Dr. Oz: 12 reguli de bază ca să slăbeşti cu dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană presupune un regim alimentar sărac în grăsimi rele, dar bogat în nutrienţi şi grăsimi esenţiale pentru sănătate. Acest stil de viaţă te poate ajuta să slăbeşti şi să fii sănătoasă. Află de la Dr. Oz ce reguli de bază trebuie să respecţi!

Dieta mediteraneană presupune un regim alimentar sărac în grăsimi rele, dar bogat în nutrienţi şi grăsimi esenţiale pentru sănătate. Acest stil de viaţă te poate ajuta să slăbeşti şi să fii sănătoasă. Află de la Dr. Oz ce reguli de bază trebuie să respecţi!

 

Dieta mediteraneană a fost îndelung studiată de experţii din întreaga lume, iar rezultatele au arătat de fiecare dată că ar fi una dintre cele mai eficiente diete atât pentru sănătate, cât şi pentru menţinerea unei greutăţi corporale în limitele normale. Alimentaţia dezechilibrată are un impact nociv asupra organismului, fiind unul dintre principalii factori care ne măresc cu 30% riscul de a suferi de boli de inimă şi cu 20% pe cel de a face accident vascular cerebral (AVC).

Dacă ai probleme cu greutatea sau cu sănătatea, atunci ai nevoie de schimbări permanente în alimentaţia ta zilnică pentru a scăpa de kilogramele nedorite şi a te menţine la o greutate normală.

În acest fel, sănătatea ta nu va avea de suferit, iar tu vei fi mulţumită pentru că vei avea silueta mult dorită.

Dieta mediteraneană nu are nicio legătură cu un regim strict de slăbire, ci se referă la un stil de viaţă sănătos care are grijă de corpul tău. "Se consumă mâncăruri bazate pe legume, verdeţuri, cereale integrale, fructe, nuci, seminţe, ulei de măsline, peşte, ocazional pui şi foarte rar carne roşie. Toate aceste alimente se folosesc în stare proaspătă, nerafinate şi neprocesate", aflăm de la Lygia Alexandrescu, specialist în probleme de nutriţie.

 

 

Iată care sunt regulile de bază recomandate de Dr. Oz pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să slăbeşti, mâncând sănătos:

 

1. Consumă ulei de măsline extravirgin!

Înlocuieşte margarina, untul, maioneza şi sosurile comerciale cu ulei de măsline. Acesta are un conţinut bogat în grăsimi mononesaturate "bune" care sunt necesare sistemului cardiovascular, dar şi antioxidanţi.

Dacă vrei un dressing cremos optează pentru maioneza din avocado şi ulei de măsline extravirgin.

 

2. Limitează consumul de alcool!

Consumul de alcool nu trebuie să fie unul exagerat. De exemplu, 1 pahar de vin roşu este indicat la masa de seară, dar încearcă să nu măreşti foarte mult consumul.

 

3. Măreşte consumul de legume!

Dacă vrei să beneficiezi de efectele protectoare ale dietei mediteraneene, măreşte consumul de legume în stare crudă sau preparate foarte simplu. Atenţie! Cartofii nu se pun la socoteală, adică dacă vei mâncă de 2-3 ori pe zi carofi nu vei beneficia de toţi nutrienţii necesari.

 

4. Măreşte consumul de fructe!

Dieta mediteraneană presupune un consum ridicat de fructe în stare proaspătă. Aşadar nu ezita să incluzi în dieta zilnică mai multe tipuri de fructe, cât mai variate în colorit.

 

5. Măreşte consumul de leguminoase!

Asta înseamnă ca în fiecare zi să consumi leguminoase, cum ar fi soia, mazăre, fasole boabe, năut, linte.

 

6. Consumă doar cereale integrale şi pâine neagră!

Dieta mediteraneană permite consumul cerealelor, însă doar cele integrale. De asemenea, pâinea sau pastele din făină integrală pot constitui o soluţie pentru mesele tale.

 

7. Consumă nuci şi seminţe în stare crudă!

Nucile, migdalele, fisticul, seminţele de dovleac, seminţele de floarea soarelui, nucile braziliene, nucile caju sunt recomandate spre a fi consumate de câteva ori pe săptămână. Acestea conţin pe lângă nutrienţi valoroşi sănătate şi grăsimi bune.

 

8. Consumă peşte şi limitează consumul de carne roşie!

Este recomandat să consumi peşte de 2-3 ori pe săptămână, în defavoarea altor tipuri de carne pe care trebuie să le consumi mai rar (vită, porc, pui). 

 

9. Consumă rar lactate, carne şi ouă!

Produsele animale au un conţinut ridicat de grăsimi saturate care blochează arterele, afectând circulaţia sângelui.

 

10. Fără mezeluri şi afumături!

Mezelurile şi afumăturile nu fac parte din regimul mediteranean, acestea fiind consumate extrem de rar.

 

11. Duciurile şi prăjiturile mai rar!

Prăjiturile şi dulciurile din comerţ trebuie consumate doar ocazional.

 

12. Consumă multe plante aromatice

Este recomandat să consumi des mirodenii atât proaspete cât şi uscate: busuioc, coriandru, mentă, oregano, pătrunjel, salvie, mărar, cimbru, cimbrişor, rozmarin.
 

 

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Eva pe 1 Feb 2012, 20:04
    despre articolul Mediterian

    Este nu adevarat ci foarte adevarata regimul alimentar mediterian.Va asigur ca eu am venit intoxicata din Romania in epoca de aur si aici in Israel ma simt bine adica mai precis acolo faceam tubaj in fiecare an .Tin sa mentionez ca nam mincat niciodata slanina sau grasime ca nu imi place si totusi.Mincati Grepfruit zilnic .cu drag Eva

    0
    0

  • lensix pe 30 Ian 2012, 13:25
    lentile de contact

    Lensix este un magazin online de optica medicala. Prin intermediul magazinul online www.lensix.ro comercializam lentile de contact medicale si colorate/cosmetice, de la cei mai mari producatori: Bausch&Lomb, Ciba Vision, Johnson&Johnson. De asemenea, in magazinul nostru sunt comercializate accesorii, solutii si picaturi oftalmice adiacente, necesare purtatorilor de lentile de contact. Pentru mai multe detalii, vizitati site-ul nostru www.lensix.ro sau contactati-ne pe e-mail la adresa info@lensix.ro.

    2
    1

  • CuteSuzy pe 28 Ian 2012, 18:07
    Articolul este foarte interesant

    Foarte utile informatiile din articol. Mereu am gasit informatii de folos aici. Eu de la inceputul anului urmez o dieta fara carbohidrati si zahar, iau pastilele slim&fit si merg la aerobic saptamanal. Slabesc si ma simt bine.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod