”Campania #NuCancerului ia amploare! ”Atenție mare la semnalele transmise de organism”

”Cancerul mi-a luat-o pe mama rapid, meschin, urât, cu groază și durere... iar asta nu va rămâne așa. Cu cât află mai multe lume ce trebuie făcut din timp pentru a spune #NuCancerului, cu atât voi câștiga mai multe bătălii cu această boală necruțătoare”, mărturisește Florentina Mușat, redactor șef al revistei Avantaje.
Au românii au posibilitatea să spună NU unei boli care nu te anunță?

Florentina Mușat: Cancerul nu te anunță când se formează în organism. O face tiptil. Meschin. Te trezești cu o tumoră Dumnezeu știe unde, când e deja mare, formată, gata să invadeze țesuturile din jur și să pornească atacul spre alte zone. E un camp de luptă acolo în interior. Timp în care la exterior noi ne vedem de treburi, ne pierdem în nimicuri și spunem, asta mie nu mi se poate întâmpla... Dacă îl prindem repede și dacă aflăm ce factori de risc avem, sunt mari șanse să-l prindem în fapt, vorba lui Caragiale.
Eu acum glumesc relaxată, dar între mine și cancer e o problemă personală. Mi-a luat-o pe mama rapid, meschin, urât, cu groază și durere... iar asta nu rămâne așa. Cu cât află mai multe lume ce trebuie făcut din timp, cu atât câștig bătălii.


Ce trebuie făcut?

Renunțat fumat, făcut testul Babeș-Pap, renunțat la prea multă carne, pus cremă cu factor SPF mare și mers la analize, ecografii... plus împrietenirea grabnică cu medicul de familie. Ori cu un medic priceput. Și atenție mare la semnalele pe care nu le dă organismul.
Că dacă tușești de trei luni deși iei tratament, slăbești și n-ai poftă de mâncare, categoric nu ești deochiat.


Cum sunt statisticile în România cu privire la cancer?

Proaste. Din ce în ce mai proaste. În lipsa unor programe naționale de screening funcționale și intens mediatizate și explicate, românii preferă să dea acatiste de sănătate. Sî vă dau un exemplu: media europeană a femeilor care se îmbolnăvesc de cancer la sân este mai mare față de România. Dar, paradoxal, deși româncele noastre bolnave sunt mai puține la număr, rata mortalității e mai mare.
Acolo e o regulă: am făcut 40 de ani, mă duc să-mi fac o mamografie. La noi, în mediul rural, nici n-au auzit de aceste teste...


Pe cine putem da vina pentru această situație?

Sincer, pe noi. Am pus oameni slabi pregătiți în poziții cheie. Nu de ieri de azi, de 28 de ani orbecăim în ceață. Și-am ajuns acum să folosim hashtaguri pentru campanii de conștientizare și informare. În speranța că ajunge informația la cât mai multă lume.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod