Sarbatoresti victoriile echipei tale?

Se spune ca solidaritatea unei echipe se vede la petreceri si in noroi. Este de ajuns sa privesti comportamentele unui grup in plina actiune sau la o petrecere pentru a-ti putea da seama daca acel grup s-a constituit intr-o echipa sau nu. Un manager cu calitati de lider si orientat catre rezultate, nu numai ca isi acompaniaza si isi motiveaza colaboratorii pe intreaga perioada a "bataliei", dar va sti sa si celebreze cu aceasta laurii victoriei.

O echipa care nu stie sa-si sarbatoreasca realizarile nu se va putea angaja niciodata la o "lupta de uzura", pe termen lung.
Cei care nu simt acest lucru isi vor pierde relativ repede si credibilitatea si legitimitatea.

"Brandul" managerului respectiv risca sa fie compromis. Cateva elemente trebuie luate in calcul de fiecare data cand vrei sa celebrezi o victorie:

1. Fa-o repede: nu astepta sfarsitul unui an pentru a recunoaste performanta colaboratorilor tai. Realizarile importante trebuie sarbatorite imediat. In felul acesta se realizeaza o legatura rapida intre performanta si recunoastere, colaboratorii pastrandu-si "tonusul" pentru realizari viitoare.

2. Recunoaste meritele individuale, dar intareste mai ales meritele echipei.
Orice realizare de notorietate a unei echipe are in spate si individualitati. Scoate-le in evidenta! N-o face insa in detrimentul spiritului de echipa si nu pomeni realizarile individuale ale unor colaboratori pentru a-i "cobori" pe altii. Acest lucru nu poate starni decat invidii si unele persoane performante care sunt pe "locul 2" pot sa se demotiveze.

3. Comunica: o actiune de sarbatorire a unei realizari trebuie sa fie acompaniata de o comunicare pe masura. Cateva elemente nu trebuie uitate: realizarile, valorile companiei si obiectivele viitoare. Transmiterea unor mesaje in pregatirea viitoarelor "batalii" este foarte importanta.
In felul acesta, colaboratorii nu-si ies din forma.

4. Evadeaza intr-un alt univers: fii creativ. Nu te lasa prada "retetelor" clasice: o evadare cu echipa in Delta, pe malul marii (fie si iarna...) sau pe o insula, un concert privat cu o vedeta autohtona sau o petrecere cu papion intr-o piscina pot fi mai bine "gustate" decat o reuniune glaciala de multumiri sau un cocktail in care participantii "se deconstipa" dupa mai multe pahare cu sampanie...

5. ... dar nu uita "banul". Performanta motivata trebuie sa fie acompaniata si de o compensatie materiala pe masura.
Aceste compensatii sunt si colective dar si individuale. Si aici trebuie gasit raspunsul la urmatoarea intrebare: "Are cel mai bun colaborator cele mai mari venituri? Daca raspunsul este negativ, trebuie facute ajustarile in consecinta...

6. ... si lucrul cel mai important: arata-le oamenilor cat de mult cantaresc ei in cadrul companiei, spune-le adevarul fara a folosi un limbaj "de lemn" si... dedica-te lor. Vei vedea ca toti te vor urma!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod