Ai un copil fericit?

Fiinta fragila, atat fizic si psihic, copilul tau are nevoie, indiferent de varsta, de toata atentia si dragostea ta, pentru ca viitorul lui de construieste in prezent. Din cauza acestor lipsuri, personalitatea micutului tau se poate construi gresit, va deveni frustrat, depresiv, anxios si prost crescut.

"De multe ori, copiii care sufera de anxietate nu sunt observati de parinti sau profesori, iar in timp vor evita implicarea in activitati noi, contactul cu persoane noi, nu se vor simti confortabil cand vor trebuie sa vorbeasca in public (nu vor dori sa fie in centrul atentiei, pentru ca le va teama ca ceilalti isi vor forma o imagine negativa despre ei), ajung sa aiba putini prieteni", spune psihologul Valentina Stan.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Universitatea britanica York, copiii cei mai fericiti din Europa traiesc in Olanda si in tarile scandinave, in timp ce Romania ocupa locul 25 dintr-un clasament de 29 de tari.

Britanicii de la Universitatea York  au ajuns la concluzia ca parintii din Olanda au gasit cea mai fericita metoda prin care sa-i multumeasca pe cei mici.
Se pare ca si profesorii detin cheia succesului la acest capitol, fiind mai putin exigenti decat colegii de breasla din alte parti ale Europei.

Cand o prietena, care este psiholog, i-a intrebat pe cei mici ce este fericirea si ce ii face fericiti, a primit cateva raspunsuri interesante: "Fericirea este atunci cand stau cu mama, tata si fratele meu" (Marian, de 5 ani), "Cand sunt fericita rad mult si ma joc alaturi de colegii mei", (Ioana, 6 ani), "Fericirea este atunci cand mama ma ia in brate", (Alin, 4 ani), "Cand ma duc la bunica mea sunt foarte fericita", (Ingrid, 7 ani).

Interesant i s-a parut si un raspuns pe care l-a primit de la Albert, un elev in clasa a-XI-a: "Sunt fericit atunci cand iau masa cu parintii mei, pentru ca mai mereu mananc singur, ei fiind mai tot timpul plecati".

Cum pot fi ajutati acesti copii, cum ii putem face fericiti? Potrivit psihologului Valentina Stan, parintii pot contribui la dezvoltarea unei imagini de sine echilibrate la copil prin:
  • formarea unor expectante realiste fata de acesta;
  • incurajarea exprimarii emotiilor pozitive si negative;
  • evitarea criticii, a blamarii;
  • incurajarea lui sa interactioneze cu ceilalti copii;
  • recompendarea acestuia atunci cand reuseste sa faca mici schimbari in comportament;
  • sa reprezinte ei insusi modele de socializare.

Si profesorii pot ajuta la cresterea stimei de sine a elevilor prin:
  • o buna planificare a activitatilor;
  • fixarea de aspecte pozitive ale elevilor;
  • oferirea de alternative de actiune;
  • recompense adecvate.

Cand l-ai intrebat ultima oara pe micutul tau daca este fericit?

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anairda12 pe 25 Mar 2010, 15:58
    cateodata ne si invinovatim

    intradevar un articol extraordinar.si mie mi se intampla uneori sa fiu epuizata si sa am nevoie de putina liniste dar puiul nostru ne simte lipsa si la 15 minute nu la o zi e greu dar frumos si uneori parca simt ca ar trebui sa fac mai mult pentru el dar nu pot oare numai eu simt asta?

    0
    0

  • iuliaoana pe 4 Feb 2010, 08:31
    nota 10

    nota 10 pentru articol. acum as putea scrie multe bune si mai putin bune despre noi ca parinti dar voi lua acest articol ca o mustrare personala si voi lua masuri.nu pot spune ca ne neglijam fetita.ieri am jucat carti, am facut figurine din betisoare si cu tatal ei a jucat prinselea si vat'ascunsalea....dar sunt si acele momente in care ii spunem : '' lasa-ne sa ne uitam la televizor". si vine dureros raspunsul ei: "dar mie mi-a fost dor de voi.Mi-e dor sa ma joc cu voi." si asta dupa doar o zi de lucru.Dar pentru ei orice despartire dureaza mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod