Te grabesti? Scurteaza din tastatura

Fie ca vrei sa te dai mare cu smecheriile pe care le stii in Windows, fie ca pur si simplu nu iti place sa te complici aiurea, shortcut-urile vin in ajutorul tuturor userilor.

Shortcut-uri de Windows

Sari dintr-un program in altul. Daca tii apasata tasta Alt si apesi Tab-ul de cateva ori, vei vedea ca pe ecran se vor perinda toate aplicatiile care ruleaza in acel moment si pe care le vezi si in taskbar. Acelasi lucru se intampla pentru combinatia intre tasta Windows si Tab, iar dupa ce te-ai hotarat asupra uneia dintre optiuni, apasa Enter. Combinatia Alt-Tab se va dovedi foarte eficienta atunci cand ai putine aplicatii care ruleaza, iar prin acest shortcut sari dintr-una in alta instantaneu, fara sa folosesti mouse-ul si sa mai pierzi timp.

Unde-i desktop-ul? Vrei sa "scurt-circuitezi" putin minimizarea tuturor ferestrelor deschise ca sa ajungi la mult-doritul desktop? Apasa tastele Windows si D. Combinatia Windows-E te va teleporta in My Computer.


Mouse? Ce nevoie am? Poti sa faci click-dreapta si fara mouse, tastatura e arhi-suficienta prin combinatia Shift-F10.

Formula de incheiere poate fi scurtata mult daca in loc sa faci o vizita butonului Start, vei apasa tastele Windows-U sau CTRL-Esc si apoi U.

"Scurtaturi" pentru aplicatii

Urmatoarele shortcut-uri functioneaza pentru Microsoft Office, dar si pentru majoritatea aplicatiilor care ruleaza sub Windows.

Open, Save si Close, cele mai simple functii ale unui program sunt declansate prin CTRL-O, CTRL-S si ALT-F4. CTRL-N deschide un nou document pentru editoarele de texte si pentru browser. Ca sa inchizi un document incearca si combinatia CTRL-W sau CTRL-F4.

Casca ochii in patru si in toate directiile. Daca vrei sa vezi cum arata sfarsitul unui document sau al unei pagini atunci cand abia ai deschis-o, nu trebuie decat sa apesi CTRL-End, iar ca sa revii CTRL-Home. Daca vrei sa mergi din aproape in aproape, apasa CTRL si apoi oricare dintre sageti.


Cut, copy si paste. Pentru asta selecteaza ce vrei sa "ciopartesti" (Shift-sageata) si apasa CTRL-C pentru functia de copiere in clipboard, CTRL-X ca sa tai din text si CTRL-V ca sa lipesti. Ca sa vezi continutul clipboard-ului, apasa de doua ori CTRL-C.

Internet Explorer, mai repede, va rog

Vrei sa adaugi o pagina la lista de favorite? Acceseaza pagina cu pricina, apasa CTRL-D si ai rezolvat problema. Ca sa mai schimbi una-alta prin selectia de pagini preferate, apasa CTRL-B, combinatie care deschide un fereastra Organize Favorites.

Daca vrei sa revezi o pagina abia accesata, apasa Alt-Sageata stanga, ca sa inversezi procesul apasa Alt-Sageata dreapta. Ca sa tastezi cat mai putin cand introduci o adresa de web, scrie numai domeniul si apasa CTRL-Enter, iar Internet Explorer iti va completa www. si .com. Daca site-ul e definit prin org, .gov, .net sau orice altceva in afara de com, combinatia asta nu te prea ajuta.


Du-ma acasa mai IE, sau altfel spus Alt-Home. Ca sa reactualizezi continutul paginii apasa F5 sau CTRL-F5.

Categoria fun: Winamp

Oricine are Winamp-ul instalat, nici nu discutam asta. Ca sa te misti si mai repede printre melodii sau filme invata cateva smecherii. In functie de versiunea de Winamp pe care o ai instalata, scurtaturile functioneaza sau numai daca lucrezi direct in player (versiuni pana la Winamp 5) sau poti sa lucrezi in orice alt program dar shortcut-ul sa functioneze numai pentru Winamp. Pentru versiunile mai vechi, functia Play se traduce prin tasta X, Pauza prin C, Stop prin V, Back o melodie prin Z, Forward o melodie prin B. Reglajul volumului se face cu ajutorul sagetilor Sus si Jos. Ca sa derulezi inainte si inapoi o melodie, apasa in sageata care indica directia dorita pentru fiecare 5 secunde derulate.

Pentru cele mai recente versiuni ale Winamp-ului, treaba se complica putin, dar merita. Ideea e sa tii minte combinatia de baza Ctrl-Alt la care adaugi inca o tasta in functie de ce vrei sa faca playeru'.
Cu Insert pornesti melodia selectata din playlist, cu Home pui pauza, daca vrei sa opresti, apasa combinatia de baza si End. Plimba-te prin playlist cu Page Up si Page Down, volumul il controlezi tot prin sageti (pe verticala), la fel si derularea piesei (sagetile pe orizontala). Ca sa gasesti "ceva bun" de ascultat, adauga combinatiei de baza tasta J, care iti deschide fereastra "Jump to".

Cam asta ar fi cu shortcut-urile. Ideal ar fi sa-ti intre in reflex, in special Ctrl-S pentru salvarea documentului, niciodata nu stii cand pica lumina sau se blocheaza PC-u' si tie nu-ti ramane decat sa rescrii toate cele 20 de pagini (Doamne fereste) cu care te-ai distrat pana atunci.

Articol furnizat de www.bumerang.ro
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • burn1ng_flam3 pe 4 Feb 2014, 23:35
    salut

    la windows 7 nu se intampla nimik poate la windows xp

    0
    0

  • stefan pe 28 Oct 2013, 08:44
    Cum fac sa pornesc ceva din taste

    salut cum sa pornesc ceva care se porneste printrun click sal fac sa ponreasca dau exemplu F9

    1
    0

  • shadowfax pe 24 Iun 2010, 10:11
    .

    Buna asta,dany! :)) App...foarte util site-ul asta. Felicitari cui l-a postat:X:X:X

    0
    0

  • dany pe 14 Mai 2010, 18:10
    ce se intampla?

    ce se intampla daka apas ctrl+alt+f4+enter mia trimis unu pe mess:)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod