„Recenka și ouăle de Paști”, o poveste despre prietenie și tradiții pascale

„Recenka și ouăle de Paști” este cea mai nouă apariție editorială din cadrul colecției de carte ilustrată pentru copii de la editura Frontiera. Cartea este o poveste de inspirație rusească, rescrisă de autoarea americană Patricia Polacco, îndrăgită autoare și ilustratoare americană pentru copii.

Provenită dintr-o familie cu tradiții culturale mixte (irlandeze după tată și ruso-evreiești după mamă), Patricia Polacco a crescut împreună cu bunicii, înconjurată de poveștile și amintirile lor.

Babușca ei, bunica dinspre mamă, obișnuia să adune nepoții în jurul focului, să umple un castron cu mere și floricele de porumb și să pornească „tirul” poveștilor în fața ochilor nerăbdători ai copiilor. Din aceste povești repetate de sute de ori, atârnând mereu la granița dintre realitate și invenție, și-a tras Patricia Polacco seva cărților sale. A scris peste 100 de cărți pentru copii, toate inspirate din copilăria ei și impregnate de nostalgia tradițiilor familiale.

„Recenka și ouăle de Paști” este o poveste despre  relația emoționantă dintre Babușca și o gâscă sălbatică, rătăcită în curtea vechii căsuțe, dar și despre minunea vieții noi pe care o aduce fiecare primăvară. Babușca este renumită pentru măiestria cu care încondeiază ouăle de Paști. La începutul poveștii, Babușca se pregătește pentru târgul de Paști de la Moscova, unde merge în fiecare an cu un coș plin de ouă pictate. Gâsca sălbatică pe care o ia în grijă primește numele de Recenka și devine companionul de suflet al băbuței.

Într-o zi, Recenka răstoarnă din greșeală coșul cu ouăle pictate, provocându-i multă amărăciune bătrânei. Dar Recenka nu este o gâscă obișnuită, și întreaga poveste ia o frumoasă și neașteptată întorsătură.

Cartea este ilustrată de autoare într-un stil cu bogate motive răsăritene: ouă pictate cu motive autentice rusești și ucrainene, cupolele colorate ale vechii Moscove și un fundal discret de iconografie răsăriteană. În felul acesta, povestea le oferă părinților un punct de plecare pentru discuții despre tradițiile sărbătorii și primăverii din spațiul răsăritean.

Cartea, recomandată copiilor între 3 şi 10 ani, este disponibilă pe site-ul editurii, www.editurafrontiera.ro, la preţul de 39 de lei. De asemenea, cartea se găsește în librăriile Humanitas, Librarium şi multe alte librării independente din ţară.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod