Cum sa combati depresia prin alimentatie

Iti mai amintesti zicala care spunea ca "mananci bine, te simti bine"? Potrivit unui studiu realizat recent de medicii de la spitalul McLean, din cadrul celebrei universitati Harvard, anumite alimente au efect antidepresiv, avand aceleasi reactii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive - cum ar fi de exemplu Prozac sau Zoloft.

Cercetarile sunt inca in desfasurare, studiile fiind realizate pana in prezent numai pe soareci de laborator. Asadar, daca suferi de depresie si urmezi un tratament medicamentos specific, nu renunta deocamdata la el. Cu toate acestea, specialistii considera ca anumite alimente contribuie considerabil la prevenirea sau tratarea depresiei.

"Alimentele pe care le consumam furnizeaza organismului 'combustibilul' cu care acesta functioneaza", afirma doctorul Bill Carlezon, coordonatorul proiectului de cercetare. "Dupa cum se stie, activitatea transmitatorilor neuronali si a neuronilor este esentiala si de ea depind starea fizica si psihica a oamenilor.
Asadar, daca ii oferim organismului 'combustibil' de calitate inferioara, n-ar trebui sa ne mire faptul ca nu ne simtim bine".

Carlezon a aplicat aceleasi metode de cercetare folosite pentru descoperirea a numeroase tratamente antidepresive, impartind soarecii in doua grupuri si administrand primului grup doua tipuri de substante care se gasesc in alimentatie: acizi grasi Omega-3, pe care organismul nu-i poate produce in cantitate suficienta si uridina, care stimuleaza producerea energiei in organism. Concomitent, celalalt grup de soareci a primit medicamente antidepresive.

Experimentele au demonstrat ca acizii grasi Omega-3 au dat rezultate dupa o luna, iar uridina a fost eficace atat timp cat soarecii au fost alimentati ca atare. Dar, daca cele doua substante sunt administrate simultan, in interval de zece zile se observa aceleasi reactii precum la soarecii care au primit medicamente antidepresive clasice.

Cum este posibil? Reactia este explicabila daca ne gandim la membranele celulare.
Grasimile si colesterolul se depun, afectand membrana, care devine rigida si astfel circulatia compusilor chimici la nivel celular este compromisa. Acizii grasi Omega-3 inlatura blocajul creat, fapt care prezinta o importanta deosebita pentru mitocondrii (organite citoplasmatice la plante si animale, alcatuite din proteine, lipide si enzime care asigura celulei energia necesara).

Mitocondriile sunt alimentate de uridina, iar aceasta, coroborata cu efectul acizilor grasi Omega-3, contribuie esential la imbunatatirea fluxului energetic in organism. "In viitor, vom auzi despre mitocondrii mai ales raportat la afectiunile de ordin psihic", afirma doctorul Carlezon.

Studiul acesta a condus, firesc, la alte intrebari, care isi asteapta inca raspunsul. Consumul de uridina in cantitati mari este benefic pentru organism? Este bine sa luam suplimente de uridina? Ramane de vazut. Dar medicii care au coordonat studiul ne asigura ca, daca vom asigura organismului necesarul de acizi grasi Omega-3 si uridina, "ne aflam pe calea cea buna".


In concluzie, ce ar trebui sa mancam? In mod evident, alimente bogate in cei doi compusi despre care am vorbit.

Somon
Este bogat in acizi grasi Omega-3, care, prin faptul ca stabilizeaza tensiunea arteriala si contribuie la scaderea nivelului trigliceridelor, au un rol important in prevenirea afectiunilor cardiace si a anumitor forme de cancer. De asemenea, asa cum am vazut, sunt foarte utili in prevenirea si tratarea starilor depresive si a stresului.

Sfecla de zahar
Aceasta leguma este foarte bogata in uridina - care nu se prea regaseste in alimentele consumate in mod curent. Cel mai bine este sa o consumi proaspata, deoarece, in afara de faptul ca vei beneficia de un aport substantial de uridina, suplimentele nutritive existente in sfecla de zahar (beta caroten, calciu si fier) vor putea fi asimilate mult mai bine de organism.

Produsele din soia
Alimentele care contin soia sunt printre preferatele vegetarienilor, dar consumul lor nu este foarte raspandit, cu toate ca sunt foarte sanatoase.
Ele sunt bogate in amino acizi si nu contin colesterol. Asemenea somonului, contin acizi grasi Omega-3. Cercetarile au demonstrat ca branza de soia (tofu) este mult mai sanatoasa decat laptele obtinut din aceeasi leguma, dar ambele previn cancerul de prostata, ateroscleroza, depresia si chiar osteoporoza.

Nuci
Aceste fructe micute si ascunse in carcasa dura constituie o excelenta sursa de acid alfa linolenic, ce face parte din clasa acizilor grasi Omega-3. Conform unor studii, consumul zilnic a 2 grame de acid alfalinolenic protejeaza inima si previne afectiunile cardiace.

Asadar, nu ocoli aceste alimente, mai ales ca in aceasta perioada a anului esti predispusa la astenia de primavara, care nu iarta pe nimeni. Nu o poti combate in totalitate, dar cel putin, vei ameliora efectele ei.
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • munteanu iby pe 7 Iul 2011, 10:22
    depresia

    este adevarat tot mai multi oameni se confrunta cu acest sentiment de singuratate sunt de acord cu parerea multor doamne ar trebui unsite unde se poate socializa si vorbi despre aceste probleme

    2
    0

  • anca pe 18 Feb 2011, 21:01
    depresia

    draga `nina,` Eu azi am fost la psiholog si imi venea sa plec dar am ramas fiind si o fire curioasa .Vorbind cu ea am realizat ca exista scheme de gindire gresite pe care le repetam fara sa realizam asta.

    0
    0

  • Cristina pe 16 Iul 2010, 11:42
    Tratamenul depresiei

    Buna ziua. Am trecut prin groaznicele stari ale ale acestei cumplite boli si pot sa va spun ca m-am vindecat. Pentru cine este interesat sa isi trateze cauza declansarii bolii si nu a efectelor devastatoare care le are pot sa va spun ca NUMAI reintoarcerea la DUMNEZEU si la CREDINTA te poate scoate din ghiarele acestei boli. Depresia este o boala a sufletului ori sufletul isi gaseste resursele, puterea si energia numai la sursa SUPREMA : DUMNEZEU . DUMNEZEU SA VA AJUTE.

    1
    0

  • nicoleta pe 26 Iun 2010, 13:49
    pt d-na nina

    asta e raspunsul corect in legatura cu depresia dumneavoastra----IUBESTE-TE PE TINE.....

    1
    0

  • Roxana pe 30 Apr 2009, 23:32
    Recomand o carte .

    Va recomand sa cititi cartea aceasta in speranta ca va va fi de ajutor : Mănâncă, roagă-te, iubeşte de Elizabeth Gilbert.

    0
    0

  • es pe 22 Feb 2009, 07:04
    ptr nina

    buna nina, poate ca o sa consideri copilaros ceea ce spun, dar cred ca ar tb sa te privesti in oglinda odata, sa te privesti cu atentie si sa iti dai seama de cine esti, sa incepi sa te iubesti pe tine in primul rand, sa fii egoista si sa faci ceea ce iti place fara a tine cont de parerile celorlalti. la urma urmei esti o femeie libera, puternica dk ai reusit sa treci prin toate greutatile, tb sa iti redescoperi bucuria de a trai, dar asta tb sa vina de la tine. nu astepta vreo mana de ajutor, simpatie sau compasiune din partea celorlalti ptr ca nu vei avea parte. nimeni nu isi doreste sa isi strice buna dispozitie ascultand pe cel de langa el. invata sa te iubesti cu tine, sa te pretuiesti, sa zambesti mai des si sa iesi in lume, fie si la piata....sa fii sociabil si dragut cu ceilalti....deci nu uita, raspunsul se afla in tine acolo tb sa cauti si lasa gandurile de sinucid si de moarte ptr ca sunt altii mai putin norocosi decat noi care au sentinta data si sunt speriati de moarte ca tb sa moara si se agata cu ultimele puteri de ceea ce inseamna viata. ptr ca la urma urmei, viata e frumoasa, dar si urata, te chinuie, dar iti ofera si momente frumoase.

    0
    0

  • leana pe 17 Dec 2008, 20:05
    depresie?

    seara buna. am dat acum pe google cuvantul depresie shi am ajuns aici. am o intrebare. toti care au scris mai sus au probleme mult mai mari decat a mele...de fapt nu shtiu daca am nishte probleme concrete. sunt tanara, am un sot bun shi un copil micut sanatos(multumesc Domnului). starea financiara, la fel,este buna. nu stiu insa de ce, de la un timp sunt tot mai trista,fara nici un motiv. nu simt nici o bucurie, nici un gind nu imi aduce fericire, entuziasm. nu intseleg de ce, pentru ca sunt foarte recunoskatoare pentru tot ce am. shi totushi.....NU SUNT BINE..va rog mult, spunetsi-mi, am vre-un motiv de ingrijorare.trebuie sa konsult un medik? multsumesk anticipat

    2
    0

  • ioii pe 5 Dec 2008, 22:15
    depresia -bat-o vina

    Draga doamna Nina, iata cum mesajul dvs. a provocat o serie lunga de comentarii, si ma determnina si pe mine sa scriu pe blog ,desi pana acum nu am mai facut-o niciodata. Si eu trec din cand in cand, de vreo 24 de ani, prin depresii. In general iarna nu mai am energie si putere sa-mi duc viata mai departe.Ma simt cea mai proasta fiinta din lume, cea mai nejutorata, fraiera, inceata, etc. Am invatat sa merg la psiholog si la medicul homeopat, sa fac sport, sa incerc sa mananc sanatos, ma strafuiesc sa socializez cat mai mult, dar totusi nu prea scap iarna de stari depresive. Citind care este situatia dvs. imi dau seama ca eu practic nu prea am motive sa fiu asa,deocamdata sunt inconjurata de oameni care tin la mine. Ar fi foarte bine daca ati putea sa mergeti sa socializati oriunde, la sala de sport, la dans, la spectacol,la biserica, la psiholog, si incet- incet sa puteti sa lasati deoparte trecutul care va chinuie si sa va recastigati viata. Multumesc

    1
    1

  • Daniela-Iulia pe 6 Nov 2008, 10:16
    pt dna Nina

    incercati sa iesiti si sa fiti de ajutor celor in nevoie (alde programe de voluntariat), fie pentru cei bolnavi, terminali, fie pentru cei batrini si singuri, ajutindu-i pe altii, si simpatizind la durerea lor veti uita de nesfirsita durere a dvs din care parca nu mai iesiti si va complaceti in ea sunteti sanatoasa, va puteti deplasa, puteti fi de ajutor celor aflati in stare mai grea ca dvs (daca ati fi in Romania, ati gasi in fiecare parohie persoane care sa aibe nevoie de ajutor si care v-ar multumi pina la lacrimi si pentru faptul ca ati trecut de ati cercetat daca mai traiesc), nu trebuie sa va complaceti dvs in acea stare tot asteptind, ci ajutati-va dvs ajutindu-i pe altii numai bine

    0
    0

  • Liana pe 30 Oct 2008, 13:19
    Stimata Doamna Nina

    Am doi baieti gemeni adolescenti pe care i-am crescut greu dar frumos, toata viata mea a fost o lupta continua, am suferit o histerectomie totala acum doi ani pentru ca eram la un pas de cancer, am facut si diabet, nu mai pot face fata la un job datorita depresiei, bufeurilor, au aparut probleme si cu inima, stau intr-un oras de provincie fara viitor si numai sotul si copiii ma mai sustin moral dar e foarte greu cand n-ai cu cine discuta, n-ai cui sa te descarci, n-are cine sa te incurajeze macar un pic sa simti ca nu esti singur pe lume, ai impresia ca existenta ta n-are nici un rost si plangi in fata icoanei intrebandu-l pe Dumnezeu "Oare ce-am facut sa merit asa ceva?" Cred ca suntem foarte multe persoane din aceasta categorie, fiecare cu povestea lui, si ar fi tare bine daca ne-am "consilia" reciproc , invatand fiecare din experienta celuilalt, fara secrete, fara a pretinde ca suntem normali dar avand de fapt o problema f grava, pe care, daca nu o rezolvam se va agrava pe zi ce trece.Propun sa deschidem un subiect cu aceasta tema (depresia) pe forum la "social" sau la "sanatate" si sa discutam acolo.

    0
    0

  • Tarcuta Constantin pe 26 Oct 2008, 20:19
    Draga nina

    mia murit sotia acum aproximativ 2 ani ,am un baiata adolescent liceean care in curand va pleca la facultate. Sufar de ceva timp de o depresie majora care nu ma lasa sa imi traiesc viata,traiesc continuu intro frica care nu mio pot explica nelasandu-ma sa dorm,decat cu ajutorul unor medicamente puternice,diacnosticul pus de dorctor este acela de "depresie majora",varsta mea este de 57 ani si lucrez in invatamant,predand la o scoala de copii cu nevoi speciale(cu deficente in gandire).Simt ca nu mai fac fata si ma terorizeaza gandu unei eventuale pensionari pe caz de boala. Va rog frumos sami recomandati un medicament,un doctor specialist sau sa imi spuneti cu a-ti procedat dumneavoastra,va multumesc si astp urgent raspuns

    0
    0

  • corina pe 21 Aug 2008, 11:53
    Draga NINA,

    Este f trist cand cei apropiati se indeparteaza atat de mult de tine. Dar ei nu reprezinta totul.....totul reprezinta frumusetea vietii pe care o pierzi din vedere acum...nu da nici o clipa din magia care te inconjoara pe ganduri negre, de vinovatie, disperare....nu le alimenta..cu cat te gandesti mai mult la ele cu atat ele se vor inmulti. insa, IMPORTANT: dovedit stiintific...un gand pozitiv este de 100 de ori mai puternic decat un gand negativ, undele cerebrale degaja mult mai multa energie cand gandesti frumos. Incepe cu o activitate usoara...de exemplu...o plimbare printr-o padure de foioase..e vesela...mergi la psiholog...vei cunoaste incetul cu incetul o alta lume...de fapt, gresesc...vei cunoaste singura lume care exista..singura realitate...cu bine si cu rau...pe care vei reusi sa le integrezi si sa le accepti, sa te bucuri si de una si de alta...si vei renunta la lumea pe care ai construit-o din bucati, din lacune, din neadevaruri de fapt....si chiar asta sunt; pentru ca singurul adevar este natura ta interioara...care e linistita si gratioasa...e dureros sa te abandoneze copii, sa moara sotul, e cumplit, dar viata nu inseamna sa fi vesnic trista, tristetea o cunoastem ca sa putem intelege cum e sa fi fericit. daca nu stii cum e sa fie noapte, oare cum poti intelege zorii zilei? NINA, nu esti singura, acest mesaj dezinteresat este o dovada ca ti s-a raspuns la o rugaminte....incearca sa vezi semnele..intotdeauna ele apar cand esti receptiva.atunci esti pe drumul cel bun!

    1
    0

  • dana pe 15 Aug 2008, 18:17
    pt. nina

    Nina draga mea, te inteleg si inteleg exact prin ceea ce treci...ma simt la fel de singura si abandonata...Mi-ar face mare placere daca am putea sa luam legatura si poate, cine stie...reusim sa ne ajutam reciproc... Chiar daca fizic nu sunt langa tine , sa stii ca de cand ti-am citit "articolul", esti in gandurile mele... trebuie sa fim tari, sa gandim pozitiv,...bla...bla...dar numai cine trece prin asa ceva intelege cu adevarat cat de greu este sa faci fata unei asemenea situatii... Te pup Nina si as dori tare mult sa putem sta de vorba! Ai grija de tine!

    1
    0

  • LYLYANA pe 24 Iul 2008, 12:09
    pentru dna nina

    va rog sa ma contactati sa vorbim si eu sufar de depresie cu atacuri de panica

    0
    1

  • raluca pe 19 Iun 2008, 14:31
    pentru dna Nina

    Doamna Nina, este imposibil sa reveniti in Romania? De ce sa ramaneti singura in strainatate cand in Romania sigur mai aveti o vecina, o prietena langa care o sa incepeti sa va reveniti usor-usor. Si eu stau in strainatate si stiu clar ca este fundamental sa aveti cu cine comunica. Este mai dificil pt baieti sa se apropie de mame la o anumita varsta. Eu, daca as fi in locul dvs, as reveni in Romania. Sa va ajute Dumnezeu!

    0
    0

  • raluca pe 19 Iun 2008, 14:26
    nico

    Draga Nico, stiu ca dr Pavel Chirila (Voluntari) trateaza tot felul de afectiuni cauzate de medicamente prescrise gresit. Cauta putin pe internet coordonatele lui. Este un medic mai controversat pt ca practica medicina alternativa (homeopatie), dar este un om credincios si profesionist. Nu amana. Mult succes!

    0
    0

  • Simona pe 1 Iun 2008, 19:57
    pentru nina

    Draga Nina , Roaga-te la Dumnezeu si asteapta rabdatoare raspunsul Lui!Te asigur 100% ca problema ta se va rezolva....eu niciodata nu am fost dezamagita de El ...ai rabdare....pune-te pe genunchi si asteapta ........Ma voi ruga si eu pentru tine!!"In lume veti avea necazuri dar indrazniti Eu am biruit lumea!!Ioan 16.33

    0
    0

  • madalina pe 29 Apr 2008, 22:41
    pt Nina

    Draga Nina, nu dispera! Poate e bine sa ai mai multa activitate, sa faci miscare, sa incerci sa socializezi si nu in ultimul rand sa le spui baietilor ceea ce simti

    0
    0

  • Nina pe 27 Apr 2008, 08:19
    Ce sä fac?

    Stiu ca am o stare de depresie, dar nu reusesc sa-mi revin. Acum doi ani sotul meu a facut infarct si s-a stins fulgerator. Am doi baieti maturi, la casele lor, dar de atunci ma evita. Nu au venit nici la zilele mele de nastere, la Craciun si Paste sau cand am fost bolnava. Mi-au spus clar ca ma priveste ce fac cu viata mea, ei au viata lor. Sunt singura, intr-o tara straina, nu am nicio cunostiinta, nicio prietena. Si nu mai sunt tanara. Ma simt inutila, baietii mi-o arata clar. De doi ani nu am iesit din casa decat pt. a cumpara de mancare si mai ales pt. a merge la cimitir. Ma obsedeaza gandul mortii, o doresc, de fapt practic sunt un om mort, nimeni nu stie ca exist, sunt izolata, nu-mi mai doresc nimic decat sa se termine aceasta viata chinuita. Iau antidepresive care ma fac sa dormitez , cand ma trezesc imi pare rau ca mai exist. Nu mai vad sensul vietii, nu ma mai intereseaza nimic. Traiesc intr-o mizerie fizica si morala degradanta, deoarece am ajuns sa-mi fie sila de mine si de faptul ca totusi nu o sfarsesc odata. Si totusi nu am putut sa fac asta, mi-e oroare sa-mi profaneze corpul pe mesele de autopsie.

    1
    0

  • nico pe 13 Mar 2008, 09:07
    depresia

    am luat niste anticonceptionale recomandate de medicul meu ginecolog,dupa prima luna,la ciclu mi-a fost foarte rau,starea mea s-a agravat,mi-am facut analize la sange si au iesit bune,dar eu ma simt in continoare rau,am ameteli si nu ma pot tine pe picioare.cei din jur nu ma cred ,iar sotul meu mi-a spus sa merg la psihiatru.am suferit o depresie din cauza aceasta,el crede ca ma prefac si ca aceste dureri sunt numai in imaginatia mea.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod