Cum faci fata momentelor de criza profesionala

Ai un loc de munca stabil, insa simti ca ceva nu este in regula. Ai sentimentul ca nu ai ales domeniul care sa-ti aduca satisfactiile pe care ti le-ai dorit?...
Ai un loc de munca stabil, insa simti ca ceva nu este in regula. Ai sentimentul ca nu ai ales domeniul care sa-ti aduca satisfactiile pe care ti le-ai dorit? Sau de cativa ani buni ai impresia ca viata ta profesionala stagneaza? Sau poate ca, in acest moment, ai realizat faptul ca te-ai dedicat prea mult carierei si ai uitat complet de viata personala?

Originile crizelor profesionale

O criza a carierei profesionale poate fi provocata de mai multi factori. Poate ca ai ratat o promovare pe acre credeai ca o meriti din plin. Sau, ca asistent manager, trebuie sa faci fata unei decizii importante, insa iti este imposibil sa-ti dai seama care este cea mai buna alegere. Sau poate ca starea precara de sanatate a unui prieten te-a facut sa-ti privesti propria viata cu alti ochi.

Chiar daca o criza profesionala poate fi provocata de unele evenimente externe, de cele mai multe ori, aceasta vine din interior. Poate fi rezultatul unui conflict dintre motivatiile pe care le ai si sistemul tau valoric. De exemplu, poate exista dorinta de a face fata unei noi provocari sau de a avansa in cariera si, in acelasi timp, sa-ti doresti sa-ti petreci mai mult timp alaturi de familie.
Uneori, fara sa-ti dai seama, ajungi deja intr-un alt stadiu al vietii tale si ceea ce credeai candva ca este important pentru tine, acum nu va mai avea aceeasi semnificatie.

Daca vei privi cu mai multa atentie situatia in care te afli, vei vedea ca au existat unele semnale de alarma inainte ca tu sa-ti dai seama si acestea au condus inevitabil la criza actuala. Probabil ca totul a inceput cu un sentiment sacaitor de nemultumire pe care l-ai ignorat. Apoi, intr-o buna zi, te-ai trezit si ai constientizat faptul ca iti urasti locul de munca sau ai simtit ca munca ta nu mai are nici o semnificatie pentru tine. In loc sa simti doar o usoara istovire, brusc experimentezi o criza profesionala in toata puterea cuvantului.

Analizeaza-ti cu atentie emotiile. Simti ca suferi de una sau mai multe simptome care sunt descrise in continuare?

simti o usoara greata cand te gandesti ca trebuie sa mergi la serviciu dimineata;
nu iti plac oameni alaturi de care lucrezi;
nu-ti place seful;
esti plictisita, abatuta, fara energie sau agitata;
te simti incompetenta, nepotrivita sau ai impresia ca ai esuat;
nu-ti place sa vorbesti despre ceea ce faci;
te simti cu mult mai bine in weekend-uri;
te gandesti adesea la alegerile pe care le-ai facut in trecut;
ai impresia ca toti ceilalti oameni din jur sunt mult mai fericiti decat tine;
te sacaie sentimentul ca ceva iti lipseste;
munca ta pare inutila;

Hotaraste ceea ce vrei si analizeaza-ti cu atentie propria viata

Majoritatea persoanelor care se confrunta cu o criza profesionala, raspund acestei situatii incercand sa fixeze problema cu acre se confrunta.
Acestia se intreaba: "ce ar trebui sa fac?", asteptandu-se la un raspuns cat se poate de simplu. Atunci cand constientizam ca avem o problema, incercam sa o depasim cat mai repede posibil fara sa ne dam seama care este adevarata problema careia ar trebui sa-i facem fata. Gandim ca tot ceea ce ne-ar trebui ar fi o alta cariera sau un loc de munca diferit pentru a fi fericiti.

Din pacate, nu exista retete prescrise pentru cariera sau pentru crizele existentiale. Rezolvarea unei crize profesionale presupune foarte multa munca. In mod special, acest lucru implica o analiza critica a propriei persoane. Poate parea inspaimantator sa faci acest lucru. Ne inspaimanta haosul care ar insoti o rasturanare puternica a vietii noastre - sa-ti iesi complet din rolurile pe care erai atat de sigura, asumandu-ti doar cateva presupuneri despre ceea ce esti. Ceea ce avem este cel putin sigur si previzibil. Ar putea exista doar un singur lucru care ne-ar forta sa schimbam ceva - de exemplu, sa fim dati afara din serviciu. Ar fi doar un element in plus pentru a ne decide sa ne schimbam viata.


De asemenea, s-ar putea sa ne temem de dezaprobarea celorlalti - familie, prieteni sau colegi de serviciu. oare ce ar gandi acestia despre noi daca am renunta, pur si simplu, la actualul loc de munca in favoarea unei oferte mai putin avantajoase ca bani sau renume? Oare vor crede ca ne eschivam de responsabilitati? Vechile principii, in special cele legate de necesitatile financiare, sunt foarte puternice.

Drept rezultat al acestor temeri, vom ignora si vom inabusi sentimentele de disconfort pana cand vor exploda. Abia dupa aceea vom fi fortati sa ne confruntam cu adevarata problema a carierei si vietii noastre: "Pentru ce muncesc toata ziua?"; "Ce imi doresc sa realizez in viata" - sau si mai simplu: "De ce nu sunt fericita?"

Incearca sa intelegi crizele profesionale

Daca ai atins o situatie de criza in cariera ta, priveste la ceea ce s-a schimbat. Ceea ce te nemultumeste in acest moment este maturizarea si dezvoltarea prorpiei persoane sau situatia activitatii tale profesionale s-a schimbat? Cand a fost ultima data cand ti-ai analizat propriile valori si principii? Care este cel mai important lucru pentru tine in acest stadiu al vietii?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod