Cinci greseli "consacrate" intr-un program de exercitii fizice

Urmezi de ceva vreme un program regulat de exercitii fizice si nu esti multumita de rezultate? Simti ca nu faci nici un progres? Ai sentimentul ca efortul si vointa ta nu sunt nici pe departe rasplatite? In acest caz, poate ca explicatia consta in cateva greseli de care nu esti constienta. Exista cinci astfel de erori pe care le faci in mod constant, tocmai pentru ca nu le realizezi ca atare.

Nu faci exercitii cu ganterele

Le eviti constant, poate ca urmare a prejudecatii ca acestea sunt un aparat destinat in exclusivitate barbatilor. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca exercitiile cu gantere reprezinta cel mai bun procedeu pentru tonifierea musculaturii, consolidarea tesuturilor slabite din componenta muschilor si in general pentru controlul greutatii. Antrenamentul de rezistenta contribuie la imbunatatirea si accelerarea metabolismului - cu alte cuvinte, chiar daca intr-o zi nu-ti efectuezi programul de exercitii, organismul tau va continua sa arda calorii!

De asemenea, antrenamentul constant cu gantere reduce semnificativ riscul de slabire a densitatii osoase si implicit, de fracturare a acestora, proces cunoscut sub denumirea de osteoporoza.
Explicatia este ca, prin ridicarea de greutati, presiunea este exercitata in principal asupra sistemului osos, astfel incat acesta se adapteaza, devenind mai flexibil si mai rezistent - conditie esentiala pentru prevenirea aparitiei osteoporozei.

Ti-e teama ca musculatura bicepsilor se va dezvolta excesiv

Intr-adevar, exercitiile cu gantere poate sa aiba drept rezultat dezvoltarea considerabila a musculaturii bicepsilor, fapt care contravine feminitatii tale. Aceasta cu atat mai mult cu cat, pe masura ce exersezi, este recomandabil sa cresti gradual ritmul, orientandu-te spre gantere cu greutate mai mare. Te sperie acest gand? Nu ai de ce, pentru ca structura genetica a unei femei si caracteristicile hormonale ale acesteia rareori au capacitatea de a permite dezvoltarea exagerata a musculaturii.

Ce ti se va intampla daca incepi sa exersezi cu greutatile? Nimic altceva decat ca, treptat, muschii se vor armoniza, vor deveni mai elastici si mai netezi - cu alte cuvinte, vei fi numai "fibra", asa cum ai auzit de multe ori spunandu-se, admirativ, despre diferiti sportivi si nu numai.
In ceea ce priveste ritmul de lucru, este recomandabil ca in timpul fiecarei sedinte de antrenament sa efectuezi cate 8-10 ridicari, indiferent de greutatea ganterelor. Daca ti se pare ca acestea sunt prea usoare pentru tine, este un semn ca e timpul sa treci la unele superioare.

Programul de exercitii este prea simplu

Probabil te-ai informat din diferite reviste sau urmarind emisiuni televizate si ai aflat ca se recomanda un program de exercitii usoare, care te solicita in procent de numai aproximativ 60-70 la suta din capacitatea reala a organismului tau. Argumentul este ca, procedand astfel, vei pierde usor si sigur in greutate, asa cum iti doresti. Insa acesta este un concept gresit - extrem de raspandit, de altfel - bazat pe argumentul potrivit caruia, intr-un program usor, stratul de tesut adipos constituie primul "combustibil" consumat in timpul exercitiilor.

Cu toate acestea, pierderea kilogramelor in plus si in general "managementul" greutatii au legatura in principal cu procesul de ardere a caloriilor (metabolism) si mai putin cu stratul adipos ca atare.
La nivele mai ridicate de solicitare fizica (circa 70-80 la suta din capacitatea organismului), vei arde mai multe calorii si astfel vor creste proportional sansele tale de a elimina surplusul de kilograme.

Convingerea ca exercitiile pentru abdomen te vor ajuta sa ai o talie de vis

Poate ca urmare a faptului ca aceste exercitii iti solicita la maximum musculatura abdominala, esti convinsa ca sunt cele mai indicate pentru tonifierea acestei grupe de muschi. Este adevarat, au un rol important in acest sens si nu trebuie neglijate, dar ele nu contribuie la accelerarea metabolismului.

Prin urmare, singura modalitate prin care poti efectiv sa inlaturi stratul de grasime de pe abdomen este ca, de 2-3 ori pe saptamana, sa faci gimnastica aerobica timp de cel putin 20 de minute (dar nu mai mult de o ora) si sa-ti supraveghezi atent regimul alimentar.

Mananci prea mult

In cazul in care iti inchipui ca efectuarea cu regularitate a unui program de exercitii fizice este o scuza pentru a manca orice, oricand si oricat doresti, nu vei ajunge la nici un rezultat.
Exercitiile te ajuta sa arzi calorii (care se transforma in energie), dar numeroase delicatese precum ciocolata, prajituri, prajeli sau mancare de la fast food constituie o "comoara" imensa de calorii. Asadar, renunta pe cat posibil la aceste alimente si gandeste-te ca, pentru a arde caloriile pe care le contine o ciocolata, trebuie sa faci o ora de gimnastica in plus fata de programul tau obisnuit! Nu este oare un argument convingator?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod