Canarul Gloster - Un lord in miniatura

Primul pas realizat prentru crearea canarilor Gloster a fost realizat in anii imediat urmatori Primului Razboi Mondial, intre 1919 si 1920. Inaceasta perioada, doamna Rogerson...

Primul pas realizat prentru crearea canarilor Gloster a fost realizat in anii imediat urmatori Primului Razboi Mondial, intre 1919 si 1920. In aceasta perioada, doamna Rogerson, din Cheltenham (Gloucestershire), a inceput sa manifeste un interes deosebit pentru pasarile mo]ate si in special pentru canarii motati.

Singurul aspect care o deranja la acest tip de pasari era reprezentat de penele lungi si ciufulite, astfel incat si-a dorit sa obtina pasari cu dimensiuni corporale mult mai reduse si cu pene micute, ordonate, placute la vedere.



Aceasta entuziasta iubitoare de pasari a conceput si pus in practica un program de incrucisari de specii si a reusit sa obtina cateva exemplare motate de canari Roller, pe care i-a imperecheat ulterior cu cativa canari Border de dimensiuni foarte mici, obtinuti de la crescatoarea J.H.Madagan. In timp ce doamna Rogerson experimenta pentru prima data incrucisarea canarilor miniaturali in Scotia, John McLay, un crescator britanic recunoscut si arbitru renumit de canari motati, a inceput sa se ocupe cu imperecherea unei varietati de canari motati miniaturali, extrem de populari in acea perioada.


Intentia lui John McLay era aceea de a incrucisa cel mai mic exemplar de canar motat pe care il detinea cu cel mai mic canar Border pe care l-ar fi putut obtine. In perioada in care acesti doi crescatori erau preocupati de plasmuirea unei noi specii de canari, amanunte despre rezultatele obtinute de ei au ajuns la urechile lui A.W.Smith, cunoscut pe atunci ca fiind cel mai mare iubitor de canari din Marea Britanie. Datorita progreselor sale remarcabile in cadrul programului de crestere si totodata insistentelor domnului A.W.Smith, doamna Rogerson s-a decis sa participe cu doua exemplare miniaturale de canari motati la Show-ul national londonez din anul 1925.

Cum cele doua exemplare de pasari prezentate erau complet diferite fata de cele cunoscute pe vremea respectiva, au fost incadrate intr-o clasa distincta si au fost premiate cu locul I si al II-lea. Avand in vedere faptul ca doamna Rogerson a fost considerata creatoarea acestui nou tip de canar si cum provenea din regiunea Gloucester, A.W.Smith a propus ca varietatea sa fie cunoscuta sub numele Gloster si sa cuprinde doua subtipuri: Corona (canari motati) si Consort (canari fara mot).

Fara nici o indoiala, persoanele "responsabile" de redescoperirea si promovarea varietatii Gloster (in jurul anului 1946) au fost Fred Bryant si sotia sa Vera.

In prezent, eforturile sotilor Bryant depuse in vederea stabilirii standardului si a popularizarii varietatii Gloster sunt recunoscute si apreciate de catre toti iubitorii de canari din lume.

Aspect general
Inmultirea canarilor Gloster

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod