Cum faci fata momentelor de criza profesionala

Priveste dincolo de reactiile obisnuite pe care le-ai putea avea in fata unor astfel de intrebari (vreau sa castig foarte multi bani! sau vreau sa promovez) si analizeaza ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine, in acest moment. In mod normal, cand oamenii fac acest lucru, de cele mai multe ori descopera ca ceea ce era important candva pentru ei, acum nu mai este si ca nevoile celorlalti sunt prioritare. De asemenea, isi dau seama de faptul ca principiile mai vechi nu mai sunt atat de importante.

Confrunta-te cu posibilitatea de a face o schimbare decat sa o eviti. Pentru a raspunde eficient unei situatii de criza poate insemna schimbari majore in plan profesional si personal. Imagineaza-ti cum vei trai, cum vei lucra si cum vei interactiona cu oamenii din jur intr-un mod cu totul diferit. Intreaba-te: "Care sunt beneficiile acestei noi modalitati de a privi viata si de a trai? Cum ma voi simti eu si cum se vor simti cei apropiati?"

Cauta sprijin

O situatie de criza profesionala poate insemna o imensa zdruncinare emotionala, in special atunci cand trebuie sa dai doavada de competenta in organizarea propriei vieti. S-ar putea sa crezi ca iti poti rezolva problemele singura, cu un ajutor minim din partea celorlalti. Sau poate vei crede ca a cere ajutorul este o dovada de slabiciune.

Uneori, problemele psihologice complexe insotesc perioada de criza si s-ar putea sa nu reusesti sa traversezi singura situatia.
S-ar putea sa fie nevoie de ajutorul unui consilier sau terapist. Mai putin un prieten sau un mentor care sa-ti cunoasca indeaproape situatia, ar fi indicata consultarea unei persoane complet straine care te va ajuta sa descoperi adevarata problema cu care te confrunti, sa "restructurezi" situatia si sa faci fata deciziilor dificile.

Daca ai ajuns intr-un moment in care simti nevoia sa intri in biroul sefului si sa-i spui: "Demisionez!", poate ca nu ar trebui sa te grabesti inca si vei arunca o privire peste sfaturile urmatoare care te vor ajuta sa-ti faci aceasta plecare cat mai avantajoasa. Poate ca nu este cazul sa-ti anunti demisia atat de brusc, iar angajatorul sa-ti dea doar un ultim cec si o recomandare destul de dubioasa.

Daca te-ai hotarat sa pleci fara sa-ti asiguri o alta oportunitate, gandeste-te foarte bine la cum vei face fata acestei plecari. Compensatiile importante si reputatia ta sunt acum in joc:

Ce anume trebuie sa iei in considerare

Sa te negociezi pe tine insati, meritele si calitatile pe care le ai, s-ar putea sa-ti para incomod - insa cu pregatire si o puternica auto-examinare, poti depasi acest proces cu usurinta.

- De ce vreau sa plec? Este din vina mea? Din vina lui? Din vina lor? Nu este vina nimanui? De cele mai multe ori, exista cate o vina de ambele parti. Insa toate aceste oscilatii, iti pot oferi spatiul necesar pentru a manevra situatia asa cum iti doresti.


- Ce probleme vor aparea din cauza plecarii mele? Vor putea fi rezolvate de altcineva? Proiectele vor esua in urma ta? Este posibil sa ai posibilitatea de a-ti negocia beneficii aditionale pentru a te intoarce si a rezolva astfel de probleme.

Negociaza-ti plecarea

Dupa ce ai raspuns la intrebarile anterioare, poti fi pregatita pentru a-ti negocia plecarea. Urmatorii pasi te pot ajuta:

1. Stabileste o intalnire cu persoana cu care iti vei discuta demisia. Incepe conversatia spunand: "Am ceva important de discutat cu dumneavoastra".

2. Rezuma problema in cateva cuvinte si afla daca aceasta a fost corect interpretata. Acorda-ti doar doua sau trei propozitii pentru a-ti exprima nemultumirile si accentueaza-ti dorinta de a "parasi compania in cele mai bune conditii atat pentru tine, cat si pentru ceilalti".

3. Subliniaza nu mai mult de doua probleme pe care le va crea plecarea ta si intentia de a lucra alaturi de seful direct si de ceilalti pentru a le rezolva.

4. Identifica-ti propriile cerinte legate de plecare. Hotaraste dinainte ce anume te-ar putea ajuta in acest moment. Ai nevoie de recomandare? De mai multi bani? De asigurare medicala permanenta?

5. Sugereaza ce anume ai dori sa faci in schimbul beneficiilor suplimentare. Te oferi sa raspunzi la telefon pentru inca trei luni? Sa revezi propunerile de afaceri in fiecare sambata dimineata? Promiti sa nu recrutezi si alti angajati din companie? Exista o lista foarte lunga de posibilitati.


6. Incearca sa ajungi la o intelegere cu privire la plecarea ta sau obtine o alta intalnire pentru a afla deciziile finale.

7. Hotaraste in ce mod va fi anuntata plecarea ta si ce li se va spune viitorilor angajatori. Hotaraste cand va fi facuta publica plecarea ta si de catre cine. Asigura-te ca totul se va face in termeni pozitivi.

8. Scrie-ti demisia pe hartie si adauga lista cu termenii pe care i-ai negociat cu manager-ul tau privind plecarea.

Nici unul dintre acesti pasi nu este simplu, insa satisfactia de a pleca din companie cu fruntea sus te va urmari toata viata.

Ce s-ar putea sa auzi

Reactia manager-ului tau ar putea fi cat se poate de neasteptata. Pregateste-te pentru oricare dintre raspunsurile urmatoare:

"Ok, hai sa discutam termenii de plecare". Acesta este raspunsul pe care ti-l doresti, insa trebuie sa stabilesti o intalnire speciala pentru a analiza detaliile. Foloseste timpul intermediar pentru a-ti stabili ce anume iti doresti si cum ai putea usura aceasta tranzitie si pentru angajator.

"Ok, poti sa pleci chiar astazi". S-ar putea sa nu-ti fi dorit sa pleci chiar atat de repede, dar tot poti cere ceea ce vrei si sa sugerezi felul in care poti asista in continuare activitatea pe parcursul transferului.

"Ok, dar nu pot schimba nici un fel de beneficiu pentru tine".
Chiar daca acesta nu este raspunsul pe care il asteptai, nu este cu nimic mai rau decat daca ai fi plecat pur si simplu.

"Ok, iti inteleg problemele; cum te-as putea ajuta ca sa ramai?" S-ar putea ca manager-ul tau sa nu fi fost atent la frustrarile tale. Acum este momentul sa subliniezi exact ceea ce ar trebui schimbat pentru ca tu sa ramai. Spune ca decizia ta nu este rezultatul unui impuls de moment, insa te vei gandi sa mai ramai daca se vor face schimbarile respective.

Nu trebuie sa fii surprinsa de nici unul dintre aceste raspunsuri. Hotaraste din timp ce anume iti doresti cu adevarat si incearca sa nu-ti dai demisia inainte de a-ti negocia cea mai buna plecare posibila. Indiferent de criza prin care treci, nu lua decizii pripite care te-ar putea costa mai tarziu mai mult decat iti poti imagina. Analizeaza toate detaliile de ordin profesional, personal, emotional - pentru a te asigura ca ai facut cea mai buna alegere posibila.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod