"Aproape manager" este si seful tau?

"Aproape manager" este si seful tau? Atunci bine ai venit in clubul nostru! Si spun asta nu pentru ca esti femeie si crezi ca asta este soarta ta, ci pentru ca, asa cum s-a evidentiat intr-un studiu, patru din cinci angajati (manageri sau nu) au un astfel de sef. Deci inceteaza sa te mai gandesti ca ti se intampla pentru ca esti femeie!

Dupa cum bine se stie, nu ne parasim jobul ca atare - marea majoritate dintre noi avem acelasi fel de job aproape toata viata, in acelasi domeniu - ci ne parasim seful, "aproape managerul". Dar cum tocmai ati aflat ca este plina lumea de astfel de persoane, haideti sa invatam sa traim cu astfel de sefi si sa ne facem locul de munca un loc placut, unde venim cu bucurie, nu un loc spre care plecam cu tristete si dezamagire zilnic.

Cum este un astfel de sef?

"Aproape managerul" exerseaza cu bucurie si satisfactie puterea, tocmai pentru ca o are. Poate a asteptat mult timp pana sa ajunga aici, poate nu reuseste sa se autodisciplineze pe el insusi iar acum si-a gasit locul in care sa incerce sa se simta puternic in sfarsit.


"Aproape managerul" este obsedat de rapoarte. Utile sau inutile. Vrea continuu sa stie ce se intampla, cum se intampla si mai putin incotro se indreapta.

"Aproape managerul" controleaza prea mult si nu da libertate subalternilor. Isi doreste ca totul sa se intample conform dorintei lui, nu ii plac ideile celorlalti pentru ca ale lui sunt intotdeauna cele mai bune, iar daca auzi "da, asa este, ai o idee excelenta, dar..." sa nu crezi ca o considera asa de vreme ce nu este pusa in practica niciodata.

"Aproape managerul" aranjeaza agendele subalternilor. Intotdeauna el spune cand trebuie terminat un task, cat este de important, el alege prioritatile, el schimba prioritatile altora.

"Aproape managerul" imparte responsabilitatea, nu autoritatea. Oricate sarcini ar delega, nu va lasa la alegerea subalternului modalitatea de ducere la indeplinire, insa, in caz de insucces, responsabilitatea a fost a ta! Aminteste-ti numai, ca tot suntem la sfarsit de an, cate evaluari ale unui "aproape manager" nu au calificativul "satisfacator"? Daca majoritatea in acea echipa se comporta "satisfacator", atunci ce fel de manager este el? Ce echipa a creat de-a lungul timpului? Ce evaluare ar trebui sa aiba el insusi?Aceasta este realitatea! Si decat sa iti faci bagajele si sa iti parasesti seful, mai bine invata sa ai succes alaturi de un astfel de manager.


Nu fi o victima! Victimele nu au prea multe optiuni, decat sa se planga. Tu ai obiective de indeplinit, nu iti permiti sa fii o victima!

Invata sa gandesti pozitiv si cauta intotdeauna partea plina a paharului in orice situatie. Altfel te vei obosi, iti va scadea energia, pasiunea, creativitatea! Nu trebuie sa supravietuiesti unui job sau unui sef, ci trebuie sa iti creezi propria viata!

Nu incerca sa il schimbi pe seful tau. Nimeni nu se schimba atata vreme cat nu isi doreste acest lucru. Incepe schimbarea cu tine insati. Concentreaza-te pe lucrurile care conteaza cu adevarat. Nu uita ca daca unui astfel de sef i s-ar schimba complet toata echipa, in cateva luni lucrurile s-ar intampla la fel. El face ceea ce stie mai bine... ca noi toti de altfel!

Asadar, daca tot nu-l schimbam, haideti sa facem noi ceva:

Ia initiativa in sedinte. De vreme ce ii place sa fie continuu informat, de ce sa nu isi primeasca acea informatie exact de la voi?

Ofera proactiv alte deadline-uri, renegociaza prioritati.
Poate ii place sa aiba totul sub control, dar cu siguranta ii va placea sa isi exerseze un pic puterea si autoritatea si sa iti ofere literalmente ceea ce iti doresti. Pentru ca isi permite sa fie generos, nu?

Fii o profesionista si joaca dupa reguli si proceduri. Este corect sa te manifesti asa si, cu siguranta, nu te va gasi niciodata pe picior gresit.

Aminteste-ti ca nu poti sa castigi de fiecare data, dar alege-ti singura "bataliile" pe care vrei sa le castigi cu seful. Fii tu cea care conduce situatia aici, macar pentru ca esti femeie si iti este mai usor sa empatizezi.

Gandeste-te ca numai unul din cinci manageri este cu adevarat un bun manager. Si acela este de fapt un lider. Gandeste-te ca ai avea o sansa sa schimbi ceva la seful tau, iar asta o poti face numai prin exemplul personal.

Gandeste-te ca poti sa fii plina de energie, plina de pasiune, ca poti "muta muntii din loc" pentru ca iti doresti, pentru ca stii cum sa o faceti, pentru ca nu esti o victima.
Fii tu liderul din echipa "aproape managerului"!


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod