Conectat la nou prin telefonul mobil

Stii care sunt ultimele evenimente din oras, afli cum poti ajunge cat mai repede dintr-un capat al Bucurestiului in altul, la ce ora pleaca ultimul autobuz, care sunt prevederile noului cod rutier, ultimele stiri - iata doar cateva dintre beneficiile serviciilor si aplicatiilor care pot fi accesate de pe telefonul mobil.

Telefoanele mobile nu mai sunt demult doar un canal de voce. Alaturi de posibilitatea de a accesa internetul direct de pe mobil, de a face filmulete, de a surprinde imagini, sau de a asculta muzica, usor, incepe sa se cotureze in Romania o piata a serviciilor si aplicatiilor pe telefonul mobil. "Ceea ce se intampla acum cu mobilul este similar cu ceea se intampla in anii '98 cu Internetul. Serviciile si aplicatiile vor exploda, lumea va descoperi, de pilda, jocurile multiplayer pe mobil, servicii bazate pe video-on-demand, geolocatie, informare via internet si servicii web", spune Alexandru Brie, fondatorul site-ului Ghidmobil.ro.

Pe piata din Romania, in afara aplicatiilor preinstalate sau a catorva incercari timide de promovare de servicii mobile din partea operatorilor locali, la ora actuala nu mai exista aplicatii pentru telefoanele mobile din Romania, sunt de parere specialistii. "Exista o piata a serviciilor cu suprataxa, incepand de la notificari prin SMS si pana la descarcari de logo-uri si tonuri de apel. Insa, sunt mult supraevaluate si cred ca vor disparea incet, dar sigur, cedand locul altora mai utile pentru utilizator. Moment prielnic pentru cei care vor sa cucereasca aceasta piata si stiu sa profite de ultimele tehnologii", precizeaza Alexandru Brie.

In momentul de fata, insa, piata aplicatiilor mobile, a jocurilor in special, isi contureaza tot mai mult un segment utilizatori unde cel mai important rol il au tinerii intre 16 si 29 de ani. "Cifrele sunt promitatoare odata cu aparitia terminalelor ieftine cu capabilitati Java si acces la WAP necesare pentru a descarca si rula. Jocurile/aplicatiile pe mobil formeaza o componenta notabila in paleta de servicii cu valoare adaugata a operatorilor de telefonie mobila si a partenerilor acestora, care are un potential la fel de mare ca si tonurile de apel sau imaginile de tip logo sau wallpaper", spune Antonio Eram, Presedinte, E-Business Consultant & Solution Architect la Netopia System, firma care detine site-ul Mobo.ro care permite descarcarea de jocuri.

Per ansamblu, una dintre explicatiile pentru care piata de aplicatii si servicii pe telefonul mobil este inca slab dezvoltata este rata de penetrare a telefoanelor mobile - mai redusa decat media europeana.
"Probabil ca operatorii sunt concentrati pe aceasta directie strategica, nefiind inca destul de agresivi in directia de servicii sau aplicatii. Lucrurile au inceput sa se schimbe in ultima vreme si, cu siguranta, se vor schimba intr-un ritm mai accentuat in perioada imediat urmatoare", explica Dragos Novac, unul dintre initiatorii aplicatiei Urbee, care permite vizualizarea pe telefonul mobil a unui calendar cu evenimentele zilnice structurate pe diferite categorii.

Viitorul aplicatiilor pe telefonul mobil se arata destul de optimist in viziunea specialistilor care prevad, pe langa ghiduri turistice, aparitia altor programe cu informatii utile pentru locuitorii oraselor mari, sau programe promotionale - carti de vizita ale companiilor distribuite gratuit clientilor in loc de fluturasi sau pliante. "Mai mult, daca acestea din urma ar contine si alte informatii utile, s-ar putea constitui in produse virale pe care clientii le-ar imparti mai departe", a explicat Brie. In plus, pe viitor exista posibilitatea descarcarii direct pe telefon de ghiduri ale altor mari orase din Romania. "Inchipuiti-va: ajungi in localitate, nu stii numere de telefon pentru taxiuri, nu stii adrese de hoteluri sau restaurante, nu stii obiective turistice; cum ar fi sa vezi un panou la iesirea din gara, unde sa scrie: 'tasteaza www.ghidmobil.com/constanta in browser si descarca gratuit ghidul localitatii?'.

Posibilitatea de a citi pe telefonul mobil poezii scrise de Mihai Eminescu arata potentialul mare atat al crearii de mobile-books, cat si al aplicatiilor in foarte multe domenii de interes. "Cred ca domeniul ar putea deveni atractiv odata cu aparitia telefoanelor cu ecrane de rezolutie mare. Pentru distribuitori, avantajul cartilor pentru telefoanele mobile este ca pot fi descarcate de oriunde via GPRS, ca sunt greu de piratat, ca mecanismele de plata sunt deja implementate (SMS-uri cu tarif special), si ca au, teoretic, ca tinta milioane de posesori de telefoane mobile de ultima generatie. Pentru utilizatori, cartile mobile sunt ceva mai greu de citit, dar sunt mereu la indemana, inclusiv in metrou sau in inima muntilor", a mai spus Alexandru Brie.

La nivel mondial, piata de servicii si aplicatii mobile este apreciata ca avand un potential foarte mare de crestere.
Fata de piata autohtona exista un avans considerabil in Asia, Uniunea Europeana, SUA. "La nivel de servicii mobile, piata mondiala este uriasa si in continua expansiune. Deja se vorbeste de Mobile 2.0, termen ce defineste schimbarile radicale in domeniul platformelor, posibilitatilor si modelelor de afaceri, in aceeasi masura in care Web 2.0 face diferenta dintre contextul internet prezent si cel al bulei internet. Acum incepe sa se profite de GPRS-ul aproape gratis si SMS-urile low-cost. Vad zilnic cum se introduc servicii noi, bazate pe abonamente sau advertising", a adaugat Alexandru Brie.

Studii de caz

www.urbee.ro
Daca vrei sa afli care sunt evenimentele din Bucuresti, www.urbee.ro este site-ul de unde se poate descarca gratuit un serviciu web care, odata instalat pe telefonul mobil, te tine la curent cu ultimele evenimente din Capitala. Practic reprezinta un calendar care listeaza aceste evenimente structurate pe mai multe categorii: piese de teatru, filme, concerte, petreceri, expozitii, programe tv, spectacole, evenimente sportive, conferinte, targuri. "Urbee a aparut din nevoia noastra permanenta - a mea si a partenerului meu - de a sti ce putem face in oras in orice moment. Cum variantele de print sunt doar in anumite locuri si nu foarte la indemana, telefonul mobil a fost alegerea naturala catre care ne-am orientat pentru a sti in orice moment unde putem merge", spune Dragos Novac. Statisticile Urbee indica in jur de 2.500 de download-uri la o luna de la lansarea unei variante beta, cu o rata mai mare de crestere in ultima vreme, in jur de 400-500 pe saptamana. "Acest lucru a avut loc fara nici un fel de promovare - totul este viral si word-of-mouth", a adaugat Novac. Pe viitor, Urbee ar putea adauga Capitalei si alte orase mari din Romania, dar, in acelasi timp este vizata si extinderea internationala. In ceea ce priveste dezvoltarea acestui serviciu, nu este exclusa o eventuala vanzare a catre operatorii de telefonie mobila. "Evident ca ne-am gandit ca Urbee poate fi potrivit pentru portofoliul de produse al oricarui operator de telefonie mobila si suntem deschisi la orice tip de parteneriat pentru a duce produsul la nivelul urmator", precizeaza Novac.

www.ghidmobil.ro
"Vreau sa am mereu la mine harta metroului, pentru ca nu e afisata peste tot si pentru ca nu vreau sa caut prin vagoane sa vad la ce statie trebuie sa cobor.
Si mai vreau sa stiu care sunt traseele autobuzelor. Eventual vreau si orare, si la metrou si la autobuze, sa stiu cam cat mai am de asteptat, si la ce ora pleaca ultimul autobuz. Si mai vreau sa stiu cat costa biletele". Asa suna prezentarea serviciului "Bucuresti Transport" care poate fi descarcat gratuit pe telefonul mobil de pe site-ul www.ghidmobil.ro. Sau, in afara acestor informatii despre transportul in comun, pe telefonul mobil mai pot fi descarcate prevederile noului cod rutier, dar si poezii scrise de Mihai Eminescu. "Am descoperit ca poti folosi telefonul mobil la mult mai multe decat apeluri, sms-uri si jocuri in luna august a acestui an, cand un prieten mi-a aratat un ghid turistic pe mobil pentru o statiune spaniola, cu informatii utile, o mica harta a localitatii, adrese interesante etc. Softul era oferit gratuit turistilor via Bluetooth. Ideea mi s-a parut extrem de interesanta; cred ca ar putea avea succes si la noi", spune Alexandru Brie, autorul ghidmobil.com. De la mijlocul lunii septembrie si pana in prezent, site-ul a inregistrat aproximativ 1.500 de descarcari. "In prezent, Ghidmobil nu este o afacere, dar poate deveni. Startul a fost dat, samanta aplicatiilor utile pentru telefoane mobile a inceput sa incolteasca, a adaugat Alexandru Brie.

www.mobo.ro
La mijlocul lunii Iulie, site-ul www.mobo.ro a fost lansat pe piata oferind jocuri/aplicatii pentru telefonul mobil oricarui utilizator care doreste sa isi petreaca timpul liber in mod placut. "Interfata si functionalitatile dezvoltate de Netopia System pentru Mobo.ro au fost concepute special, luand in calcul cerintele utilizatorilor romani, astfel incat, la acest moment, credem ca serviciul este cel mai prietenos, atat pentru utilizatori, cat si pentru furnizorii de continut", spune Antonio Eram. Pana in prezent, aproximativ 100.000 de utilizatori au accesat serviciul mobo.ro, fie de pe mobil, fie de pe internet, ceea ce arata interesul crescut pentru piata de jocuri pe telefonul mobil. "Din cele 15 categorii disponibile, preferintele se indreapta clar spre jocuri de tip arcade si sport urmate de sectiuni de tip adult si strategie.
Pentru fiecare categorie avem disponibile, in medie, 75 de titluri, iar oferta este actualizata zilnic de peste 30 de parteneri romani si straini", a adaugat acesta. Pe viitor, portofoliul site-ului va include si alte aplicatii in afara de jocuri. "Dorim sa oferim servicii si solutii pentru distractie totala cu si pe telefonul mobil, iar brand-ul Mobo.ro sa fie sinonim cu distractia mobila.

www.mfun.ro
www.mfun.ro este primul portal romanesc care ofera continut gratuit pentru telefonul mobil sub forma de aplicatii Java sponsorizate. Prin colectia de aplicatii pe care o ofera, www.mfun.ro reprezinta cea mai bogata sursa de continut mobil
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kriss pe 5 Aug 2009, 02:52
    Wap site

    http://porno.mobero.net Just xxx

    0
    0

  • comgreci pe 11 Mai 2009, 11:40
    wap site

    http://wap.comgreci.biz jocuri,aplicatii,muzica,chat,forum!

    0
    0

  • Klara pe 26 Dec 2008, 23:42
    Net

    Buna seara,vreau sa va recomand niste aplicatii foarte bune cu care poti naviga mai ales pe Nokia: Opera Mini versiunea 4.2 , TeaShark, FireFox. Le puteti lua pe gratis daca le cautati la internet mobil.Succes.

    0
    0

  • andrei pe 26 Dec 2008, 03:14
    SMS cu tarif special

    Mihai, poti sa le scrii celor de la SimPlus (office@simplus.ro) - cea mai mare si mai veche firma de numere sms cu suprataxa.

    0
    0

  • rosu mihai pe 26 Dec 2008, 00:35
    internet pe telefonul meu vodafone

    asvrea sa am pe telefonul meu internet !

    0
    0

  • costy pe 9 Aug 2008, 16:19
    dar cand...

    dar cand va putea fi download pe telefon harta romaniei si traseele ei

    0
    0

  • S.Mihai pe 25 Mar 2008, 11:29
    SMS cu tarif special

    Am si eu o nelamurire!Cum pot avea un numar de SMS din 4 cifre cu tarif special. EX: SMS la 1435 cu textul (xxxxx)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod