Ce nu trebuie sa faci de fata cu micutul

A creste si mai ales a educa un copil nu este o sarcina usoara. Asta pentru ca ea implica, pe langa multe responsabilitati, si transformarea parintilor intr-un exemplu pozitiv pentru cei mici.
A creste si mai ales a educa un copil nu este o sarcina usoara. Asta pentru ca ea implica, pe langa multe responsabilitati, si transformarea parintilor intr-un exemplu pozitiv pentru cei mici. Copiii isi iau parintii drept model si sunt atenti la tot ceea ce zic sau fac ei. Multi parinti fac greseli atunci cand cei mici sunt prin preajma. Pentru a le evita, iata o lista de noua lucruri pe care nu trebuie sa le faci in prezenta celor mici.

Nu fuma


Stim cu totii ca fumatul este nociv pentru sanatate. Cu siguranta nu vrei ca micutii tai sa fie afectati de fumul de tigara si nici sa creasca avand impresia ca fumatorii sunt mai interesanti decat cei care nu fumeaza. Ideal ar fi sa renunti la tutun, dar, daca nu poti, macar evita sa fumezi in fata copiilor.

Nu injura


Este de la sine inteles ca, daca nu le permiti copiilor sa injure, nici tu nu trebuie sa o faci in fata lor. Numai asa ii vei invata sa vorbeasca frumos si previi un limbaj neadecvat.

Nu traversa pe rosu


Desi multi oameni o fac, si unii chiar cand sunt insotiti de copii, acest gest este periculos si ilegal. Traverseaza doar pe la trecerea de pietoni sau atunci cand semaforul arata culoarea verde.
Daca esti tu la volan, respecta indicatiile si semnele de circulatie, pentru siguranta micutului tau si a ta. Acesta este un element major de siguranta si doar procedand corect iti vei invata copilul sa aiba grija de el.

Nu minti


Nu ii spune copilului nici cele mai mici minciuni sau evita sa spui ceva fals cand el este de fata. Daca te aude povestind ceva neadevarat, ii vei transmite mesajul ca este permis sa minta. Copilul s-ar putea sa exagereze si sa auzi de la el minciuni din ce in ce mai mari si mai grosolane.

Nu face comentarii discriminatorii


Toata lumea are dreptul la opinie, credinta sau preferinte. Nu comenta afinitatile nimanui, indiferent despre ce ar fi vorba. Comentariile tale rautacioase privind preferintele unora, religia, rasa sau orientarea sexuala nu sunt un exemplu demn de urmat de catre copii.
Si asta indiferent daca persoana la care te referi este de fata sau nu.

Nu te certa cu partenerul


Daca dezbati aprins anumite probleme cu partenerul in fata copiilor, s-ar putea ca ei sa deprinda gustul conflictului. Anumite subiecte cum ar fi banii, neindeplinirea sarcinilor in casa sau incompatibilitatile trebuie evitate cu orice pret si discutate doar intre patru ochi. Nu lasa sa izbucneasca o cearta de fata cu micutii, ramai calma, discutati in mod rational si nu uita sa faci compromisuri.

Nu-i denigra pe ceilati


Multe persoane nu realizeaza ca ele si-au invatat copii sa ii vorbeasca de rau pe ceilalti sau sa li se adreseze fara respect. Daca, spre exemplu, vanzatoarea de la magazin ti-a incurcat comanda, nu face o drama din asta; adreseaza-te respectos si accepta-i scuzele.
Nu ii face reprosuri si nu o umili, nici nu vorbi despre ea doua zile dupa intamplare.

Nu fura


Bineinteles ca nu ne referim la spargerile de banca, dar si infractiunile mult mai mici conteaza. Casiera a uitat sa treaca pe bon si fructele, iar copilul tau a sesizat? Nu ii face semn sa taca, ci aminteste-i vanzatoarei sa le adauge la plata, mai degraba decat sa te prefaci ca nu iti dai seama despre ce vorbeste.

Nu bea alcool


Desigur, poti savura un pahar la o ocazie chiar daca micutii nu sunt in pat, dar nu ii face sa creada ca este firesc sa bei o sticla intreaga de vin de unul singur, in fiecare seara. Dovedeste-le contrariul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod