Cate kilograme (de carbon) ai?

Ecologia si conservarea energiei au incetat demult sa mai fie preocuparea exclusiva a tocilarilor aflati in cautarea unei cauze. Si nici nu sunt o simpla moda. Mediatizarea din ce in ce mai consistenta a efectelor atribuite incalzirii globale si semnalele de alarma privind imputinarea resurselor energetice ale planetei au facut ca tot mai multi sa considere o necesitate ca fiecare sa incerce sa contribuie la reducerea emisiilor de carbon.

Aproape tot ce facem produce emisii nocive

Cam tot ceea ce facem, de la condusul masinii, pana la cumpararea unui fruct de la supermarket, de la calatoriile cu avionul, la petrecerea unei seri lenese in fata televizorului, contribuie la producerea de dioxid de carbon.

Automobilul arde combustibil si degaja in atmosfera gazele considerate raspunzatoare pentru incalzirea globala, avionul face acelasi lucru la o scara mai mare.
Ca sa nu mai vorbim de toata energia care s-a consumat cu fabricarea acestor mijloace de transport.

Fructul de la supermarket a necesitat, la randul sau, consum de energie si, automat, eliberarea dioxidului de carbon: irigatii, ingrasaminte, transportul muncitorilor agricoli care l-au cules, ca sa nu mai vorbim de transportul fructului in sine pana pe rafturile magazinului -- cu cat acesta vine de la o distanta mai mare, cu atat s-a ars mai mult combustibil necesar transportului.

Cat despre petrecerea unei seri linistite acasa, ganditi-va numai cata energie se consuma cu incalzirea apartamentului (sau cu racirea lui, ca doar de-aia exista aer conditionat) si cu functionarea tuturor aparatelor casnice. Si aveti idee cat dioxid de carbon s-a eliberat in atmosfera pentru fabricarea canapelei pe care stati? Sau pentru construirea casei sub acoperisul careia locuiti?

Barbatii produc mai mult carbon decat femeile

Petra e o finlandeza care locuieste la Helsinki.
Dupa cum a scris pe blogul ei foloseste cateva calculatoare de emisii de carbon pentru a afla cate kilograme de CO2 produce. Rezultatul: aproape opt tone pe an, fara sa puna la socoteala calatoriile in interesul serviciului si vreo 14 tone daca socoteste si calatoriile. Ceea ce, zice Petra, e sub media tarii ei.

Tot la ea pe blog, Petra, care e la curent cu cercetarile in domeniu, scrie ca, potrivit unui articol dintr-un ziar finlandez care a analizat peste 60.000 de raspunsuri dintr-un formular electronic privind emisiile individuale de dioxid de carbon, participantii la sondaj produc, in medie, 9.000 kg pe an.

Potrivit aceluiasi articol, barbatii produc mult mai multe emisii decat femeile, deoarece conduc mai mult. Cei activi din punct de vedere profesional produc mai mult carbon decat pensionarii. Iar bogatii produc mai mult decat cei cu venituri mai modeste - pentru ca au masini mai mari, care consuma mai mult si isi permit vacantele exotice, care presupun zboruri lungi.

Pentru ca e preocupata de sanatatea planetei, Petra cumpara pe cat posibil alimente fabricate pe plan local (ca sa nu fi consumat prea mult cu transportul), recicleaza, conduce o masina cu motor hibrid (partial electric), care consuma putina benzina, iar acasa foloseste electricitatea pentru incalzire.
Si isi propune sa faca mai mult.

Daca ar fi fost in locul personajului din deschiderea acestui articol, pun pariu ca Petra ar fi coborat pe scari in loc sa ia liftul, ar fi avut grija sa stinga lumina, ar fi folosit tranportul public sau ar fi mers pe jos si in orice caz ar fi preferat sa mearga la padure intr-o singura masina, nu in doua. Si probabil ar fi facut dus, nu baie in cada, ca sa consume mai putin cu apa si incalzirea ei.

Calculatoare de emisii CO2


Daca va intereseaza cat carbon produceti, exista o gramada de site-uri care ofera calculatoare de emisii personale de CO2. Sintagma folosita in limba engleza pentru productia de carbon este "carbon footprint", ceea ce s-ar putea traduce prin "amprenta de carbon".

Unul dintre aceste calculatoare, care va permite si selectarea tarii in care va aflati, este la adresa www.carbonfootprint.com/calculator.aspx .
Ajunge sa va consultati facturile si sa completati in formularul afisat consumul de electricitate, gaze, lemn, benzina etc.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Raluca_S pe 23 Aug 2009, 16:21
    Important

    Intr-adevar Mariana...ai cam exagerat cu ce ai scris... Cat despre articol, foarte bun.Sper sa-l citeasca cat mai multa lume si cel mai important, sa si invete cate ceva!!

    0
    0

  • alina pe 25 Mai 2009, 13:31
    pentru Bandi Mariana

    ... femeie ma sperii! cat poti fi de proasta? si din pacate sunt atat de multe tute ca tine. faci parte din categoria celor care lasa gunoi dupa ce si-a umplut matul cu mititei la iarba verde si si-a ucis unicul neuron pe care il mai avea in viata cu manele ... vai noua! foarte bun textul! destept autorul!

    0
    0

  • Bandi Mariana pe 22 Mai 2009, 15:18
    Cate kg de CO2 ai?

    O prostie de subiect. Nici macar nu ar trebui sa ne preocupe ce facem noi pentru a reduce emisiile de CO2. Asta ar trebui sa preocupe tarile puternic industrializate care polueaza puternic planeta. Vezi S.U.A., care nici macar nu s-a obosit sa semneze raportul privind reducerea emisiilor de CO2, raport care a fost semnat de celelalte tari, in conditiile in care S.U.A. e cel mai mare poluator al planetei.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod