Ciocolata: aroma, placere, terapie sau declin?

Ciocolata este slabiciunea oamenilor inca din cele mai vechi timpuri. Istoria acesteia incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao.
Cu un miros unic si imbietor, aceasta provoaca inca de la o varsta frageda, o dependenta frumoasa, foarte putin vicioasa.

Datorita continutului sau, ciocolata este considerata si un izvor de sanatate, fiind cunoscuta pentru efectele pozitive asupra organismului. Ea contine fier, calciu, fosfor si magneziu, vitaminele A, B1, C, D, E si cupru. In plus, ciocolata mai contine si theobromina - un alcaloid asemanator cofeinei, cu proprietati diuretice si usor euforice, care stimuleaza eliberarea serotoninei (hormonul fericirii).


Cercetatorii au mai constatat ca aceasta reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si cancerului, jucand totodata un rol important in fertilitate.
Nu toate tipurile de ciocolata au aceste proprietati: cheia este concentratia crescuta de cacao. Un consum zilnic de 50 de grame de ciocolata (70%) regleaza nivelul tensiunii arteriale.

Toata lumea apeleaza la ciocolata in momente de stres, dupa o zi lunga de munca cand te relaxezi pe canapea cu cateva trufe sau in momentele frumoase, ca zilele de nastere.
Indiferent de ocazie, ciocolata intotdeauna este o varianta buna.

Exista mii de retete cu ciocolata care au ca rol principal sa ne indulceasca viata in fiecare zi. Daca iti faci griji din cauza nivelului ridicat de glucide din ciocolata, exista cateva metode prin care te poti bucura de proprietatile ei. Impachetarile cu ciocolata pura 100% si flori de portocal,  urmate de un masaj de relaxare, ajuta la detoxifierea organismului, la diminuarea celulitei si au proprietati calmante si relaxante.


Ciocolata dauneaza organismului doar daca exista persoane care au alergie la ea sau se consuma in exces, astfel, de declin nu poate fi vorba decat daca se exagereaza in utilizarea ei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod