Voluntariatul - o activitate perfecta pentru copilul tau

Cand cuvantul "ajutor" inseamna mai mult...
Este vacanta, deci copilul tau are mai mult timp liber pe care si-l poate petrece cu folos. Te-ai gandit vreodata cat de importanta poate fi o activitate de voluntariat pentru evolutia micutului tau? Cat de mult il poate ajuta sa devina mai responsabil, prin implicarea lui in viata comunitatii?

Este sensibilizat de anumite probleme sociale sau de ecologie? Fie ca invata sa protejeze natura, fie ca are grija de batrani sau de copii cu diferite dizabilitati, voluntariatul ii creste oportunitatile de petrecere a timpului liber, de a-si ajuta semenii, de a socializa si ii stimuleaza creativitatea.

Ce avantaje are ca voluntar?


  • Va beneficia de numeroase traininguri de dezvoltare personala si profesionala gratuite. In mod normal, educatia non-formala este platita, dar majoritatea organizatiilor care desfasoara activitati cu voluntarii le asigura acestora sesiuni de pregatire pentru domeniul in care activeaza;
  • Daca se implica in activitati de voluntariat are sansa sa cunoasca tineri din tara sau din diferite parti ale lumii care au aceleasi interese ca si el, cu care poate impartasi experiente si schimba idei.
    In acest mod isi dezvolta abilitatile de relationare sociala si cele de comunicare;
  • Va dobandi experienta pentru jobul la care viseaza. Daca este la gimnaziu sau liceu si nu stie inca ce i se potriveste, poate face voluntariat in domeniul pe care si-l doreste, actiune care il va ajuta sa aleaga ceea ce i se potriveste cu adevarat, sa isi stabileasca obiective realiste;
  • Invata sa aprecize cu adevarat ceea ce conteaza si sa se bucure de micile bucurii ale copilariei;
  • Da valoare CV-ului. De foarte multe ori, facultatile din tara sau din strainatate solicita activitati de voluntariat, acestea fiind, uneori, o conditie de admitere si socotite de angajatori ca experienta profesionala.

Poate cel mai important beneficiu din realizarea de actiuni de voluntariat este faptul ca increderea in sine ii va creste si se va simti util societatii, oamenilor din jur.

Nu uita ca tu, ca parinte, esti un model pentru copilul tau si de aceea nu ar fi rau sa te inscrii si tu intr-o activitate de voluntariat.


Nazdravanul tau va invata inca de mic sa ii ajute pe cei care au nevoie de un sprijin, fara a se astepta in schimb la beneficii materiale, multumirea sufleteasca fiind infinit mai mare decat orice banut pe care l-ar primi.

Cel mai simplu mod prin care iti poti inscrie copilul intr-o actiune de voluntariat este sa te duci la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (existenta in sector, daca esti din Bucuresti), unde depui o cerere la serviciul personal si afli toate amanuntele de care ai nevoie. Apoi urmeaza semnarea unui contract de voluntariat, iar copilul tau va face cateva ore de pregatire (pentru a se familiariza cu sistemul si cu obligatiile lui).

Iata si cateva adese utile:


Centrul National de Voluntariat Pro Vobis - de unde poti afla mai multe despre ceea ce inseamna voluntariat;

Organizatia Salvati Copiii Romania - actioneaza pentru respectarea drepturilor copilului si pentru modificarea politicilor si a legislatiei in beneficiul copiilor prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice si sprijina copiii aflati in dificultate;

Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie - deruleaza programe prin care copiilor li se asigura dreptul la sanatate fizica, dezvoltare emotionala si mentala, precum si toate celelalte drepturi, asa cum sunt acestea stipulate in Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului;

Grupul Ecologist ZAPODIA
  - organizatia este deschisa oricarui tanar care doreste ca, prin mijloacele voluntariatului, sa se implice in solutionarea problemelor de mediu;

Fundatia Chance For Life - este o organizatie nonguvernamentala care investeste in dezvoltarea tinerilor si a copiilor din Romania;

Pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor, poti gasi o lista cu ONG-uri, de unde poate alege copilul tau activitatea care ii place cel mai mult.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod