Cum interpretam anunturile de joburi


Responsabilitatile postului


De multe ori, responsabilitatile specificate in anuntul de angajare sunt trasate general, pentru a da o imagine de ansamblu asupra postului. Te sfatuiesc sa citesti cu foarte multa atentie responsabilitatile specificate de catre angajator - dincolo de o denumire a postului (spre exemplu: Asistent Vanzari, Inginer, Project Manager), se pot ascunde activitati diferite, in functie de companie sau industrie si domeniu de activitate.

Cauta acele activitati la care ai experienta, dar, in acelasi timp, si acele abilitati pe care le-ai dobandit si pot fi transferate sau adaptate unui nou job.


Daca ai acoperit aceste aspecte, iti va fi mai usor sa convingi un viitor angajator, incepand de la modul de realizare a scrisorii de intentie, cat si in timpul interviului.

Pentru a intelege mai bine anunturile de joburi, trebuie sa cunosti si sa intelegi jargonul utilizat. Iata mai jos cateva exemple:

  • Companie tanara si dinamica: o organizatie nou infiintata, posibil condusa de un grup de persoane tinere. Este posibil ca organizatia sa fie una energica, plina de viata si activa in piata;  

  • Companie recunoscuta: cel mai probabil, este o companie matura, cu vechime si renume in piata, condusa de persoane profesioniste, cu experienta;

  • Orientare catre rezultate: rezultatele sunt masurate intr-o maniera obiectiva; exista obiective bine stabilite, iar recompensarea se face in functie de atingere acestora;

  • Persoana dinamica: o persoana care se poate implica in realizarea unor sarcini diverse;

  • Comunicativa: cineva care poate relationa usor cu persoane diverse si care se poate exprima cu usurinta.

Un anunt de job iti poate furniza importante informatii cu privire la un post sau companie.
Identificandu-le, poti folosi aceste informatii pentru a hotara cat de mult te intereseaza un anumit job. Inainte sa aplici pentru un post, incearca sa iti raspunzi la cateva intrebari:

  • Cat de mult se potriveste compania si specificul acesteia cu modul tau de a fi?  
  • Care sunt responsabilitatile cerute si la care dintre ele ai experienta?
  • Ce aduce in plus acest post fata de jobul pe care il ai in prezent?
  • Ce abilitati deja dobandite sunt necesare si care dintre ele trebuie imbunatatite?
  • Care sunt aspectele care te intereseaza mai mult la acest post?  

Raspunsurile la aceste intrebari te pot ajuta sa gasesti acele joburi care se potrivesc experientei si personalitatii tale.
In plus, iti vor fi utile si in cadrul interviului cu viitorul angajator - iti vei gasi mult mai usor argumentele pentru a arata ca esti candidatul potrivit pentru post. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod