Capitolul 3 – Pregătirea Psihologică, partea a doua

Partea a II-a – Cunoaşte-te pe tine însuţi! Iată o metodă prin care poţi afla câteva lucruri interesante despre tine, înainte de a te apuca de slăbit. Îţi recomand să faci trei

Partea a II-a – Cunoaşte-te pe tine însuţi!

Iată o metodă prin care poţi afla câteva lucruri interesante despre tine, înainte de a te apuca de slăbit.

Îţi recomand să faci trei liste. Pentru fiecare lista ia o coala A4 şi împarte-o în două coloane. Îţi recomand ca la prima redactare a acestor liste să scrii de mână.

Pentru ca să ai rezultate cât mai bune la aceasta metodă, trebuie să fii sincer cu tine însuţi, să fii explicit, să descrii acolo unde nu sunt suficiente câteva cuvinte. Informaţia trebuie notată ca şi cum o persoană care nu te cunoaşte şi nici nu te vede, când citeşte listele, să înţeleagă totul fără să aibă nevoie să te întrebe ce ai vrut să zici acolo sau acolo.

Vei scrie după cum urmează:

Pe prima foaie, în coloana din stânga scrie o listă a lucrurilor care te deranjează acum la tine că eşti gras. În coloana din dreapta scrie lista lucrurilor pe care crezi că le vei obţine slăbind, sau mai bine zis scopurile pe care le urmăreşti slăbind. Îţi recomand să notezi chiar şi cele mai mărunte lucruri. Iată mai jos un exemplu:

Pe a doua foaie, în coloana din stânga enumeră alimentele pe care le mănânci în mod curent şi la sfârşitul listei descrie modul în care mănânci.

În coloana din dreapta enumeră alimentele pe care ştii, sau crezi, că ar trebui să le mănânci ca să ai o siluetă frumoasă, iar la sfârşitul listei descrie modul în care crezi că ar trebui să mănânci.

Dacă lista din dreapta este goală, sau aproape goală, nu ai scris decât două sau trei alimente, este clar că pe langă obişnuinţa de a mânca alimentele enumerate în lista din stânga, te confrunţi şi cu faptul că nu ştii sau nu crezi că există şi alte alimente sau alte moduri de preparare, în afară de ceea ce mănânci acum şi de modul în care le prepari acum, care să te hrănească fără să te îngraşe.

Pe a treia foaie, în coloana din stânga scrie activităţile pe care le desfăsori zi de zi, o data sau de mai multe ori pe săptămână. Activităţile pe care le desfăşori o dată pe lună, sau o dată la două luni sau mai mult, nu au relevanţă pentru cazul de faţă. În coloana din dreapta scrie ce activităţi crezi că ar trebui să adaugi pentru a avea o siluetă frumoasă, sau chiar şi alte activităţi care ţi-ar place să le faci zilnic sau periodic şi pe care pănă acum nu ai reuşit să le integrezi în programul tău.

Citeşte şi reciteşte listele. Vezi dacă mai este ceva de adăugat.

Dacă îţi mai vin în minte elemente noi, completează listele.

După ce ai ajuns la nivelul la care oricât te-ai gândi, nu-ţi mai vin în minte elemente noi, citeşte listele cu atenţie şi gândeşte-te la lucrurile pe care le-ai scris.

De ce sunt aşa importante aceste liste?

Pentru că îţi arată parerea ta intimă despe ceea ce urmează să faci, pentru că te vor ajuta să te cunoşti mai bine, cu alte cuvinte să descoperi dacă în interiorul tău se află un adversar al lucrurilor pe care vrei să le faci şi cât de puternic este acest adversar.

Pe baza acestor trei liste vei putea să te Descoperi, să te Defineşti şi să te Poziţionezi faţă de ideea şi acţiunea de a slăbi.

Procesul de Descoperire, Definire şi Poziţionare începe cu realizarea acestor trei liste, care sunt determinante şi hotărâtoare pentru ceea ce urmează să faci, dar va continua pe parcursul întregii perioade în care vei slăbi.

Cu alte cuvinte pe măsură ce vei slăbi, dacă vei fi atent, vei avea ocazia să descoperi noi lucruri despre tine şi corpul tau, vor apărea informaţii care te vor ajuta să-ţi explici uşor, logic şi simplu mecanismele metabolice, vei reuşi din ce în ce mai mult să-ţi clarifici gândurile şi părerile despre ceea CE faci şi CUM faci, vei avea o părere din ce în ce mai bună despre tine, îţi va creşte din ce în ce mai mult confortul fizic şi starea de satisfacţie.

Descoperirea

Mai întâi trebuie să te Descoperi.

Da! Trebuie să descoperi dacă VREI cu adevărat să slăbesti. Dacă TU eşti acela care vrea să slăbească.

Sentimentele pe care le ai faţă de lucrurile pe care le-ai scris în prima foaie te vor ajuta să te descoperi.

Citeşte prima foaie. De mai multe ori. Dacă faţă de lucrurile pe care le-ai scris în prima foaie ai sentimente generale de apreciere, consideri că sunt păreri şi dorinţe legitime, înseamnă că ai trecut de primul hop şi că eşti în acord cu subconştientul tău.

Dacă la modul general ai însă sentimente de respingere faţă de motivele pentru care vrei să slăbeşti şi să arăţi bine, pentru că ar fi lucruri puerile, nedemne de tine sau de nivelul tău intelectual, este clar că NU tu eşti cel care vrea să slăbească. Sau mai corect te afli în situaţia în care, în plan conştient îţi propui să slăbeşti, dar în subconştient opui rezistenţă.

Această descoperire despre tine nu trebuie să te alarmeze. „Diferenţa de opinie“ între Conştientul şi Subconştientul tău apare din cauza unui singur lucru: faptul că motivele pentru care vrei să slăbeşti nu izvorăsc din sursa corectă.

Aceasta nu înseamnă deloc că nu mai trebuie să slăbeşti. Înseamnă doar că te afli în situaţia paradoxală în care unor lucruri benefice pentru tine, subconştient şi instinctiv, le opui rezistenţă numai pentru faptul că aşa au stabilit alţii. Deci singura schimbare pe care trebuie să o realizezi, este că trebuie să te apuci de slăbit nu pentru că aşa a stabilit societatea, ci pentru că aşa VREI tu.

Aşa am descoperit eu la mine. Am descoprit că NU eu vroiam să slăbesc. Să fiu mai slab şi să arăt bine, nu era o decizie proprie, era un fel de statut social pe care-l urmăream la fel ca multă lume, fără să-mi dau seama.

Cu alte cuvinte, în subconştientul meu, consideram că să fiu mai slab, sau mai bine zis să nu mai fiu gras, nu ar fi trebuit să fie un lucru atât de important în relaţiile sociale precum este intelectul sau disponibilitatea de a ajuta dezinteresat pe cineva, dar era important.

Şi atunci a apărut necesitatea de a mă Defini.

Definirea

Dacă la prima fază, Descoperirea, te bazezi pe sentimente ca să afli dacă sursa motivelor tale de a slăbi este cea corectă, Definirea este o acţiune mai exactă.

Trebuie să vezi ce gândeşti cu adevărat despre ce ai scris în listă.

Asta înseamnă să-ţi defineşti realist poziţia pe care o ai faţă de ceea ce ai descoperit la primul pas. Este important pentru tine slăbitul? Este necesar? Sau consideri că este un moft?

Aici trebuie să cântăreşti serios care lucruri atârnă mai greu.

Care sunt mai importante? Să fii condus de aspecte instinctive şi plăceri puerile, sau să arăţi şi să te simţi excelent?

În cazul meu gândurile treceau dintr-un taler în altul cam în felul următor:

Faptul că urcam cu greutate o scară şi oboseam foarte repede era un aspect care mă deranja, îl simţeam direct şi deci era important.

Dar plăcerea când mâncam nişte clătite de exemplu, era şi ea importantă.

Pe lângă lucruri de acest gen, mă confruntam cu părerea că renunţarea la anumite mâncăruri, sau renunţarea la stilul de viaţă cu care mă obişnuisem, ar fi o corvoadă.

Dar în acelaşi timp îmi doream să mă placă lumea şi din punct de vedere fizic. Interesant, nu?

Da! Îmi doream să arăt bine! Sau mai bine zis să nu mai arăt rău.

În plus, consideram că slăbitul era necesar pentru a avea o stare de sănătate fizică şi mentală foarte bună.

Pendulând aşa între gânduri de acest fel, mi-am dat seama că în viaţa mea de zi cu zi există multe lucruri care mă conduc ele pe mine, în loc să le conduc eu pe ele.

Starea mea a trecut de la neputinţă la ambiţie. Am început să mă gândesc că toate obiceiurile mele proaste au venit unul câte unul, pe nesimţite şi aşa ar fi foarte bine să şi dispară. Tot pe nesimţite. Tot unul câte unul.

Am realizat că în trecut, pentru a slăbi, am încercat să adopt toate schimbările dintr-o dată, lucru care nu este normal şi natural să se întâmple aşa, atât timp cât mai toate deprinderile greşite legate de alimentaţie şi lipsa de sport, au apărut treptat şi pe nesimţite.

Am realizat că eu nici nu eram capabil să fac faţă la toate schimbările simultan şi de aceea aveam un moral scăzut faţă de perspectiva abordării oricărui regim de slăbire.

La toate acestea se adăuga şi perspectiva suferinţei. Am realizat că teama mea cea mai mare era legată de perspectiva de a suferi. Deci NU VROIAM ca schimbările, pe care urma să le adop ca să slăbesc, să-mi producă suferinţă.

Astfel am ajuns la concluzia că vroiam să slăbesc, că era un lucru bun pentru mine dar, pentru a avea succes, trebuia ca toate schimbările să le introduc treptat, fără grabă şi mai ales fără presiunea de a obţine rezultate cât mai repede.

Gândindu-mă la toate acestea, pentru prima dată am avut faţă de problema slăbitului un sentiment de control. Pentru prima dată am realizat că eu sunt cel însărcinat cu obligaţia de a conduce propriul meu corp şi nu invers.

Automat am trecut la faza de poziţionare.

Poziţionarea

Pentru poziţionare îţi sunt necesare toate cele trei liste.

Scopul poziţionării este de a vedea de ce resurse moral-volitive dispui pentru a trece la acţiune.

Astfel vei afla cât eşti de dispus să introduci noi rigori în viaţa ta, cât eşti de entuziasmat de perspectiva de a trece la acţiune, dacă ai chef sau nu să treci la acţiune, dacă consideri că este sau nu este momentul oportun.

Citeşte şi reciteşte listele dar de data aceasta concentrează-te asupra elementelor din coloanele din stânga.

În principiu unele dintre acestea, dacă nu cumva chiar toate, trebuie schimbate.

Dacă în mintea ta apar o grămadă de complicaţii pe care va trebui să le rezolvi pentru a produce schimbările, înseamnă că entuziasmul, cheful şi voinţa de a trece la acţiune sunt la cote foarte mici.

Să luăm un exemplu:

Să zicem că în lista a treia, cea cu activităţile, în coloana din stânga nu este nimic scris despre activităţi sportive. Asta înseamnă că va trebui să schimbi cu, să zicem, mersul regulat la o sală. Dacă mintea ta începe să complice această simplă acţiune de a merge la sală, cu gânduri de genul: că nu ai timp, că nu ai echipament corespunzător, că nu ştii o sală mai bună, că mai întâi trebuie să-ţi faci o suită de exerciţii, că nu ai cu cine să mergi şi altele asemenea, înseamnă că nu prea ai chef, entuziasm şi vointa de a face acel lucru.

Dacă aceasta se întamplă la majoritatea elementelor din liste, asupra cărora trebuie să produci schimbări, înseamnă că privind global, dispui de resurse moral-volitive foarte mici.

În principiu poţi să priveşti lucrurile aşa:

Numărul schimbărilor pe care trebuie să le aplici simultan, este direct proportional cu voinţa ta. Dacă ai voinţă foarte mică trebuie să începi prin a aplica doar o schimbare.

În cazul meu lucrurile au stat cum era mai rău. Voinţa era aproape de zero. Nu aveam nici un fel de chef să mă apuc de slăbit. Timp pentru activităţi sportive sau prepararea alimentelor era aproape zero.

De exemplu, faţă de ideea de a integra o activitate sportivă eu credeam că ceea ce voi putea face era foarte limitat, pentru că mă gândeam că îmi trebuia pregatire nu glumă: nu aveam echipament pe măsură, nu-mi plăceau condiţiile din aproape nicio sală, iar acolo unde îmi conveneau condiţiile, era prea scump. Foarte interesant ar fi aici de adăugat faptul că aveam tot timpul impresia că îmi este imposibil să mă las de dulciuri.

Concluzii la liste mele

Descoperirea: baza de plecare trebuia corectată, trebuia să slăbesc din motive corecte;
Definirea:
era important pentru sănătatea mea să slăbesc şi să preiau controlul asupra propriului meu corp;
Pozitionarea:
resursele moral-volitive erau aproape inexistente, dar erau.

Având astfel formulată o situaţie generală despre tine însuţi, poţi realiza mult mai uşor Echilibrul Psihologic de care ai nevoie pentru a trece la acţiune în mod corect.

Echilibrul Psihologic este starea în virtutea căreia vei putea să fii constant în acţiunile şi gândurile tale, evitând astfel ca din punct de vedere mental să ricoşezi haotic între aspecte instinctive.

În timp ce pornirile instinctive te împing sau te atrag să faci un lucru, Echilibrul Psihologic constituie baza pentru ca să poţi face acel lucru la VOINŢĂ, adică pentru că AŞA VREI TU.

Odata relevate şi clarificate problemele de ordin psihologic, ai reuşit să realizezi Echilibrul Psihologic.

El poate să fie mic, firav şi greu de menţinut la început, dar există numai şi pentru faptul că ai reuşit să te înţelegi pe tine însuţi, să afli cum stai şi să afli de fapt CE VREI cu adevărat să faci.

Pentru a menţine cu uşurinţă Echilibrului Psihologic şi pentru a-l întări, ai nevoie să realizezi ceea eu numesc Confortul Psihologic.

Facebook:
http://www.facebook.com/andreicatalin.stefanescu.5

andrei-catalin
andrei-catalin
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod