Inmultirea canarilor Gloster

In ultimii 75 de ani, acesti canari au fost inclusi in categoria "tip". La fel ca si toate celelalte varietati de canari motati, si Gloster este reprezentata atat de exemplare motate (Corona) cat si fara mot (Consort). Gena responsabila de prezenta motului (numit "coroana") pe capul exemplarelor Gloster s-a dovedit a fi dominanta, caracterul putand fi transmis in procent de 50% urmasilor. Nu are relevanta daca perechea este formata din femela Corona si mascul Consort sau mascul Corona si femela Consort, aproximativ jumatate din progeniturile lor vor fi Corona. Imperecherea a doua exemplare Consort nu prezinta nici un fel de probleme, poate fi considerat chiar un avantaj avand in vedere faptul ca veti obtine mai multe asemenea exemplare pentru imperecherile ulterioare.
Daca insa incrucisati o femela Corona cu un mascul Corona, ceea ce va aduce impreuna doua gene dominante "corona", veti realiza o combinatie letala.

Femela rezultata dintr-o asemenea incrucisare defectuoasa se va dovedi incapabila pentru reproducere si, de regula, va muri la scurt timp dupa nastere. Rata mortalitatii ca urmare a imperecherii a doua exemplare Corona este de 25%. Chiar daca veti reusi sa cresteti cu succes canari rezultati dintr-o asemenea incrucisare, exista o probabilitate crescuta ca acestia sa fie afectati mental si sa aiba probleme cu picioarele.

Sezonul de imperecherea al canarilor Gloster incepe la sfarsitul lunii mai, dar este indicat sa stabiliti inca din ianuarie care sunt exemplarele pe care le veti utiliza in cadrul programului de reproducere.
Un lucru foarte important este sa nu folositi niciodata pentru inmultire femele cu varsta mai mica de 10 luni.

Inainte de inceperea sezonului, masculii trebuie tinuti intr-o colivie separata, fara femele. Atunci cand pasarile par a fi pregatite pentru imperechere, puneti exemplarele vizate in aceeasi colivie, dar separate printr-o plasa de sarma. In momentul in care veti observa ca masculul Gloster hraneste femelele printre grilaje, puteti sa-i indepartati plasa separatoare.

Femelele Gloster depun cate un ou in fiecare zi, de regula dimineata, dar nu depasesc 4 oua. Ouale de canar sunt de culoare albastruie si au pete mici, brune. In prima zi sunt lucioase si, daca sunt tinute in lumina, se poate vedea ce se afla in interiorul lor.
Dupa ce a fost depus un ou, luati-l imediat foarte usor si inlocuiti-l cu un altul fals. Depozitati oul initial intr-un incubator. Procedati la fel cu fiecare ou in parte depus de femela Gloster. Motivul pentru care trebuie sa recurgeti la aceasta metoda este acela ca, daca ati lasa ouale langa femela canar, puii ar iesi din ou la interval de o zi unul de celalalt, astfel ca intre primul si ultimul pui va exista un interval de 4 zile. In aceasta situatie, ultimul pui iesit din ou ar fi pus in pericol de moarte fie pentru ca va fi strivit de ceilalti trei mai puternici, fie din cauza ca va suferi de malnutritie, deoarece mama lui il va neglija in favoarea fratilor mai mari si mai galagiosi.


La sfarsitul celei de-a treia zi (in care femela a depus al treilea ou), puneti ouale la loc in cuib, schimbandu-le pe cele false. Procedand astfel veti face ca toti puii sa iasa din ou in aceasi zi, avand toti sanse egale de supravietuire. Daca femela va depune un al cincilea ou (exceptie), puiul rezultat va iesi doar cu cateva ore intarziere fata de fratii lui.

Aspect general
Articol
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bogdan pe 14 Oct 2009, 23:15
    pui canari

    ma intereseaza pe mine o femela de canar(sau 2). ID: Leon_Bogdan

    0
    0

  • bojan ciprian pe 14 Sep 2009, 09:59
    AM DOI PUI DE CANAR

    AM DOI PUI DE CANAR ,BANUIESC CA SUNT FRATI .SE POT IMPERECHEA?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod