
Recomandari
Pentru a ramane motivata, este important sa iei parte la activitati fizice care iti fac placere. Daca nu-ti place un anumit tip de exercitiu pe care instructorul ti-l recomanda, trebuie sa-i spui, iar acesta ar fi bine sa ti-l remodeleze.

Tehnica necorespunzatoare in antrenamentului de forta

Tehnica perfecta in antrenamentul de forta poate fi dificila, existand un numar infinit al modurilor de realizare a miscarilor. Fara un instructor de fitness, este foarte psoibil sa realizezi miscari incorecte, acestea ducand usor la accidentari.
Recomandari
Instructiunile tehnice pentru fiecare exercitiu de forta trebuie detaliate si bine intelese.

Fara stretching

Stretching-ul nu face parte din lista de inalte prioritati a celor mai multi oameni, desi ar trebui sa fie. Acesta ajuta printre altele la prevenirea accidentelor, creste amplitudinea miscarilor si contribuie la imbunatatirea coordonarii.
Recomandari
Toate antrenamentele ar trebui sa includa exercitii de Stretching.

Incercarea de a te reduce doar la o picatura

Multi oameni cred ca poti obtine un abdomen plat doar facand abdomene sau ca poti sa micsorezi alte parti ale corpului doar facand genuflexiuni. Adevarul e ca pentru a pierde centimetrii in plus sau pentru a tonifia o parte a corpului trebuie sa iti lucrezi tot corpul si sa te asiguri ca arzi destule calorii.
Recomandari
Fiecare program de exercitii intentioneaza sa realizeze antrenarea intregului corp (inclusiv imbunatatirea sistemului cardio-vascular).

Antrenamentul prea frecvent

Din dorinta de a fi in forma cat mai repede, multi exagereaza si se antreneaza in fiecare zi sau de cateva ori pe zi. Este important sa gasesti echilibrul intre antrenament si odihna, asfel incat sa te odihnesti suficient pentru nivelul de efort pe care il faci.
Recomandari
Programul de antrenament trebuie sa ia in considerare cerinta de odihna si refacere de care are nevoie organismul dupa un efort.

Nu te incalzesti suficient

Odata ce ai imbracat echipamentul de sport si esti gata sa incepi, nu este bine deloc sa sari peste partea de incalzire si sa incepi cu partea intensiva a antrenamentului. Ce face de fapt "incalzirea" ? Ei bine, dupa cum banuiai, creste temperatura corpului. Temperatura ridicata reduce riscul de accidente musculare si sustine performanta musculara.
Recomandari
Trebuie sa te consulti cu instructorul de fitness atat asupra tipului de incalzire cat si asupra duratei acesteia.

Cand programul tau e incarcat, este destul de dificil sa-ti faci timp si pentru un antrenament. Deci a adauga timp si pentru revenirea dupa efort ar putea parea imposibila. Dar este important sa permitem organismului sa isi revina macar si 5 minute. Aceasta perioada de relaxare permite o revenire treptata a ritmului cardiac si a presiunii sangvine.

In plus, cercetatorii au descoperit ca exercitiile care includ o revenire dupa efort par mai usoare. Datorita acestui lucru, este mult mai probabil sa fie facute din nou, pentru ca amintirea lor este una relaxanta si placuta, iar sesiunea de antrenament pare mai usoara.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ion pe 19 Iul 2011, 19:21
    Antrenamente

    http://exercitiifizice.gazduireromania.eu/ Te astept ! Site cu antrenamente fizice explicate video.

    0
    0

  • ion pe 19 Iul 2011, 19:21
    Antrenamente

    http://exercitiifizice.gazduireromania.eu/ Te astept ! Site cu antrenamente fizice explicate video.

    0
    0

  • adina pe 31 Iul 2010, 17:56
    tonifiere

    as vrea sa stiu daca pentru a obtine rezultate maxime sau eficienta si rezultate in munca depusa la sala de fitness trebuie sa executi in fiecare zi exercitiile corespunzatoare sau e necesar a se face pauze intre antrenamente...

    0
    0

  • Wizxcit pe 4 Mar 2009, 19:28
    blabla bla

    Stie cineva cum scapi de 65 de kilograme?Si sa ajungi pe la 45 am incercat sa slabesc dar acum numai am control asupra corpului daca imi poate da cineva diste raspunsuri va rog sa ma contactati pe doru9doru9

    0
    0

  • monik pe 23 Ian 2009, 21:22
    plinutza

    am 15 ani si consider k sunt prea plinuta si as vrea sa mai slabesc.Imi puteti da si mie cateva sfaturi ptr a mai slabi tinind cont si k nu prea am mult timp la dispozitie k trebuie sa ma ocup de scoala.

    0
    0

  • narcis pe 27 Dec 2008, 19:58
    abdomene

    Eu nu sunt sigur in ceea ce priveste formarea abdomenelor "in patratele".Eu ca sa-mi intru in forma trebuie sa fac, cel putin 100 de abdomene normale dupa care pot continua pana peste 250,insa nu sunt sigur in ceea ce priveste eficacitatea acestor repetari numeroase. Am nevoie de un sfat.Poate ma ajuta cineva si pe mine.

    0
    0

  • Ciuiu Monica pe 22 Sep 2008, 17:35
    gimnastica

    5 zile/sapt merg pe jos cate 1,30minute;de 3/sapt fac bazin cata 45min;3/sapt sar coarda 10serii/50sarituri.Cu toate acestea vreau sa stiu daca e suficient 15min pt brate 1/sapt,15min pt abdomene 1/sapt si 15min pt fese 1/sapt,daca au efect.Vreau sa precizez ca mi-am ales ex.care imi plac si pe care vreau sa le fac acasa,fiecare grupa de muschi facandu-le in zile diferite.

    0
    0

  • cristy pe 30 Mar 2008, 11:19
    abdomene si muschi

    eu fac in fiecare seara cate 50 de abdomede si dimineata fac cateva ture de teren ...am abdomen si muschi da vreau sa se cunoasca abdomenu mai bine...datimi si mie sfaturi pe cristy_baros

    0
    1

  • alex pe 21 Mar 2008, 14:47
    abdomen

    si io fac abdomene cate 700 pe zi seri de cate 100 in timp ce fac sala dar si inainte de culcare. eu fac abdomene obisniute si nu vrea simt cum ar trebui sa le fac????

    0
    0

  • Razvan pe 19 Mar 2008, 21:51
    Vreau sa va intreb niste lucruri legate despre fitness

    Fac culturism de 5-6 ori pe saptamana in timpul antrenamentului fac si abdomene si dupa ce ajung acasa daca manac nu se mai vede nimic din abdomene.As vrea sa stiu daca sunt ceva medicamente care sa imi arda grasimile mai repede si ce ar fi cel mai indicat sa iau pentru cresterea masei musculare dupa ce am luat Proteine XXL si Gigant Pro Mass

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod