Cum sa-ti construiesti o cariera solida

Fiecare zi inseamna o noua provocare. Totul se schimba cu fiecare secunda, iar tu trebuie sa faci fata in permanenta cerintelor de ultima ora ale tehnologiei...
Fiecare zi inseamna o noua provocare. Totul se schimba cu fiecare secunda, iar tu trebuie sa faci fata in permanenta cerintelor de ultima ora ale tehnologiei si standardelor impuse de catre compania la care lucrezi. Este epoca celor 24 de ore / 7 zile pe saptamana. Asa cum te astepti sa ai magazine non stop, trebuie sa te astepti sa fii chemata oricand la birou.

Mergi intr-o sala de cinema, iar telefoanele nu contenesc sa sune si in locul filmului afli cum se stabileste o noua intalnire de afaceri; vrei sa te relaxezi o ora la o sedinta de terapie, insa trebuie sa intrerupi totul din pricina unui telefon urgent de la serviciu. Chiar si in vacanta, multi dintre noi nu se pot desprinde total de lumea pe care au lasat-o in urma la serviciu - continuam sa organizam munca de acolo prin telefon sau cu ajutorul laptop-ului.

Poate ca iti spui ca lumea a luat-o razna. Si ai foarte multa dreptate. Insa toate aceste noi informatii care circula cu rapiditate prin intermediul internetului si progresele care se fac intr-un rimt alert, iti dau sentimentul ca nu mai este deloc usor sa te simti capitanul propriului vas, sa fii stapana pe propriul destin.


Exista persoane care au reusit sa acumuleze averi impresionante si care, totusi, nu vor sa se retraga pentru a se bucura in liniste de restul vietii. Asa ca te intrebi, oare de ce Bill Gates, miliardarul fondator al Microsoft Corporation, nu se retrage din valtoarea afacerilor? Ei bine, se pare ca acestuia ii place la nebunie jocul. Ii place sa se provoace pe sine insusi si pe oamenii lui sa schimbe lumea. Bill Gates declara candva: "succesul este un profesor groaznic. El ii seduce pe oamenii inteligenti si ii face sa creada ca nu pot pierde".

Revenind la cariera ta si la ceea ce ti se intampla in acest moment, poate ca niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a analiza cu exactitate locul in care te afli si incotro doresti sa te indrepti pe viitor. De cele mai multe ori, ceea ce te tine pe loc foarte mult timp este lipsa unei atitudini proactive: daca ramai pe loc si astepti sa apara o oportunitate, exista mari sanse ca aceasta sa nu te gaseasca prea curand. Indiferent de stadiul in care te afli in cariera ta profesionala, poti chiar in acest moment sa preiei conducerea acesteia.
Urmareste sfaturile de mai jos pentru a demara un astfel de plan:

Inainte de a incepe

1. Stabileste-ti prioritatile. Care este cel mai important lucru pentru tine in ceea ce priveste serviciul? Sa fie aproape de casa? Sa nu fii nevoita sa pleci in delegatii? Sa ai un pachet substantial de beneficii? Stabilindu-ti lista prioritatilor, vei identifica mai exact ce anume cauti in cariera ta profesionala. Cu cat vei face aceasta analiza mai devreme, cu atat iti vei da seama mai rapid daca trebuie sa continui sa mergi pe drumul ales sau daca trebuie sa faci o schimbare in domeniul profesional.

2. Identifica telurile cele mai indepartate. Care ar fi motivatia ta pentru a-ti parasi serviciul actual? Este oare lipsa avansarii? Nu esti apreciata la adevarata valoare? Cauti o companie care sa-ti ofere si cursuri de specializare gratuite? Gandeste-te unde ti-ai dori sa fii peste cinci ani. S-ar putea sa-ti ia mai mult timp pana cand vei lua hotararea ca o schimbare poate fi primul pas in directia corecta. Nu te pripi in astfel de actiuni pana cand nu ai rasucit situatia pe toate partile.


3. Ramai in frunte, atat educational cat si profesional. Piata de munca se schimba intr-un ritm foarte rapid, iar aceasta este o caracteristica permanenta. Fie ca este vorba de cursurile universitare, cursuri de specializare, work-shop-uri sau conferinte, nu rata nici o oportunitate de a-ti imbunatati cunostintele in domeniul pe care ti l-ai ales. Investeste timp, efort si bani pentru a obtine o cariera de succes - sau diplome de specializare care iti vor da intaietate.

4. Constientizeaza importanta sincronizarii. Incearca sa te sincronizezi perfect cu cerintele angajatorului daca vrei sa faceti o echipa buna impreuna. Nu astepta disponibilizarile in masa, o rasturnare a situatiei sau alte momente de criza pentru a se lua o decizie in ceea ce te priveste. Specialistii recomanda adoptarea unei atitudini proactive si reactive. Pastreaza-ti mintea deschisa, oricand poti planta semintele unor idei noi.

Fii pregatita sa faci schimbari daca apare o oportunitate. Insa gandeste-te si la impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra vietii tale de familie sau asupra relatiilor cu cei din jur.
Trebuie sa analizezi toti factorii implicati pentru a-ti da seama daca ai luat decizia corecta la momentul potrivit.

Sase reguli care te pot ajuta in construirea unei cariere de succes

Regula 1: Motivatia este cheia succesului

Cheia intelegerii propriei motivatii este identificarea lucrurilor care te energizeaza - ce fel de activitati, ce fel de oameni, locuri sau situatii te stimuleaza personal si te implinesc? Poate fi vorba de munca in echipa si o atmosfera inovatoare? Nevoia de a aduce mereu contributii? Vrei sa simti ca munca ta conteaza si ca poti face diferenta intre tine si ceilalti?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod