Informatii utile

Informatii suplimentare pentru cei care au un Dalmatian sau doresc sa creasca unul:
Dalmatianul naparleste. Unii crescatori glumesc spunand ca "dalmatianul naparleste de doua ori pe an: sase luni in primavara si sase in toamna!" Iata de ce periatul zilnic si temeinic devine o obligatie!
Dalmatianul are in organism un nivel de acid uric peste valorile normale, ce determina formarea de calculi renali. Masculii par a fi mai expusi acestui risc decat femelele. Din aceasta cauza ei trebuie sa consume o hrana adecvata si sa beneficieze de un control relativ permanent al ph-ului urinei, pentru a se putea interveni cu dieta si medicatie adecvata atunci cand situatia o impune.
Unii Dalmatieni se pot naste complet surzi! In unele cazuri ei pot auzi normal doar cu una dintre urechi.
Majoritatea, insa, au auzul normal. Aceste riscuri pot fi evitate urmarindu-se reproducerea responsabila a exemplarelor cu auzul normal.
Incidenta fenomenelor de displazie este foarte rara la aceasta rasa, iar afectiunile ochiului aproape inexistente.
Celor care au un prim cuib de dalmatieni le recomandam sa nu se sperie daca femela lor va naste pui complet albi. Asa si trebuie! Petele le vor aparea pe masura ce catelusii vor creste!
Poate crescatorii sau iubitorii acestei rase vor fi nemultumiti de cele scrise de mine, considerandu-le o "antipublicitate".
Eu le cer scuze si ii asigur ca nu aceasta a fost intentia mea! Am considerat ca, avand in vedere popularitatea rasei, este bine sa fie cunoscute problemele cu care se pot confrunta cei care doresc sa detina si sa praseasca un Dalmatian. Cresterea unui caine si reproducerea lui trebuie sa fie, si la noi, un act responsabil!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod