multitasking

Studiu: Femeile sunt mai bune la multitasking decât bărbații, mai ales în situații critice

Noi dovezi științifice, relevate de oameni de știință ruși și publicate recent de Human Physiology, atestă că femeile se descurcă mai bine atunci când trebuie să facă mai multe lucruri în același timp, în comparație cu bărbații.

Multitasking-ul reprezintă capacitatea creierului de a îndeplini mai multe sarcini în același timp — cercetătorii susțin că termenul corect ar fi "task-switching" (comutare între sarcini). Practic, organul gândirii îndeplinește o activitate, se oprește și comută la următoarea, totul într-o perioadă foarte scurtă de timp. Studiul confirmă că, într-adevăr, bărbații nu sunt la fel de buni la multitasking din cauza faptului că trecerea rapidă de la o activitate la alta le solicită prea multe resurse, informează publicaţia Medical News Today, citată de Agerpres.



O echipă de oameni de știință de la Academia de Studii Economice din Moscova, Rusia, a încercat să descopere care este diferența dintre sexe în ceea ce privește comutarea atenției și a concluzionat că femeile au performanțe mai bune la acest capitol, cel puțin în cazul unora dintre paradigmele "multitasking". Acestea i-au întrecut pe bărbați în cadrul testelor privind capacitatea de comutare a atenției, atât la examinările computerizate cât și la cele pe hârtie.

Cercetătorii au datele înregistrate de 140 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, dintre care 69 erau bărbați.
Ei au dorit să afle câtă energie irosește creierul bărbaților în timp ce îndeplinește aceste teste, dar și care părți ale creierului sunt activate în acest timp.

În cadrul studiului condus de Svetlana Kupţova și de Maria Ivanova, de la Laboratorul de Neurolingvistică din cadrul Academiei, participanții au fost rugați să îndeplinească testele ce presupuneau comutarea atenției într-un aparat de imagistică prin rezonanță magnetică, timp în care au fost colectate datele cu privire la nivelul dependent de oxigenare a sângelui (BOLD).
În plus, au fost realizate teste neuropsihologice.

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
21 Noiembrie 2016
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod