Cum trebuie să păstrăm și să preparăm alimentele în perioada caniculară - recomandările Autorității Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Se anunță zile cu temperaturi extrem de ridicate și un aspect căruia trebuie să-i acordăm atenție sporită este achiziționarea, păstrarea și prepararea alimentelor.
Pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ne recomandă ca în aceste zile caniculare să acordăm atenţie modului în care păstrăm sau preparăm alimentele, dar şi locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
 

Achiziționarea și depozitarea alimentelorAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face următoarele recomandări:

 
– Să cumpărăm produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;

– Să nu cumpărăm produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

–Să alegem alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate;

–Să luăm în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;–Să verificăm prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpărăm alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă;

Să nu cumpărăm produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.
 
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;
 
– Să ambalăm separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţinem în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
 
– Să păstrăm alimentele gătite în recipiente acoperite;
 
– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
 
– Să îndepărtăm alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
 
– Să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod