Bancile acorda credite mai usor, cu dobanzi mai mici

Cine vrea un credit ipotecar, are sanse reale sa-l obtina
Pentru cei care urmaresc sa acceseze credite in perioada imediat urmatoare, am vesti bune. Bancile sunt mult mai receptive la nevoile de finantare ale clientilor. Daca la inceputul anului numai unul din zece dosare depuse obtinea aprobare, in prezent, sase din zece aplicanti obtin credite ipotecare sau de nevoi personale.

Este adevarat, bancile nu vor mai acorda credite atat de usor pentru mult timp de acum incolo, si pentru a se feri de clientii cu o eligibilitate indoielnica, au adoptat masuri prudentiale de creditare. Totusi, cine are nevoie de un credit garantat cu ipoteca, chiar si in aceasta perioada, are sanse reale sa obtina unul. Pentru ca desi exista o fobie in piata, perceptia generala fiind ca nu se mai dau credite, bancile nu refuza clientii eligibili.

Bancile au diminuat dobanzile creditelor aflate in derulare si care au avut termenul de recalculare la finalul lunii septembrie, astfel incat ratele lunare ale clientilor cu credite in sold au ramas pe loc.
Este un semnal pozitiv, avand in vedere faptul ca in aceeasi perioada a anului trecut ratele cresteau cu 10 si chiar cu 40% in unele cazuri.

Astfel ca, in acea perioada, unii clienti ai bancilor au luat in considerare varianta refinantarii, pentru a incerca diminuarea costurilor lunare. Contextul respectiv nu era deloc favorabil refinantarilor, pentru ca preturile practicate atunci de banci la credite erau in crestere.

Costul mediu al unui credit ipotecar acordat in euro pe 30 de ani era in octombrie 2008 de 11,29%, ajungand la nivelul costului practicat in 2006. Cei care au contractat credite in perioada februarie 2007 - august 2008 au beneficiat de costuri mult mai reduse, si asfel refinantarea nu se justifica. DAE mediu variind intre 7% si 9% in cazul acelorasi credite ipotecare acordate in euro, refinantarea aducea costuri cu minim 22% mai ridicate.

In prezent, costul mediu al creditului in euro este de 9,14%.
Numai in luna septembrie, cele mai active banci de pe piata au scazut dobazile la creditele in euro cu cel putin 1 punct procentual si la cele in lei cu cel putin doua puncte procentuale.
 

Suma maxima poate fi obtinuta prin credit in euro


Conform informatiilor primite de la banci in ultimele trei luni, si in luna octombrie costul creditului a avut un trend descrescator. Daca in luna octombrie 2008 costul mediu al unui credit ipotecar acordat in euro era de 11,29% , in septembrie 2009 acesta a scazut la 9,14%. Pentru creditele in lei, costurile au scazut in ultimele trei luni cu 2,5 pana la 4%, de la 18,% spre 15%. Bancile mari au fost primele care au operat scaderi.

Desi Banca Nationala a Romaniei, recunoaste ca “dinamica rapida a creditelor in noile valute s-ar justifica printr-un cost initial mai scazut, dar au dezavantajul unei volatilitati superioare a cursului”, romanii prefera creditele in moneda europeana datorita dobanzilor scazute. La nivel macro, creditul in valuta a devenint majoritar in Romania cu 54,6% la inceputul anului 2008 din totalul creditelor acordate populatiei.

BNR indeamna populatia, de mai bine de un an, sa se imprumute in moneda locala.
Cu toate acestea, mai mult de jumatate din creditele negarantate sunt acordate in continuare in valuta, iar in cazul creditelor garantate cu ipoteca, chiar peste 80%. Chiar daca majoritatea bancilor au retras produsele de creditare in franci elvetieni, acestea sunt inlocuite cu succes de catre produsele acordate in euro.

Consideram ca atata timp cat avantajele de incadrare la suma si costuri sunt de partea valutei, aceasta va fi aleasa in continuare cu prioritate ca moneda de creditare.
de Raluca Dobre, head of Marketing & Public Relations Kiwi Finance
Bulevardul Carol I, Nr. 64, Sector 2, Bucuresti
E-mail: raluca.dobre@kiwifinance.ro
www.kiwifinance.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod