Standard CFA

Pisica egipteana Mau este singura rasa de pisici domestice natural punctate. Exemplarele caracteristice rasei sunt de marime medie, active, pline de culoare si viata, cu muschi bine dezvoltati, avand o conditie fizica demna de invidiat. Ele trebuie sa fie perfect echilibrate psihic si temperamental. Masculii sunt putin mai mari decat femelele. N.B. Nu este admisa imperecherea pisicilor egiptene Mau cu exemplare apartinand altor rase.

Capul
Are forme rotunjite, fara zone plate, fiind de latime medie. Obrajii nu sunt foarte proeminenti, iar profilul arata un contur fin si un stop moderat. Lungimea nasului este egala cu latimea lui, atunci cand capul este privit din fata.
Este admis ca masculii adulti sa aiba obrajii proeminenti. Craniul nu trebuie sa fie nici rotund, nici de tip oriental.
Botul
Trebuie sa aiba forma armonioasa, marimea proportionala cu dimensiunile capului, sa nu fie scurt si nici punctat. Barbia este ferma, nici retrasa, nici pronuntata.
Urechile
Sunt de marime medie, mereu in miscare, cu marcaj punctat moderat, late la baza, distantate; parul din interiorul pavilionului este scurt si lipit de pielea aproape transparenta, de culoare roz-sidefiu. Prezinta smocuri de blana la baza.
Ochii
Sunt mari, plini de viata, migdalati, alungiti catre urechi, intotdeauna verzi.

Corpul
Este de lungime medie, plin de gratie, cu muschi bine conturati.
Pielea de pe flancuri se extinde pana aproape de genunchi. Aspectul armonios al exemplarului este mult mai important decat dimensiunile corporale. Se admite ca masculii adulti sa aiba gatul musculos si umerii puternic dezvoltati.

Membrele si labele
Membrele posterioare sunt putin mai lungi fata de cele anterioare, dand impresia ca pisica ar fi ridicata de spate. Labele sunt mici, delicate, de forma ovala, rotunjita. Degetele sunt in numar de cinci la labele din fata si patru la cele din spate.

Coada
Are lungime medie, este groasa la baza, subtiindu-se spre varf.

Blana
Este de lungime medie spre scurta, foarte lucioasa. La exemplarele fumurii blana este mai matasoasa, cu o textura fina.
La pisicile argintii si la cele cu blana de culoarea bronzului parul este mai des si textura mai aspra.

Tiparul blanii (comun tuturor varietatilor coloristice)
Marcajul de pe tors prezinta pete variabile ca forma si marime, ordonate dupa un tipar caracteristic. Conditia esentiala ca un exemplar Mau sa primeasca punctajul maxim pentru blana este ca petele sa aiba o culoare puternic contrastanta cu fundalul. Fruntea este insemnata cu litera "M", caracteristica pisicilor tigrate, iar in spatiul dintre urechi sunt prezente mai multe linii, care se prelungesc pe gat si ceafa, tiparul blanii continuandu-se de-a lungul coloanei vertebrale, intr-o forma ideala, cu pete alungite.
Coada este puternic marcata cu "inele", iar varful este de culoare inchisa. Obrajii sunt brazdati de cate doua linii "mascara": prima incepe de la coltul exterior al ochiului si urmareste conturul fetei, iar a doua porneste chiar din mijlocul obrazului si se arcuieste, aproape atingand baza urechii. Pe piept, in apropierea gatului, se pot observa mai multe "coliere" intrerupte. Marcajul de pe umeri asigura trecerea de la liniile "colierelor" la petele de pe flancuri. Membrele prezinta numeroase "bratari", iar abdomenul este punctat puternic si contrastant.

Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod