Cum va fi îmbrăcat Regele Charles, la încoronarea sa. Toți se întreabă dacă va respecta tradiția

Pentru Regele Charles al III-lea încoronarea sa în această primăvară poate prezenta cea mai mare enigmă de modă a vieții sale publice: cu sau fără pantaloni de mătase?
Monarhul în vârstă de 74 de ani a fost catalogat ca fiind unul dintre cei mai bine îmbrăcați bărbați din Marea Britanie – el a fost numit omul anului de către revista GQ, în 2018, și a fost intervievat de British Vogue, în 2020, cu privire la stilul său vestimentar. Ei bine, tocmai la ceremonia de încoronare rămâne sub semnul incertitudinii dacă Charles va purta sau nu pantaloni.
 


Charles, cu pantaloni de mătase, la încoronare, ca și strămoșii săi?

 
 
De-a lungul istoriei monarhiei britanice, hainele de încoronare ale regilor și reginelor s-au schimbat, în timp.  Ținuta folosită de ultimul rege încoronat în Westminster Abbey (bunicul lui Charles, regele George al VI-lea, în 1937) a urmat o linie stabilită cu secole în urmă.

Ținuta de încoronare a lui George al VI-lea, deși simplificată față de cele folosite de tatăl său (regele George al V-lea) și bunicul său (regele Eduard al VII-lea), a urmat liniile regilor datând din vremea Tudorilor, cu o vestă de mătase, pantaloni de mătase până la genunchi și ciorapi.

În 1821, regele George al IV-lea a creat o versiune fantastică a ținutei de încoronare pentru regi, care includea ciorapi în stil elisabetan.
Dar aceștia au fost abandonați de George al VI-lea pentru o pereche mai lungă, mai puțin ostentativă, din mătase albă.
 

Ordinul Jartierei încă poartă astfel de ținute, la ocazii formale

 
Dacă regele Charles ar alege să urmeze obiceiul de încoronare adoptat de bunicul său, el ar apărea la încoronarea sa din 6 mai la Westminster Abbey în pantaloni albi până la genunchi și ciorapi albi cu pantofi din piele. Nu ar fi pentru prima dată când Charles poartă o variantă a unei astfel de ținute – pantalonii și ciorapii sunt încă purtati cu Ordinul Jartierei pentru ocazii formale, iar atât regele, cât și prințul William au purtat această ținută în ultimii ani.

Dacă Charles decide să renunțe la acoperitoarele antice pentru picioare, ca parte a modernizării sale, raportată la ceremonie, și să meargă cu o pereche de pantaloni, nu ar fi primul rege care va face acest lucru.

În 1831, regele William al IV-lea a decis să îndepărteze o mare parte din fastul atât de iubit de fratele său extravagant, George al IV-lea, în favoarea unei estetici mai raționalizate.
 

 
Regina Victoria a vrut să dea Parlamentului Palatul Buckingham

 
 
După regele William al-IV-lea, locul pe tron a fost moștenit de nepoata sa, Regina Victoria, care a încercat să dea guvernului britanic noul palat al fratelui său (Palatul Buckingham) ca un nou loc de întâlnire al Parlamentului pentru că i s-a părut prea ostentativ.
Dar Parlamentul a refuzat. William a refuzat să locuiască la Palatul Buckingham și, în schimb, a rămas la casa lui, Clarence House, unde locuiește acum Charles și a decis să rămână acolo și după urcarea sa la tron.
 

 
Încoronare în uniforma navală?

 
 
William al IV-lea era cunoscut drept „Regele Marinarului”, după ce a servit în Marina Regală de tânăr și a devenit lord mare amiral în 1827. Ca atare, a decis că va purta uniforma de amiral pentru încoronare, care includea pantaloni  și a adăugat o manta lungă de catifea cu margini de hermină deasupra.
 
Charles este, de asemenea, un monarh care a slujit în marină, din 1971 până în 1976. Așa că ar putea să calce pe urmele strămoșului său purtând uniforma sa navală – cu pantaloni – pentru încoronare.

În calitate de șef al forțelor armate britanice, Charles are dreptul să poarte uniforma oricărei ramuri la încoronarea sa, dar este posibil ca uniforma de amiral al flotei să fie aceea.
El a purtat-o anterior la deschiderea de stat a Parlamentului în mai 2022.
31 Ianuarie 2023
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod