Ce legătură există între depresie și persoanele care nu dorm noaptea

Persoanele care preferă să doarmă dimineața până târziu și să se culce târziu prezintă un risc mai mare de apariție a depresiei, un risc care poate fi deosebit de periculos pentru cei ce suferă de diabet de tip 2, deoarece aceste două boli sunt deja interconectate. Iată ce legătură există între depresie și persoanele care nu dorm noaptea!

Corelația dintre depresie și persoanele care nu dorm noaptea


De curând, a fost realizat un studiu care a analizat dispoziția, calitatea somnului și intervalul orar al somnului pe un eșantion de 476 de persoane din Chicago și Thailanda, care suferă de diabet. Cercetătorii au vrut să includă în studiu două locații geografice diferite, deoarece preferințele pentru intervalul orar al somnului pot varia în funcție de distanța față de ecuator.

În ambele grupuri de participanți, persoanele care nu dorm noaptea și preferă să facă diferite activități până târziu au prezentat mai multe simptome ale depresiei decât persoanele care adorm mai repede.
Acest lucru a rămas adevărat chiar și după ce specialiștii au ajustat studiul în funcție de calitatea somnului, vârstă, gen și alți factori care ar putea afecta ratele de depresie.

Rezultatele acestui studiu sunt importante, deoarece depresia este frecvent întâlnită în cazul pacienților cu diabet zaharat, după spusele conducătorului studiului, doctorul Sirimon Reutrakul, profesor asociat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Mahidol din Thailanda. În plus, depresia netratată îi poate împiedica pe oamenii care suferă de diabet să își controleze adecvat boala, ducând la o îngrijire proastă, un control slab al glucozei din sânge și diferite alte complicații.

Studiul nu a reușit să stabilească o relație cauză-efect, iar asocierea dintre depresie și intervalul orar în care dorm oamenii a fost destul de modestă.
Însă rezultatele întăresc legătura dintre ciclul circadian și funcțiile psihologice în cazul persoanelor care suferă de diabet zaharat. Iar cercetările suplimentare în acest domeniu ar putea ajuta medicii să dezvolte strategii pentru îmbunătățirea sănătății mintale și fizice la pacienții cu diabet zaharat. De exemplu, studiile viitoare ar putea investiga dacă tratamentele pentru dezechilibrele circadiene, precum terapia cu lumină și melatonină, ar putea fi de ajutor pentru gestionarea simptomelor depresiei.


Pentru persoanele care nu dorm noaptea și suferă de diabet nu este încă sigur că o schimbare a modelelor de somn este o idee bună. Pentru moment, este util ca persoanele cu diabet zaharat să fie conștiente de această asociere și de faptul că un interval de somn care începe noaptea târziu reprezintă un factor de risc pentru apariția depresiei.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod