"Calaul dragostei. Si alte povesti de psihoterapie" de Irvin D. Yalom

"In aceasta carte voi spune povestile a zece pacienti care au apelat la psihoterapie si care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existentiala. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotriva, toti zece sufereau de problemele obisnuite ale vietii cotidiene: singuratate, dispret fata de sine, impotenta, migrene, compulsivitate sexuala, obezitate, hipertensiune, tristete, o mistuitoare dragoste obsesiva, oscilatii bruste ale starii de spirit, deprimare. Si totusi, cumva (un "cumva" care se dezvaluie altfel in fiecare poveste), psihoterapia a scos la iveala radacini adanci ale acestor probleme cat se poate de prozaice — radacini care se intind departe, pana la esenta existentei.

"Vreau! Vreau!" se aude mai tot timpul in cursul acestor istorisiri.

O pacienta a strigat: "O vreau inapoi pe scumpa mea fetita moarta!", in timp ce isi neglija cei doi baieti ramasi in viata. Un altul implora: "Vreau niste parinti si o copilarie de care n-am avut parte niciodata!", agonizand asupra a trei scrisori pe care nu se putea hotari sa le deschida. Iar o alta a declarat: "Vreau sa fiu vesnic tanara", caci ea, o femeie in varsta, nu se putea desprinde din dragostea devoratoare pe care i-o purta unui barbat cu treizeci si cinci de ani mai tanar decat ea."

Irvin D. Yalom este unul dintre cei mai cunoscuti psihoterapeuti contemporani. Cele mai importante lucrari teoretice le-a dedicat psihoterapiei de grup si psihoterapiei existentiale. Profesor de psihiatrie la Stanford University, Yalom a primit in anul 2000 Premiul Oscar Pfister din partea Asociatiei Americane a Psihiatrilor.

Poti cumpara cartea "Calaul dragostei. Si alte povesti de psihoterapie" ("Love's Executionner and other tales of pszchotherapy") de Irvin D. Yalom, aparuta la editura Trei in anul 2008, din librarii, la pretul de 35 Ron.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod