Aspect general

Cu corpul lor elegant, musculos, blana punctata, labutele impodobite cu "bratari" si cozile pline de "inele", ochii migdalati, marcajele faciale desenate cu precizie si expresiile razboinice intiparite pe figuri nu este de mirare ca egiptenele Mau starnesc admiratia atunci cand isi fac aparitia la o expozitie felina.

Aceste pisici au o alura supla, la fel de eleganta ca si trupul lor, care aminteste de Cheetah - o pisica salbatica neagra punctata, cu gheare nerectractile, care se intalneste in sud-vestul Asiei si in Africa, denumita stiintific Acinonyx jubatus.


Ceea ce face, insa, ca pisicile Mau sa fie cu totul iesite din comun este faptul ca pielea de pe flancuri se extinde pana in apropierea genunchilor, ajutandu-le sa faca salturi gigantice si sa prinda o viteza incredibila. Egiptenele Mau sunt cele mai rapide pisici domestice din lume, atingand peste 45 km/ora.
Aceste pisici sunt de talie medie, masculii adulti cantarind intre 4-5 kg, iar femelele intre 2,5-3 kg.
Egiptenele Mau au capul cu forme rotunjite, iar stopul, amplasat intre arcul nasului si baza fruntii, trebuie sa fie moderat. Nasul nu este nici scurt, nici punctat, iar urechile - mereu in miscare- sunt de marime medie spre mare, late la baza si distantate.
Ochii sunt migdalati, intotdeuna de culoare verde intens.

Blana scurta, lucioasa, cu pete ordonate dupa un tipar specific, este caracteristica rasei. Exista nenumarate varietati care se disting prin forma petelor (care pot fi rotunde, ovale sau neregulate), prin dimensiunile acestora (mari, medii sau mici) si prin modul de aranjare. Blana cea mai apreciata, care primeste punctajul maxim in expozitie, este cea ale carei pete au o culoare stralucitoare, puternic contrastanta cu fundalul. Marcajul facial al egiptenelor Mau este asemanator cu cel al pisicilor tigrate clasice, in sensul ca se remarca acelasi M" caracteristic pe frunte si liniile "mascara" care brazdeaza obrajii.


Cat costa o pisica egipteana Mau?
Pretul unei astfel de pisici variaza intre 600 si 800 de dolari, in functie de calitatea exemplarului, fara a include costurile de transport. Deocamdata, rasa egipteana Mau nu exista in tara noastra. Daca nu sunteti dispusi sa platiti o asemenea suma pentru o pisica, puteti opta pentru un exemplar, din aceeasi rasa, complet negru (destul de greu de gasit, totusi), care nu poate fi prezentat in cadrul show-urilor. Si acesta este punctat, dar, din cauza fundalului negru, punctele sunt dificil de diferentiat.

Probleme de sanatate
Pisicile egiptene Mau sunt sensibile la frig si, pentru a evita aparitia problemelor de natura respiratorie, trebuie sa fie tinute in casa pe timpul iernii si, in special, ferite de curenti de aer.


Articol
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod