Teatrul Excelsior la un pas sa stabileasca trei recorduri mondiale cu spectacolul Vlaicu Voda

700 de oameni, un sat medieval construit in marime naturala, care are chiar si o biserica reprodusa intocmai, pictata chiar si la interior, o gradena rotativa de 314 m², cu o capacitate de 400 de locuri. O adevarata desfasurare de forte pentru productia Vlaicu Voda, pusa in scena de Teatrul Excelsior, in Piata Constitutiei. Daca intial si-au propus sa intre in Cartea Recordurilor cu cea mai mare gradena rotativa, acum Teatrul Excelsior e posibil sa mai stabileasca doua recorduri, pentru primul sat medieval construit in centrul unei capitale, dar si pentru cea mai mare gradena rotativa asezata in amfiteatru. Cu alte cuvinte, Teatrul Excelsior e la un pas sa obtina trei titluri in celebrul Guinness Book.
Desi programul initial era ca piesa sa se joace in perioada 22-26 august incepand cu ora 21, actorii de la Excelsior au facut un gest demn de admiratie. Au mai dat o reprezentatie in seara de 21 august pentru batranii din camine, persoane cu dizabilitati si nevazatori. "Am gandit ca daca suntem pregatiti sa jucam, sa facem o bucurie. Gradena are o rampa pe care pot urca persoanele cu dizabilitati, pentru nevazatori ne-am gandit sa avem casti in care un povestitor le descrie satul si atmosfera lui, fiecare colt in parte in detaliu, apoi le descrie actiunile pe care actorii le fac pana dau replica, astfel si ei se pot bucura de acest spectacol. Bucuria lor a fost si bucuria noastra", a declarat Adrian Gazdaru, directorul Teatrului Excelsior.

Celelalte seri de reprezentatie sunt deschise publicului larg.
"Ne-am bucurat sa o avem spectator pe Maia Morgenstern, care a auzit de spectacol si si-a dorit sa il vada, este onorant pentru noi ca a venit, le-am avut si pe Adriana Trandafir si Nuami Dinescu, alte doua actrite de valoare ale scenei romanesti, am avut oameni de cultura, oameni din media, am avut public strain (si pentru ei exista casti in care piesa este tradusa). Cred eu ca piesa noastra istorica a atins o coarda sensibila in inimile tuturor, noi am gandit-o ca pe o productie care sa faca cinste Romaniei, care sa scoata la rampa artisti talentati din toate domeniile, avem coruri, dansatori, calareti, actori de valoare in spectacol. Si suntem fericiti pentru ca primim zilnic 400 de aprecieri de la spectatori si jucam cu tribuna plina".

Publicul a avut ocazia să descopere cum se trăia în țara noastră în secolul al XIV-lea, în vremea lui Vlaicu Vodă (Vladislav I), domn al Țării Românești între 1364 și cca.
1377. Lumea satului medieval si-a deschis porțile în plin centru al Capitalei, iar publicul e invitat să îi descopere muzica, dansurile, savuroasele mâncăruri și licori tradiționale, precum și activitățile meșteșugărești străvechi – toate, într-o adevărată lecție de istorie interactivă. Această călătorie senzorială în timpuri îndepărtate va prefața spectacolul Vlaicu Vodă, care va începe la ora 21:00.

"Au fost antrenați cam 700 de oameni în acest spectacol. Dar am crezut și cred foarte mult în tineri și în capacitatea lor de a face spectacole de o asemenea anvergură. Le mulțumesc foarte mult tuturor pentru că au marșat la ideea mea, pentru că, recunosc, a fost nebunia mea să fac acest spectacol.
Și atunci am gândit această rotativă, unică în Europa, cu o suprafață de 314 m², plus că nu s-a mai făcut nicăieri în lume gradenă rotativă, ci doar scenă rotativă", a mai declarat Adrian Gazdaru.

Satul medieval construit în mărime naturală evoca, în cele mai mici detalii, fascinanta lume de acum șase veacuri. Nouă case, opt turnuri de apărare, patru ateliere de meștesugari, un han și o biserică (interpretare după biserica Sân Nicoară, Curtea de Argeș), sute de costume și măști populare, zeci de muzicieni (instrumentiști, cor și ansamblu arhaic), alături de săteni, străjeri, călăreți, meșteșugari (olari, pielari, sculptori în lemn și țesătoare) vor reconstitui, exact ca odinioară, atmosfera tipic medievală.
Publicul de astăzi va avea astfel șansa unică de a pătrunde dincolo de povestea desprinsă din paginile istoriei și de a-i înțelege sensurile profunde.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod