Primul ajutor pentru pisici neastamparate

Cei mai multi pisoi reusesc sa treaca peste primul lor an de viata teferi si nevatamati; altii insa nu se lasa pana nu-si "sacrifica" una sau doua dintre cele noua vieti...

Cei mai multi pisoi reusesc sa treaca peste primul lor an de viata teferi si nevatamati; altii insa nu se lasa pana nu-si "sacrifica" una sau doua dintre cele noua vieti care le-au fost "date in folosinta", varandu-si codita sau mustatile pe unde nu le fierbe oala sau jucandu-se de-a acrobatii.

Cand sunt mici, pisoii se aseamana foarte tare cu copiii - cum i-ai scapat din ochi, cum fac o boacana - iar abilitatea stapanilor in a acorda primul ajutor este deosebit de importanta, pentru salvarea vietii mustaciosului ranit.

Cu siguranta nimeni nu si-ar dori sa alerge, de la un medic la altul, pentru tratarea pisoiului ranit.

Totusi, chiar daca stapanii sunt grijulii, accidente se pot intampla, iar ei se vad in situatia de a acorda primul ajutor animalutului iubit.

Scopul primului ajutor este de a preveni agravarea starii de rau, de a alina durerea si suferinta si de a ajuta la recuperarea pisoiului. Chiar daca primul ajutor este acordat cu succes, pisica trebuie sa fie examinata, neaparat, de catre un medic veterinar.

Veti gasi, in continuare, descrierea a sase dintre cele mai des intalnite situatii periculoase in care se poate gasi un pisoi si modalitatile corespunzatoare de acordare a primului ajutor.

1. Arsurile

De cele mai multe ori, pisoii sufera arsuri de la surse de caldura precum radiatoare sau lampi pentru incalzire.

Sunt si cazuri de pisoi neastamparati, care se frig cu apa clocotita sau sufera arsuri serioase la nivelul labutelor si al capului sarind pe plita sobei, pe alte suprafete incinse, sau apropiindu-se prea mult de ochiul aragazului.


2. Electrocutarea

Cablurile sau firele de electricitate sunt deosebit de tentante pentru pisoi, in special pentru cei tineri, care le pot vedea drept jucarii ideale. Foarte multe incidente de acest fel au avut loc in preajma sarbatorilor de Craciun, cand oricine are in casa un brad iluminat sau beculete frumos aranjate la ferestre.

Cablurile electrice trebuie izolate si ascunse pe cat posibil din calea pisoiului.

Ideal ar fi ca pe suprafata acestora sa fie aplicat un strat de spray repulsiv.

Pisoiul poate suferi arsuri dureroase la nivelul cavitatii bucale si al limbii, daca roade cabluri aflate sub tensiune. Joaca poate avea consecinte tragice, rezultand in stop cardiac sau edeme pulmonare (acumulare de lichid in plamani).

Pisoiul care a suferit un soc electric trebuie transportat imediat la o clinica veterinara, chiar daca, pe moment, pare sa fie numai putin ametit. Si stapanul este expus riscului electrocutarii, daca un cablu conectat la reteaua de curent este ros de animalul de companie, devenind o adevarata capcana, asa ca nu lasati prea multe fire imprastiate prin casa.



3. Inghititul diverselor obiecte

Fireste ca, jucandu-se si rozand diferite obiecte, pisoiul risca la un moment dat ca unul dintre acestea sa-i ramana blocat in cavitatea bucala sau in gat. Primele semne ale inecului sunt tusea si respiratia greoaie. In unele cazuri, pisoiul manifesta convulsii sau incearca sa scoata cu gherutele obiectul strain aflat in cavitatea bucala.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amalia pe 5 Aug 2013, 22:01
    pisica mea are o ruptura de coasta in interior

    buna azi am vazut ceva suspect la pisica mea care are doar 2 luni nu putea merge am incercat sa o ridic dar ea nu dadea nici un semn cred ca are o fractura de coasta pe interior si nu stiu ce sa ii fac nu stiu daca va mai rezista pana maine ca sa o pot duce la un medicveterinar specialist imi e foarte frica deoarece e asa mica si fragila nu stiu ce sa ii fac ma puteti ajuta va rog?

    0
    0

  • Rebeca pe 15 Aug 2011, 19:34
    Pisica mea a fost muscata de o albina/viespe

    Buna,pisica mea a fost muscata astazi de o viespe sau albina,nu sunt sigura,iar labuta i s-a umflat foarte tare .I-am pus labuta in apa rece pentru ca nu accepta sa ii pun o compresa sau cuburi de gheata.Ce pot sa fac?imi este foarte frica ca i s-ar putea intampla altceva...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod