Cele mai frecvente greseli intr-un program de exercitii fizice

Ai facut un pas important pentru tine si silueta ta: in ciuda programului aglomerat si a multiplelor tale indatoriri de ordin profesional si personal, ai reusit sa-ti gasesti timp pentru exercitiile fizice pe care iti propui demult sa le efectuezi cu regularitate. Dar acesta este numai inceputul si tine cont de faptul ca, din nestiinta sau ca urmare a dorintei de a te apropia cat mai repede de obiectivul propus, risti sa faci greseli aparent minore, dar care in timp pot avea consecinte nebanuite asupra organismului tau.

Atitudinea tip "totul sau nimic"

Este o greseala sa-ti supraestimezi capacitatea de rezistenta la efort, impunandu-ti sa efectuezi de la inceput cate o ora de exercitii. Te cred ca esti entuziasmata si dornica sa ajungi cat mai repede la ceea ce ti-ai propus, insa, daca esti incepatoare, efectueaza initial cate 10 minute de gimnastica si mareste treptat perioada de lucru. Atentie, insa: daca te rezumi la 10 minute, nu alege un aparat usor. Cornel Dinu, antrenor de fitness la Miko Beauty Center, ne spune ca, daca optezi pentru bicicleta, 10 minute de exercitiu nu-ti vor fi de nici un folos.

Fortarea propriilor limite

Este preferabil sa lucrezi putin si des, decat sa faci abuz la intervale mai mari de timp.
Multi oameni cad in aceasta "capcana" a depasirii de sine, care in acest caz este daunatoare. Exercitiile practicate in exces, cu grad ridicat de dificultate si foarte frecvent te vor epuiza, iti vei pierde entuziasmul si vor cauza nesuferita febra musculara. Ritmul trebuie sa fie lent si sa creasca gradual in intensitate pentru a fi eficient.

Program neechilibrat de exercitii fizice

Majoritatea oamenilor doresc sa-si tonifice numai anumite grupe musculare - de exemplu, multi barbati lucreaza exercitii numai pentru bicepsi, asa cum multe femei insista sa-si tonifice musculatura abdominala. Dar, pentru a avea un corp echilibrat si sanatos, trebuie sa acorzi atentie in egala masura tuturor grupelor de muschi.

Ignorarea incalzirii inainte de programul propriu-zis

Cornel Dinu spune ca multe femei fac aceasta greseala. Nerabdatoare sa treci la lucru, iti spui ca incalzirea nu are importanta. "Cred ca asta e cea mai mare greseala intr-un program de exercitii si, totodata, cea mai frecventa. Incalzirea are rolul de a pregati organismul pentru efort, fiind esentiala pentru articulatii, ritm respirator si puls. Se recomanda o serie de flexii, extensii si rotatii care au rolul de a incalzi articulatiile, iar pulsul si ritmul respiratiei vor creste treptat", ne spune Cornel Dinu.


Program de exercitii caracterizat de monotonie

Invariabil, urmezi acelasi program: alergare la banda elastica (jogging), bicicleta (fixa sau mobila), gantere, abdomene. Data viitoare o iei de la capat, in aceeasi ordine. Tu crezi ca procedezi corect, pentru ca aceste exercitii sunt in sine benefice si recomandate. De acord, insa tine cont de faptul ca, in timp, te vei plictisi (daca-l privesti prea mult, pana si zambetul Giocondei ajunge sa ti se para nesuferit), si astfel, inconstient, vei scadea ritmul si vei efectua exercitiile din inertie. Asta ca sa nu mai spun ca, dat fiind ca anumite grupe de muschi sunt astfel suprasolicitate, pot surveni accidentari exact atunci cand te astepti mai putin.

Lucrul la diverse aparate fara a le adapta greutatii tale si masei musculare

Intri in sala de gimnastica, "te repezi" la bicicleta fixa si, pentru un plus de eficienta, impiedici pedalele la maximum. Daca nu ai antrenament, probabil ca nu vei putea efectua decat 5-6 pedalari si a doua zi abia te vei putea misca din cauza febrei musculare care "tipa" in toti muschii. Si nu este exclus ca, amintindu-ti de aceasta experienta, sa nu te mai apropii niciodata de bicicleta. Ceea ce ar fi o greseala, pentru ca este foarte eficace.
Asadar, pentru binele tau, nu uita sa adaptezi parametrii fiecarui aparat la caracteristicile corpului, experienta si masa musculara.

Atentie dispersata

Se stie: Napoleon Bonaparte reusea sa faca sase lucruri concomitent, concentrandu-se in egala masura asupra fiecareia dintre activitatile respective. Dar tu nu esti Bonaparte si, daca in timp ce alergi pe banda elastica te uiti la televizor, calitatea exercitiului tau se va diminua considerabil, pentru ca atentia iti va fi distrasa. Exceptie face situatia in care executi un program de gimnastica aerobica similar cu acela prezentat pe o caseta video sau intr-un program special.

Dupa gimnastica, imediat la dus

Te simti transpirata si epuizata, asa ca te duci imediat sa te racoresti la dus. Este o greseala: ar fi de preferat sa astepti cateva minute pentru ca pulsul tau sa revina la normal si muschii sa se destinda. Procedand astfel, vei castiga mobilitate si flexibilitate, iar corpul tau va fi mai bine pregatit pentru urmatoarea sedinta de exercitii fizice.
De asemenea, Cornel Dinu spune ca este o greseala ca dupa exercitii sa faci dus cald, pentru ca ar putea fi afectat procesul de metabolism al calciului din organism. Recomandabil este ca temperatura apei sa nu depaseasca 37 de grade Celsius.


Fixarea unor obiective nerealiste

Orice femeie viseaza la 90-60-90. Orice barbat viseaza la bicepsi cu un diametru impresionant. Te inteleg, insa orice corp are particularitatile si proportiile lui. Nu spun ca e un obiectiv neaparat imposibil de atins, insa este de preferat sa-ti stabilesti obiective realizabile. Atitudini de genul celei mentionate sau tip "vreau sa scap de celulita in 2 saptamani" nu te vor duce la nici un rezultat bun. Pentru ca sunt practic imposibile! Cel mai bine este sa-ti stabilesti un obiectiv realizabil si sa-ti trasezi (de preferat, cu ajutorul unui instructor), programul care ti se potriveste cel mai bine.

Ti s-a intamplat cumva ca, desi urmezi un program riguros de exercitii, sa nu obtii rezultatele scontate? Aceasta, chiar presupunand ca nu faci greselile mentionate anterior! Nu cumva faci niste erori, altele decat cele despre care ti-am vorbit? Afla despre asta saptamana viitoare...
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Popa Gabriel pe 15 Ian 2013, 14:28
    Program slabit

    Buna ziua: De ceva timp m-am lasat de fumat, si in urma acestui lucru s-au cam adunat kilogramele.As dori sa stiu ce program ar trebui sa urmez la sala pentru a reveni la o greutate optima.Mentionez ca frecventez o sala care nu are instructor. Multumesc!

    0
    0

  • macovei adrian pe 10 Ian 2011, 20:31
    cum procedez

    ma numesc macovei adrian stiu ca sunt per langa subiect .. as dori sa stiu cum se procedeaza sa ajung si eu antrenor de fotens trebuie sa fac vreo scoala ceva ...sau trebuie sa ma documentez mult si sa incerc la o sala oarecare de fortza si sa vada daca ma primeste multujmesc mult sper sa ma ajutati

    0
    0

  • giurgiu cristian pe 2 Nov 2008, 08:56
    program de exercitii fizice

    buna ziua, fac acasa exercitii fizice cu urm program: o zi abdomen si picioare iar alta brate, piept .Le alternez cu pauza doa rin week-end .As dori sa imi spuneti daca nu e prea incarcat programul meu.Am 24 de ani si lucrez cu gantere de 10 kg.Multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod