Copil plangand

Studiu: Gestul prin care îi provoci tulburări psihologice pe termen lung copilului tău!

După cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului din Norvegia, societatea românească s-a împărțit în două tabere: cei care sunt revoltați că un părinte își poate lovi copilul și cei care sunt convinși că altfel nu poți educa un copil.
Deși în țara noastră educația prin "altoire" este tolerată de ani buni, o demonstrează și expresii vechi de tipul "Unde dă mama, crește", studiile recente vin să demonstreze că acest comportament nu numai că nu dă rezultate, dar are și efecte serioase pe termen lung asupra psihicului celor mici.

Un studiu realizat la Universitatea Austin Texas și Universitatea Michigan din Statele Unite, publicat în această lună în Journal of Family Psychology, a evidențiat faptul că riscurile ca un copil să-și sfideze părinții, să aibă comportament antisocial, să fie agresiv, să dezvolte probleme psihice și dificultăți de învățare cresc cu atât mai mult cu cât acesta este "educat" prin pedepse fizice de către părinții săi.

Cercetătorii au analizat datele colectate pe o perioadă de 50 de ani și care au implicat peste 16.000 de copii.
Este cel mai complex studiu realizat până în prezent asupra efectelor pe care le au pedepsele fizice asupra copiilor.

Oamenii de știință au subliniat că în cadrul studiului, prin pedepse fizice se înțeleg bătăile ușoare sau moderate pe care copiii le primesc de la părinți, cu scopul de a corecta un comportament greșit sau de a-i disciplina și nu este vorba despre comportamenul abuziv la care unii părinți își supun copiii.

Rezultatele au arătat că adulții care au fost "altoiți" des de părinți atunci când erau copii au dezvoltat comportamente negative de-a lungul vieții. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că lovirea copiilor produce un efect opus față de ceea ce își doresc de fapt părinții să obțină.
Iată care sunt câteva dintre efectele bătăilor asupra copiilor:

Comportament abuziv

Adulții care au fost loviți de părinți când erau mici sunt mult mai predispuși să aplice aceleași metode de disciplinare asupra copiilor lor. Aceștia cred ca este acceptabil ca un părinte să-și bată copilul dacă nu este cuminte.

Comportament antisocial

Copiii care sunt pedepsiți fizic de părinți sunt mult mai predispuși să recurgă la violență pentru a-și rezolva conflictele cu prietenii de joacă sau cu frații.

Probleme psihice

Oamenii de știință au mai descoperit că există o legătură semnificativă între pedepsele fizice asupra copiilor și creșterea riscurilor ca la vârstă adultă aceștia să se confrunte cu probleme precum instabilitate emoțională, consum de droguri sau alcool, precum și alte probleme mentale.

Escaladarea agresivității

"Pedepsele fizice nu îi fac pe copii să-și schimbe comportamentul considerat nedorit de către părinți, iar aceștia din urmă sunt tentați să sporească pedepsele. De aceea este atât de periculos", este de părere Elizabeth Gershoff, unul dintre cercetătorii care au efectuat studiul.
De asemenea, deși societate face o diferență clară între altoirea copiilor de către părinți și comportamentul abuziv la care își supun unii părinți copiii, pentru cei mici nu este nicio diferență. "Studiul nostru arată că lovirea copiilor cu scopul de a-i educa are aceleași efecte negative ca și abuzul asupra copiilor, doar într-o măsură mai mică", a adăugat Elizabeth Gershoff.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod